VVS-Underhållschecklista – Bästa Tips för Underhåll av VVS

Din VVS-enhet arbetar hårt hela året för att gör ditt hem till en bekväm plats att bo på. Du vill att det ska fungera smidigt så att ditt hem kan förbli så här, eller så måste du lägga ditt liv på is om det går sönder.

Du kan enkelt förhindra problem med din VVS-enhet med årliga inspektioner. Ibland kan du skjuta upp en inspektion på grund av ditt schema eller ekonomiska begränsningar, men du kan alltid undersöka ditt VVS-system mellan inspektionerna så att det inte går sönder oväntat.

Använd denna checklista för VVS-underhåll för att förlänga livslängden på din enhet och göra den mer effektiv. Ett par minuter av din tid kan minimera din elräkning och spara pengar på reparationer, vilket kan bli dyrare när mekanismerna och ledningarna går sönder.

1. Byt ut filter regelbundet

Du är förmodligen van vid att byta ut luftfiltren i ditt hem varannan månad, men du bör gör samma sak med din VVS-enhet. De flesta enheter har ett filter mellan sig och returkanalen, även om det kan skilja sig åt beroende på var den ursprungliga installationen skedde.

Byt ut detta filter var 90:e dag, men kontrollera det varje månad när systemet fungerar. kontinuerligt under de varmaste eller kallaste månaderna. När det blir mörkt och igensatt är det dags att rengöra eller byta det. Ett enkelt filterbyte kan minska din energiförbrukning med 15 %, beroende på hur ofta systemet slås på för att kyla eller värma ditt hus.

2. Uppgradera dina filter

Du kan också överväga att få uppgraderade filter som håller längre. Vissa nyare filter innehåller en elektrostatisk laddning för att hålla fast vid mindre partiklar, vilket gör dem mer effektiva när det gäller att fånga upp skräp och bakterier. Att spendera några kronor på ett filter kommer att resultera i renare luft och mindre frekventa byten av de andra luftfiltren i ditt hem.

3. Återupprätta exteriört utrymme

VVS-enheter utomhus bör inte bli täckta av igenväxta buskar och andra växter på din trädgård. Under våren och sommaren, rensa bort de omgivande växterna för att möjliggöra utrymme. Du förhindrar att skräp faller in i din enhet och ökar luftflödet in i din enhet så att den inte fungerar lika hårt för att kyla eller värma ditt hem.

4. Inspektera alla kanaler

Ibland resulterar kondens i mögliga luftkanaler eller att partiklar ansamlas inuti kanalerna. När du kontrollerar din VVS-enhet, inspektera alla ventiler för att rensa bort allt som inte borde vara där. Ring ett professionellt team om det finns skräp för långt in i kanalen för att kunna nås på egen hand.

5. Smörj rörliga delar

Pipande eller rostiga delar tyder på ett kondensproblem i ditt VVS-system, men du kan skjuta upp en dyr reparera genom att smörja eventuella rörliga delar. Använd högkvalitativ olja utan rengöringsmedel för att bevara de enskilda delarna till din nästa professionella inspektion.

6. Ta bort allt skräp

Skräp är allt inuti VVS-enheten som inte borde finnas där, som löv, smuts och slam från den senaste översvämningen. Även om du bara tar bort en handfull skräp under din inspektion, kommer din enhet inte att kämpa för att fungera och förbruka mer energi än vad som krävs. Du kommer också att frigöra utrymme så att inget nytt fångar upp avfallet som sitter inne i systemet.

7. Kontrollera vattenförsörjningen

Vissa VVS-enheter har en ugnsfuktare som hindrar varm luft från att torka ut ditt hem i vinter. Om du har den här typen av värmare bör du kontrollera vattentillförseln under varje höst- eller vinterinspektion som en del av din checklista för VVS-underhåll. Luftfuktare för hela huset har sina för- och nackdelar, men utan vattenförsörjning kommer den torra luften att förvärra eventuella allergier och hudproblem, så dubbelkolla att det finns vatten för att hålla ditt boende bekvämt.

8. Undersök fläktmotorn

Att undersöka fläktbladen är det enklaste sättet att säkerställa att motorn fungerar. Om bladen inte vrider sig medan enheten är på, rör sig långsamt eller gör ett skramlande ljud, kommer det att kräva mer arbete. Du kan behöva olja in motorn eller betala för ett byte innan den går sönder ytterligare.

Konsultera en professionell

Ibland kan det verka skrämmande att gå igenom en checklista för VVS-underhåll, särskilt om du är en förstagångsbostadsägare. Om du hittar något som verkar konstigt eller malplacerat, kontakta en professionell. De kan peka på mindre problem som bidrar till det du hittade och rekommendera de bästa lösningarna så att din enhet blir mer effektiv och håller längre.

Ventilationsbyte Få Gratis Offert – Komplett Guide

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!