Vilket är det mest effektiva takmaterialet?

Så småningom, under ett hems liv, kommer taket att behöva bytas ut. Beroende på material kan ett taks livslängd variera från 20 år till nästan ett halvt sekel! Men skador från hagel, väder (tänk snö!) och till och med naturkatastrofer (som orkan) kan minska livslängden på ett tak.

Vilket är det mest effektiva takmaterialet? För vissa husägare kan den större frågan vara, “vilket är det mest budgeteffektiva materialet?”

Ett nytt tak är också en stor investering. HomeAdvisor noterar att även om den genomsnittliga kostnaden för ett nytt tak är cirka 80000-10000kr, kan ersättningskostnaden vara så låg som 10000kr (i den lägre delen) eller så mycket som 500.000kr. Läge, takmaterial, arbetspris och bostadens kvadratmeter kan påverka sluträkningen för denna stora hemförbättringssträvan.

För husägare som vill maximera energieffektiviteten kan det mest effektiva takmaterialet vara metall. Anledningen beror på det faktum att metall reflekterar solen…som leder bort värmen från hemmet. Asfaltbältros, å andra sidan, absorberar värme. Metall-, skiffer- och till och med tegeltak håller också längre; dessa material kanske inte behöver bytas ut på 50 år! Metalltak varierar i pris, från cirka 50.000kr till nästan 150.000 kr.

Det mest budgeteffektiva taket

Även om metalltak kan vara det mer energieffektiva valet, är de inte det billigaste. För husägare med en budget kan preferensen vara att välja det mest kostnadseffektiva materialet som möjligt. Så vad är det billigaste materialet för ett nytt tak?

Vinnaren för det billigaste takmaterialet skulle vara standard asfaltshingel! Detta är materialet som pryder toppen av många hem över hela landet.

 

Vad sägs om andra alternativ?

Asfaltshingel och metall är inte de enda alternativen för takmaterial som är tillgängliga för husägare. Betong/lerkakel, skiffer, träshingel/shakes och till och med syntetiska material är andra alternativ att överväga. Trä kan hålla cirka tre decennier och cement kan hålla ett kvarts sekel.

Enligt HomeAdvisor kan tegeltak kosta från 80.000kr till mer än 250.000kr, med den genomsnittliga kostnaden på mer än $150.000kr. Tegel är dyrare än trä.

Solpaneltak

Även om metalltak som ett heltäckande material är det mest energieffektiva, kan husägare också installera solpanelstak. Vissa husägare kanske bara installerar ett fåtal paneler, även om andra husägare kan använda dem för att omfatta hela taket. Faktum är att Tesla har gjort ett solcellstak som “ersätter ditt befintliga tak.” Taket kan då användas som energikälla för ditt hem.

Eftersom taket skapar en energikälla i hemmet, skulle det tekniskt sett stöta på metall som det mest energieffektiva av takmaterial. Men är detta material hållbart? Teslas tak kommer med en 25-års garanti (för kakel och kraft … och “väderbeständighet”). Priset kan dock vara ett problem. Sajten electrek rapporterade att en husägare skickade en offert från Tesla till dem för ett solcellstak, och kostnaden var lite elektrifierande:

“För ett 9,45 kW-system på ett 180 kvadratmeter tak, tar Tesla cirka 700.000kr för soltaket, tillsammans med 100.000kr för en Powerwall och ytterligare 100.000kr för tak- och platsreparationer.

Det blir en chockerande summa på 900.000kr för hela solcellstaksystemet och arbetet.”

Däremot noterads att just i detta exemplet hade denna husägare hade efterfrågat fler kakelplattor med solenergikapacitet och att detta sannolikt ökade kostnaden.

Solceller Offert: En Komplett Guide – Få Gratis Offert

Budgeteffektiv eller energieffektiv?

För många husägare är budgeten inte bottenlös. Av den här anledningen är det förmodligen inte ett alternativ att välja det mest energieffektiva taket och spendera på Tesla Solar Roof. För alla hemförbättringsprojekt, såvida inte budgeten är obegränsad, kommer husägare att tvingas göra val. De kan behöva välja ett budgetvänligt material som standard asfaltshingel om de inte har råd med premiummaterial.

Men för husägare med en större budget kan det vara vettigt att välja ett energieffektivt alternativ som metall. Skiffer eller till och med trä kan också vara bra mellanklassalternativ, eftersom dessa material båda ger lång livslängd.

Husägare bör tänka på att att välja ett tak med längre livslängd också kan hjälpa till att spara energi på mer abstrakta sätt. Tak som behöver bytas ut mer leder till användning av mer arbetskraft och mer material över tiden, vilket påverkar vårt koldioxidavtryck.

Om du behöver byta ut ditt tak, välj det bästa materialet för din budget och fokusera också på materialets livslängd. Om du kan uppgradera till ett solcellstak kan du också minska dina energikostnader avsevärt genom att använda taket som din strömkälla!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!