Vilka är de Vanligaste Felen som finns i Hemmen?

Vi ser våra hem som våra fristad. Det är platsen vi kan dra oss tillbaka till efter en lång dag på jobbet. De rymmer alla våra bekvämligheter, minnen och ägodelar, och det finns inget värre än att komma hem för att hitta en läskig, krypande djur som tar upp en del av vårt surt förvärvade utrymme.

Vilka är de vanligaste insekterna som finns i hemmen, och vad kan du göra för att hålla dem borta från ditt hus – eller bli av med dem om de har gjort sig hemma?

Flugor

En av de vanligaste insekterna som finns i hemmen är flugor. Flugor finns i en mängd olika arter, men de har alla en sak gemensamt – de är irriterande, kommer in i allt och bär på vissa sjukdomar. Du kommer ibland att få en husfluga eller två i ditt hem, men om de hittar någonstans att häcka kommer du att bli hårt pressad att bli av med dem.

Om du hittar flugor i ditt hem, börja med att städa upp området där de häckar. Du kan använda flugtejp för att fånga de som flyger runt i ditt hem, men om du tar bort deras matkälla kommer du att minska deras befolkning och göra det lättare att bli av med eftersläpande.

Kackerlackor

Kanske inte i Sverige, men utomlands! Det finns inget sätt att undvika det – kackerlackor är grova. Det finns många olika kackerlackor, men de du är mest sannolikt att hitta är små tyska kackerlackor, kackerlackor, brunbandade kackerlackor och orientaliska kackerlackor som orsakar angrepp i ditt hem.

Dessa kommer att leva nästan var som helst där de kan hitta mat, och de kommer att äta nästan vad som helst. Om du hanterar ett angrepp när det börjar, kanske du kan ta bort dem från ditt hem, men om de har börjat föröka sig i stort antal, kommer du förmodligen att behöva anlita hjälp av en professionell skadedjursspecialist.

Myror

Myror har fått ett rykte som picknickförstörare, och de kan göra en enorm röra i ditt hem också. Vissa myror kommer att komma in i alla livsmedel som innehåller socker, medan andra myror kan göra otaliga skador på stommen i ditt hem såväl som alla trämöbler.

Det bästa sättet att bli av med myror i ditt hem är att stänga av deras mat. Du kan göra detta på ett av två sätt. Ta först bort eventuella matrester eller öppna matkällor från ditt hem. För det andra, följ myrornas spår tillbaka till var de än kommer in i ditt hem. De kommer alltid att följa samma väg. Ta reda på var de kommer in och blockera deras väg eller behandla den med bekämpningsmedel.

Bin och getingar

Bin och getingar kan klumpas ihop i samma kategori, men de kan inte vara olika. Det enda de har gemensamt är att de båda kan vara skadedjur om de sätter upp sina bon på fel ställe. Det som skiljer sig är hur du måste hantera dem.

Ett bekämpningsmedel kommer att vara det bästa sättet att bli av med getingar som har etablerat sina bon. Du kan köpa getinglock för att hålla vissa territoriella arter borta. Se till att du slår ner eventuella bon för att förhindra att nya getingar flyttar in. Bin är å andra sidan värdefulla för miljön. Om du har en bikupa i ditt hem som är problematisk, ring en biodlare för att få den flyttad.

Termiter

Som tur är har vi inte termiter i Sverige, men de är ett omfattande problem i andra länder. Termiter är problematiska, särskilt för hus med trästomme. De slukar trä och trärelaterade produkter och kan, om de lämnas okontrollerade, göra ditt hem osäkert och strukturellt osunt.

Om du har ett termitangrepp är din enda utväg att söka hjälp av en specialist på skadedjursbekämpning. Vi föreslår att din fastighet inspekteras och behandlas för att förhindra att termiter bildar en koloni i ditt hem i första hand.

Vägglöss

Vägglöss är lömska. Du kan hämta en var som helst, och det krävs bara en för att orsaka angrepp. De lever och gömmer sig i tyg och klädsel som möbler och sängkläder, och livnär sig på blod. Du kommer att se deras bitmärken i set om tre, när de matar, rör sig och sedan matar igen.

Att bli av med vägglöss är utmanande i bästa fall. Det kräver ständig vaksamhet. Du måste rengöra dina sängkläder genom att tvätta dem i varmt vatten och torka dem på högsta inställningen på din torktumlare. Dammsug din sängplats regelbundet. Du kanske också vill behandla ditt hem och var som helst där du kan upptäcka dem med ett gift som riktar sig mot vägglöss.

