Vilken är den Bästa Tiden att Använda Sprinklers?

Med våren kommer den nya tillväxten och för många husägare innebär det att man sköter trädgårdar och gräsmattor. Vi vill alla att vår gräsmatta ska se attraktiv ut eftersom den kompletterar hemmet. Brunt eller skadat gräs ser fult ut.

Att vattna gräsmattan håller den grön och frodig, men det kan också skada din gräsmatta om du inte gör det på rätt sätt. Du kan lika lätt orsaka brunfärgning och skada på din gräsmatta genom att vattna den på fel sätt som genom att inte vattna alls.

Så vad är rätt sätt att vattna en gräsmatta?

Klimat

Området du bor i och vilken typ av gräs du har kommer att vara de två viktigaste faktorerna.

De övergripande vädermönstren i ditt område utgör klimatet. Vissa klimat är torra medan andra är fuktiga. Vissa får intensivt solljus medan andra tål kyliga temperaturer.

Vissa typer av gräs tål alla klimat, medan andra behöver särskild vård i vissa klimat.

Det bästa alternativet är att välja en gräsmatta som passar i ditt område. Detta beror på att inhemskt gräs är anpassade till de långvariga vädermönstren i området, vilket innebär att gräsmattan kommer att behöva minimalt med vattning, eller kommer att överleva på naturligt regn.

Mättnad

Hur mättad är jorden på din trädgård? Detta kommer att hjälpa till att bestämma hur mycket vattning du behöver göra. Jorden ska vara så fuktig att du enkelt kan sticka en skruvmejsel i den.

Markens mättnad är viktig eftersom gräs, som alla växter, har rötter. Friskt gräs har djupa rötter som sträcker sig cirka 6 tum ner i marken, medan ohälsosamt gräs har grunda rötter.

Men jord som är övermättad kan också vara ett problem, eftersom det skapar avrinning och kan skada din gräsmatta, såväl som din vattenräkning.

Typ av sprinkler

Vissa människor har sprinkler i marken medan andra använder en slang och tillbehör. Båda kommer med fördelar och nackdelar.

Sprinkler i marken körs vanligtvis på en timer, så de flesta ställer bara in dem och glömmer dem. Det krävs fortfarande noggrannhet med automatiska sprinklers, dock eftersom sprinklerhuvudena ändrar position med tiden och kan vattna gatan istället för gräsmattan. De kan också bli igensatta eller övermätta din trädgård.

Slangfästen kan vara lite extra arbete men det är svårare att undvika att vara flitig med dem. I allmänhet är roterande, pulserande tillbehör bäst eftersom de skjuter vatten i sidled och täcker ett stort område snabbt och jämnt.

Oscillerande fästen är bättre för nytt gräs, men eftersom de skjuter vatten rakt upp täcker de mindre yta och behöver flyttas oftare. För nytt gräs är detta idealiskt eftersom det hjälper gräsroten mer effektivt.

Rätt tid att vattna

Även om det är viktigt att vattna vid rätt tidpunkt, måste alla andra faktorer beaktas för att få den mest effektiva användningen av ditt vatten. Rätt tid att vattna varierar också beroende på ditt klimat och potentiella lokala begränsningar för vattenanvändning.

Helst är vattning runt gryningen den bästa tiden. Det finns lite värme för att avdunsta vattnet och lite vind för att blåsa bort det. Att vattna för sent på dagen kan leda till svamp.

En gräsmatta i ett kallt klimat behöver inte så mycket vatten, särskilt om det är snö större delen av vintern, eftersom vattnet kommer att frysa i stället för att mätta din jord. Det mesta av vattningen kommer att ske under sommaren.

Torra klimat kan kräva mer vatten än fuktigt klimat. Områden som är utsatta för torka kan ha restriktioner för vattenanvändning. Kontrollera med din stad eller län för att se om detta gäller dig.

Hur mycket vatten?

Den genomsnittliga mängden vatten som krävs av de flesta gräsmattor i tempererade klimat är cirka 1-1 ½ tum i veckan. Du kan sätta en kopp eller annan mätanordning på gården medan du vattnar för att kontrollera dina vattennivåer. Detta är dock en riktlinje, inte en hård och snabb regel.

Om din gräsmatta inte får tillräckligt med vatten kommer gräset att se missfärgat ut och kommer inte att springa upp igen när det trampas på. Detta kan hända för att du vattnar för snabbt och inte ger allt vatten tid att absorbera. Detta kan också bero på vilken typ av gräs du har.

Gräsmattor som är övermättade ger problem eftersom rötterna inte växer särskilt djupt, vilket gör att de blir törstiga mycket snabbt. Tecken på övermättnad gräsmatta inkluderar avrinning (när vattnet rinner över från din gräsmatta) och svamptillväxt. Kontrollera dock först för torrhet, eftersom vattning för snabbt kommer att verka som avrinning när en jämnare fördelning skapar absorption.

Att ha en vacker gräsmatta är inte komplicerat. Det kräver bara att du uppmärksammar några saker ett par gånger i veckan. Denna flit och omtanke kan ge dig en frisk och fin gräsmatta genom alla årstider och i många år framöver!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!