Energispartips Under Vintern – Spara El under Vintern

Temperaturerna börjar sjunka, vilket innebär att energiförbrukningen med största sannolikhet kommer att börja stiga.

Människor tenderar att förbruka mer energi på vintern för att hålla sig varma med värmare, elektriska filtar och varma duschar.

Men att hålla sig varm kostar pengar. Ju mer energi du förbrukar i vinter, desto högre kommer dina elräkningar att stiga. Lyckligtvis finns det sätt att spara energi – och hålla kostnaderna låga – utan att offra din komfort. Följ dessa vinterenergispartips:

Vad ska du ställa in din termostat på på vintern?

Det genomsnittliga hushållet i en villa spenderar över 20.000 kr på energiräkningar varje år. Uppvärmning av ditt hem på vintern står för cirka 29% av denna årliga totalsumma. Detta innebär att justering av din termostat kan leda till betydande energibesparingar.

Att ställa in temperaturen för högt kommer att slösa energi och överhetta ditt hem, medan om du ställer in den för lågt kommer ditt hem att bli obehagligt kallt. Det är viktigt att hitta rätt ställe mellan dessa två inställningar så att du kan förbli bekväm samtidigt som du sparar energi.

De flesta människor håller sina termostater inställda någonstans mellan 21 till 23 grader, men det är onödigt högt. Det rekommenderas att du ställer in termostaten till 20 grader på vintern. Att hålla termostaten på denna nivå kommer inte att drastiskt ändra temperaturen i ditt hem, men det kommer att sänka dina energiräkningar.

Det är ingen idé att ha värmaren på när ingen är hemma, så se till att sänka temperaturen ytterligare när huset är tomt. Att sänka temperaturen med minst 5 till 10 grader när du är borta kommer att spara en betydande mängd energi.

Hur motverkar du att kall luft kommer in i ditt hem

Att förhindra att kall luft kommer in i ditt hem är avgörande för att spara energi i vinter. Om kall luft smyger in i ditt hem måste din värmare arbeta ännu hårdare för att hålla dig varm. Ju hårdare det fungerar, desto mer energi kommer det att förbruka, och desto högre blir dina elräkningar. Så här håller du kall luft ute:

 • Håll dina gardiner stängda för att förhindra att varm luft strömmar ut och kall luft tar sig in i ditt hem.
 • Applicera självhäftande tätningsskydd runt fönsterkarmen för att täta luftläckor.
 • Sätt i fönsterisoleringsfilm på insidan av dina fönster. Om det används på rätt sätt kommer detta inte att ändra utseendet på dina fönster, men det kommer att hålla kall luft ute.
 • Stäng spjället när eldstaden inte används. Att hålla spjället öppet är detsamma som att hålla ett fönster öppet i ditt hem, så se till att det är stängt när du inte använder eldstaden. Om du följer dessa tips kommer du att hålla kall luft ute och se till att du håller dig bekväm i ditt hem hela vintern.

Hur kan jag sänka min elräkning på vintern?

Att justera temperaturen på din termostat och isolera dina fönster är inte de enda sätten att spara energi på vintern. Du kan också sänka dina elräkningar—och spara energi—genom att följa dessa tips:

Vänd din takfläkts rotation. Vänd på omkopplaren på din takfläkt för att ändra riktningen på dina blad in vintern. Bladen kommer att rotera baklänges och trycka varm luft nära taket ner till din nivå.

Sänk temperaturen på din varmvattenberedare till 120 grader Fahrenheit. Vattnet i ditt hem kommer fortfarande att vara varmt, men denna lilla justering kommer att minska din energianvändning.

Isolera dina golv genom att lägga ner mattor runt ditt hem.

Stäng av poolvärmaren till våren. Ingen kommer att använda poolen på vintern, så att hålla den på kommer bara att slösa energi.

 • Stäng av ismaskinen i frysen också. Detta är en annan enhet som inte kommer att användas mycket på vintern, så håll den avstängd. Att vända på strömbrytaren på ismaskinen kan minska din fryss energianvändning med cirka 20 %.
 • Byt till energisnåla glödlampor för att spara energi på belysning. Dessa glödlampor använder upp till 80 % mindre energi än traditionella glödlampor.

  Håll ugnsluckan stängd tills maten är klar. Om du öppnar luckan kommer värmen att komma ut, så ugnen måste förbruka mer energi för att hålla temperaturen.

  Anslut enheter till ett grenuttag istället för vägguttag. Stäng sedan av grenuttaget när enheterna inte används. Detta förhindrar enheter från att förbruka energi när de är avstängda.

  Gör några av dessa förändringar runt ditt hus så att du inte slår hål på skyhöga elräkningar i vinter.

  Spara energi—och pengar—med dessa användbara tips

  Som du kan se behöver du inte göra stora livsstilsförändringar eller offra din komfort för att spara energi i vinter. Att följa dessa vinterenergispartips hjälper dig att hålla dina elkostnader och energianvändning låg fram till våren!

   

  Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
  Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!