Skalbaggar

Skalbaggar är den vanligaste insekten på planeten. De kommer att angripa vissa livsmedel – som mjöl och majsmjöl – och du kan hitta dem i mörka hörn, men de skapar vanligtvis inte den typ av angrepp som du kommer att se från några av de andra insekterna på den här listan.

Det enklaste sättet att bli av med skalbaggar är att kassera all mat där du finner dem levande. De kommer att skapa ett helt ekosystem i en behållare med havregryn eller en påse med mjöl, så om du hittar dem gömmer sig i ditt skafferi, bara släng ut dem.

Tusenfotingar

Tusenfotingar ser otroligt läskiga ut. De har mycket fler ben än absolut nödvändigt och kommer att gömma sig i mörka hörn och bakom lådor. Tusenfotingen är en av få nyttiga insekter som du kanske vill hitta i ditt hem. De äter de flesta av de andra insekterna på den här listan, så om du ser tusenfotingar runt ditt hem är chansen stor att det beror på att det finns en stadig matkälla inuti.

Det bästa sättet att bli av med tusenfotingar är att bli av med sin matkälla. Ta reda på vilka insekter de äter, och de kommer att gå vidare till grönare betesmarker.

Myggor

En annan blodsugande insekt, myggan, är en av de mest irriterande skadedjuren du någonsin kommer att stöta på. De lägger sina ägg i stillastående vatten, häckar snabbt och blir ett betydande problem mycket snabbt. Dessutom är det otroligt svårt att sova med den höga myggan som surrar i öronen.

Det enklaste sättet att bli av med myggor är att ta bort det stillastående vattnet där de häckar. Leta efter hinkar, papperskorgar, gamla däck – allt som kan hålla en anständig mängd vatten – och töm dem. Det finns en art av myggor som häckar i vatten som samlas i trädhål. Ändå svarar de vanligtvis på vilken behandling din stad eller län använder för att hålla myggpopulationen nere.

Kvalster

Dessa insekter kan vara för små för att se, men du kommer att märka deras effekter. Kvalster är för små för att ses med blotta ögat, men de livnär sig på hudcellerna som alla fäller och kan i stora koncentrationer orsaka allergiska reaktioner, astma och hudutslag.

Att hålla ditt hem rent, att dammsuga och damma kan hjälpa till att minska antalet kvalster i ditt hem. Om du har någon som är känslig för dessa små insekter kan det hjälpa att hålla deras populationer friska.

Silverfiskar

Om du har rensat ur gamla lådor, speciellt om de lagrar böcker eller bilder, har du förmodligen sett några silverfiskar. Dessa lömska små djur gillar att tugga på papper, böcker, fotografier och annat organiskt material.

Du kan använda bekämpningsmedel för att ta hand om silverfisk. Som med många av de andra skadedjuren på den här listan kan du minska silverfiskpopulationerna genom att ta bort deras favoritmat och idealiska förhållanden. Det innebär att du minskar röran, håller maten förseglad och minskar luftfuktigheten i ditt hem. Du kan även strö kiselgur där du ser dem krypa som en naturlig och säker form av skadedjursbekämpning.

Spindlar

Spindlar är tekniskt sett inga insekter, men eftersom du kan hitta dem i ditt hem har vi bestämt oss för att lägga till dem i listan. Spindlar är tekniskt sett spindeldjur och, precis som tusenfotingen, kommer de att tillbringa mycket tid i ditt hem om de har en lättillgänglig matkälla. De äter de flesta av skadeinsekterna på den här listan, så om du ser många spindlar är chansen stor att det finns ett felproblem i ditt hem.

Börja med att göra dig av med spindelns matkälla. Liksom tusenfotingen kommer den att leta efter en bättre matkälla och lämna. Naturliga örter och eteriska oljor som mynta kan avskräcka spindlar från att bo i ditt hem.

Håll utkik efter det mesta vanliga krypen som finns i hem

Dessa kan vara de vanligaste felen som finns i hemmen, men du behöver inte låta läskiga krypningar jaga iväg dig. De flesta är lätta att bli av med med lite tålamod och några knep. Var inte rädd för att ringa en proffs om de blir för ur hand.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!