Vilka typer av Färg används för Tak?

Det finns alltid en ihållande fråga när det gäller ommålningsprojekt:

“Vilken typ av färg ska jag måla mitt tak med?”

Färger är formulerade på olika sätt, och av goda skäl. Vissa används bäst i väggar, medan andra är bäst för tak. Det finns en anledning till varför färgtyper har olika texturer, färger och färgglans.

Även om det är sant att du kan använda vilken typ av färg du vill var som helst, kommer det att vara mer värdefullt och hållbart att välja rätt typ av färg.

Eftersom områdena i ditt hem varierar i temperatur och mikroklimat innebär detta ett behov av att använda olika typer av färg, oavsett vilken yta du vill måla. Kom nu ihåg: detta är inte ett marknadsföringsschema. Företag visar dig inte massor av alternativ för att förvirra dig. Till exempel måste du överväga fuktighetsnivåerna i ett badrum kontra ett kök för att du ska kunna hitta den idealiska typen av takfärg.

I den här artikeln kommer vi att diskutera de olika typer av färg du bör använda för ditt tak, samt vissa tips du bör tänka på som hjälper dig att kanalisera din inre Michaelangelo.

Vad gör en bra takfärg?

Takfärg är en underskattad men ändå kritisk del av vårt hems inredning. Färgen och typen av färg kan göra eller bryta utrymmets övergripande tilltalande.

En bra takfärg bör vara långvarig så att den inte spricker, skalar och bör täcka brister. Vilken typ av färg som helst kan vara den perfekta färgen för ditt tak – det beror bara på vilken typ av tak du har. Därför är det lika viktigt att bestämma rätt typ av färg för ditt tak som att ta reda på vilken typ av takyta du planerar att måla om.

Typer av färg för tak

Det finns bara ett fåtal målningsprodukter som direkt tillkännager dess avsikter och specifika användningsområden. Om du går till en järnaffär kommer du att märka att andra färger inte är platsspecifika. Men grejen är att när du målar ditt tak måste du ta hänsyn till var du ska måla för att köpa den perfekta färgen.

Här är några av de grundläggande färgtyperna för ditt tak, samt deras motsvarande för- och nackdelar:

Platt färg

Platt färg är känt för att ha mest pigment än någon annan färg, vilket ger den benämningen “concealer färg” och “matt färg”.

Denna typ av färg är den mest rekommenderade typen av färg för tak eftersom den är icke-reflekterande, därför kommer färgen bara att suga upp allt ljus som försöker reflektera eller rikta mot det. Dessutom är platt, matt färg relativt lättare att applicera än någon typ av målarfärg, och är vanligtvis det billigaste alternativet.

Platt färg är bättre att använda på tak och till och med väggar som har hål, repor, vattenfläckar eller stötar eftersom de döljer brister med bara några rullar. Den används bäst för rum med låg trafik och har en hög ljuskälla som din personliga arbetsyta och matsalar.

Halvblank

Den här typen av färg kommer i en mängd olika glanser, allt från mycket glänsande och ljusreflekterande till halvblank. Det skapar ett vackert lackerat tak som vanligtvis görs som en specialfinish. Den glamorösa glaseffekten är den svåraste att applicera av alla ytbehandlingar. Den är bra för accenter och är bättre att använda för att accentuera dekordetaljer än i taket.

Äggskalsfärg

Äggskalsfärg ger en lätt glans och kan vara idealisk av flera skäl. För det första är den lättare att rengöra jämfört med platt färg, vilket gör den idealisk för kök och badrum. Äggskalsfärg ger låg glans, vilket gör den något platt i finish men med lite glans, vilket gör den inte distraherande.

Satin färg

Satinfinish har låg glans men mer reflekterande än äggskalsfärg. Denna typ av färg är bättre att använda i områden med hög luftfuktighet, såsom badrum, tvättstuga och källare.

Tips för ett bra tak

När du känner dig förvirrad med dessa alternativ är det alltid klokt att gå efter vad allmänheten följer: att använda en platt, matt akrylfärg. Det är lättare att applicera, snabbare att torka och billigare jämfört med andra typer av färg.

När det kommer till färg så väljer de flesta vitt eller elfenben eftersom det skapar en bredare och mer öppen känsla. Dessutom reflekterar den omgivande ljus.

När du planerar och förbereder ditt tak för ett målningsprojekt, ta bort möblerna från rummet. Detta kommer att påskynda tiden du målar ditt tak eftersom du inte skulle oroa dig för droppande färg och stänk längre. För att förhindra att färg droppar, är det lämpligt att använda en invändig latexfärg som har mer än genomsnittlig viskositet.

Om ditt tak har sprickor i gipsskivor, popcorn takstruktur och andra former av skador, överväg att anlita en professionell och få det fixat. Vissa skador måste tätas först innan någon målningsåtgärd inträffar.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!