Vilka är de psykologiska effekterna av att flytta ofta?

Även om det kan vara spännande att flytta till en ny stad eller stat, kan det också komma med stress. Oavsett anledningen – om du är en militärfamilj eller har ett jobb som ständigt flyttar dig – kan det vara överväldigande för både vuxna och barn att packa ihop och flytta mycket ofta.

Frekventa flyttar kan påverka dig mentalt och känslomässigt. Hur kommer din familj att reagera på den stora förändringen? Är effekterna bara kortsiktiga, eller finns det även långsiktiga återverkningar? Läs vidare för att lära dig mer om de psykologiska effekterna av att flytta ofta.

Psykologiska effekter av att flytta ofta som barn?

Som anges av, en av de största effekterna av frekventa flyttningar på barn är det hinder det skapar för att bygga och upprätthålla vänskap. I tidiga utvecklingsstadier och under hela vårt vuxna liv, att skapa kontakter och känna att vi är en del av en gemenskap spelar en mycket viktig roll för vårt välbefinnande och vår lycka.

Barn som är introverta, har ångest eller kämpar med instabilitet drabbas hårdast av frekventa rörelser. En flyttsituation är också påfrestande för föräldrarna. Om de till exempel är mitt uppe i en skilsmässa eller förlust av jobb förstärks effekterna bara med en flytt. Barn uppfattar stress och andra negativa känslor mer än de flesta inser.

Rör på sig har alltför ofta liknande effekter på vuxna som på barn, men resultaten kan eskalera till mer allvarliga effekter senare i livet. Vuxna är mer anpassningsbara för att flytta senare i livet. Ändå har människor som växt upp med att flytta mycket ökade känslor av ensamhet och våld och en högre risk för missbruk, självmord och till och med död i tidig ålder.

En studie gjord i Danmark analyserade data från 1,4 miljoner människor visade att personer som rörde sig oftare under tidig tonåren var mest benägna att få negativa hälsoresultat senare i livet. Med varje rörelse ökar risken för fysiologiska problem.

Återkommande rörelser kan också resultera i problem med att lösa både personliga relationer och ägodelar. Psykologer har dragit slutsatsen att människor som rör sig mycket ofta tenderar att se sina saker och sina kontakter med människor som mer disponibla.

Tips för att anpassa sig till ett nytt hem

Även om det inte finns så mycket du kan göra åt ditt förflutna om du flyttade mycket som barn, men här är sätt att omfamna ditt nya bostadsområde och bekämpa de negativa effekterna av frekventa flyttningar.

Ge dig ut och utforska din nya omgivning. Det värsta du kan göra när du flyttar till en ny stad – särskilt om du är ensam – är att stanna hemma och stänga av dig för nya platser. Det blir mycket svårare att få vänner, hitta nya hobbyer eller känna att du är en del av en gemenskap om du inte är öppen för nya upplevelser.

Tänk på att när du flyttar med en familj bör du hitta aktiviteter för dina barn för att få dem att känna sig som hemma. Genom att besöka parker och barnvänliga museer kommer du inte bara att träffa andra föräldrar, utan du kommer att ge dina barn en chans att uppleva nya saker också.
Acceptera din nya stad för vad den är och omfamna ditt nya hem snarare än att dröja vid dess aspekter som du inte kan ändra. Du kan utforska lokala gym, livsmedelsbutiker, restauranger, parker och hobbyer som du tycker om – som bergsklättring eller gå på bio.
Packa upp dina tillhörigheterDet är lätt att bli överväldigad av allt som händer efter en flytt. Att omedelbart packa upp kommer att minska din stressnivå enormt och hjälpa dig att känna dig mer hemma på din nya plats.Börja med att ta ut de personliga föremålen som får dig att känna dig tryggast så att du kan bli mer bekväm när du ser dem varje dag. När du väl ser dina bilder på väggen, kläderna hänger i din garderob och du kan njuta av en skön tupplur på din bekväma soffa, kommer ditt hus att börja kännas som ett hem.
När du väl känner dig hemma på din nya plats blir resten av anpassningsprocessen lättare.Håll kontakten med långväga vännerFörmodligen är en av de svåraste delarna med en flytt att lämna dina närliggande vänner och familj. När du blir äldre blir det svårare och svårare att hålla i kommunikationen och se varandra men tänk på att dina vänner alltid kommer att vara dina vänner – oavsett hur långt ifrån varandra ni än är.När du känner dig överväldigad eller ensam i din nya stad, prata med dina närmaste vänner och familj. Att höra en bekant röst kan vara lugnande och till hjälp efter ett stort drag.Om det blir svårt att hitta en tid som fungerar för både dig och din vän, lägg det i deras kalender. Du kan schemalägga regelbundna incheckningar enligt vilket schema som helst som fungerar för er båda, oavsett om det är 30 minuter i veckan eller FaceTime-datum under en timme på helgen.

När du är helt bosatt på din nya plats och van vid rutinerna i ditt nya liv, försök att hitta tid och budget för att besöka vänner och familj minst två gånger om året.

Etablera en rutin

När du har packat upp och börjat orientera dig i din nya stad är det viktigt att hålla fast rutin för att etablera en ny normal för ditt liv.

Om du måste resa till ett kontor för att arbeta, ta reda på hur lång tid det tar dig. Kommer du att pendla med tåg, bil eller cykel? Det skulle hjälpa om du också tänkte på vilka dagar du ska gå och handla mat, träna eller prova något nytt.

Att planera de första dagarna av din nya rutin hjälper till att sänka stressnivåerna för att börja ett nytt jobb på en ny plats. När din vardagsrutin börjar falla på plats, planera för dina helger! Du kan göra en lista över nya ställen du skulle vilja prova till frukost, vilka parker du ska besöka när vädret är fint eller kartlägga din barcrawl.

Försök att skaffa nya vänner

Det är viktigt att hitta vänner på din nya plats för att skapa en koppling till din nya stad. Precis som dina vänner hemma är det viktigt att ha någon som du kan berätta om alla dina problem för att lindra stress.

Kolla in platser som intresserar dig själv. Detta är en av dina bästa chanser att träffa nya människor med liknande intressen. Dessa platser kan vara klättergym, träningspass, parker, barer eller museer. Hur konstigt det än låter att göra någon av dessa saker själv, det är din bästa chans att få en ny kompis.

I denna tid har du också hjälp av internet för att få vänner. Olika appar är utformade för att skapa vänskap. Genom att gå med på sajter som dessa kommer du att upptäcka att du inte är ensam i jakten på sällskap.

Även om flyttningar ofta påverkar alla olika, finns det sätt att bekämpa de negativa effekterna.

Att få din nya plats att kännas som hemma, skaffa nya vänner och bygga en rutin är viktiga sätt att flytta övergången lättare. Det viktigaste att komma ihåg under hela processen är: förbli positiv!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!