23 Typer av Fönster som Används i Byggnadskonstruktion

Fönster är ventilerade barriärer fästa i byggnaders väggar för att skapa ljus.

De låter människor titta på utsikter utifrån utan ansträngning och direkt. Fönster tjänar syftet att släppa in naturligt ljus, luft eller blickar; de hjälper också till att lyfta byggnadernas skönhet.

Fönster har varit en del av byggnader sedan urminnes tider, även om det har skett förbättringar av olika slag när världen går längre fram i den tekniska utvecklingen.

Som ett resultat av dessa uppfinningar har olika mönster och designer vuxit fram för att försköna byggnader och förbättra funktionaliteten.

Däremot är olika typer av fönster fixerade i en byggnad, i stor utsträckning beroende på rummets storlek, platsens klimatförhållanden, arkitektonisk utformning, rumsnytta och rummets placering.

Olika typer av fönster i byggnadskonstruktion

De olika typerna av fönster inkluderar skjutbara, vridbara, fasta, dubbelhängda, metall, jalusier, fönsterbågar, burspråk och mycket mer. Låt oss ta en närmare titt på dem.

1. Karmfönster

Karmfönster är vackra och unika med sidogångjärn som gör det enkelt att öppna och stänga. De är utmärkta vind- och regnmotstånd och är perfekta för kalla klimat. De är dock inte lämpliga för områden med hög trafik eftersom de inte är särskilt säkra. Fönstren kan lätt öppnas inåt och utåt.

2. Utsvängda fönster

Som namnet antyder utför det svängda fönstret svängande funktioner. Det är fäst vid ett gångjärn i mittramen och erbjuder en horisontell eller vertikal öppning och stängning.

Fönstret kan öppnas antingen i 180 grader eller 90 grader. Således är det ett utmärkt fönster när man söker perfekt luftventilation. Dessutom är den vanligtvis ljudisolerad och perfekt för områden med mycket regn eller snöfall.

3. Dubbelhängt fönster

Det dubbelhängda fönstret har en hög funktionalitet och tillförlitlighet. Det är i allmänhet lätt att underhålla, billigt och starkt. Det dubbelhängda fönstret rör sig vanligtvis vertikalt inom fönsterkarmens spår, vilket gör att fönsterluckan kan röra sig upp och ner i vilken utsträckning som helst för att erbjuda maximal ventilation. Du kan enkelt rengöra denna fönstertyp in och ut.

4. Glidande fönster

Detta är en av de modernaste fönster med global acceptans. Skjutbara fönster ger enkel kontroll och minimal utrymmesanvändning.

De sätts över små rullager och kan röra sig horisontellt eller vertikalt. De är vanligtvis ett enkelt fönster och ett av de billigaste alternativen. De är mångsidiga och erbjuder mycket ljus och luft till rummet.

5. Metallfönster

Metallfönster är ett av mest accepterade fönstertyper eftersom priserna är fickvänliga. Materialen som används för att tillverka metallfönster är vanligtvis brons, aluminium eller rostfritt stål.

De är vackra och starka mot rost. Dessutom är de rimligt prissatta och deras underhåll är lätt.

6. Utgångsfönster

Utgångsfönster är ett av de mest populära fönstren som används i byggnader med välvt tak. Utträde är ofta fixat; därför kan du inte öppna den inuti eller utanför. Dessa typer av fönster är lätta att hantera och installera.

Med ett utgångsfönster behövs inga gardiner eller persienner eftersom de har estetiska egenskaper. Priset på fönstret kan variera mellan billigt och måttligt dyrt.

7. Kupor

Kupor är universellt bäst för byggnader med vinklade tak. De hjälper till att ge ljus till byggnader och är av många slag, beroende på köparens intresse. Fönstren är lätta att rengöra och underhålla.

8. Burpråk

Burspråk skapar mer utrymme för rummet. Ramen är utåtriktad, vilket ger byggnaden mer skönhet. Kostnaden för burspråket är ganska i överkant. Den kräver ofta utbyte och underhåll och tar upp utrymme utanför.

9. Markisfönster

Tältfönster luta inåt, vilket gör att de liknar trattar. De är lätta att underhålla, även om den yttre delen av fönstret inte är lätt att rengöra. Dessa fönster är bäst för att isolera rummet och skydda huset från kraftig snö och regn. Kostnaden för att få detta fönster är dock måttligt dyr.

10. Båtfönster

De anses ha den bästa fysiska designen. Båtfönster har likheterna med ett burspråk; deras former har likheter med en hexagon. Kanterna är raka med båge och böjda sidor. Storlekarna är mycket större med mer bekvämlighet. När det gäller att skaffa och installera dem är kostnaden ganska hög.

11. Jalousiefönster

Jalousiefönster kan enkelt passa in i vilken byggnadskonstruktion som helst. De är gjorda av parallellt glas, trägaller, samt akrylmaterial. Generellt sett är de kända för att vara bra för ventilation då de är lätta att öppna och stänga. Deras lutande design gör dem säkra för regn och storm.

12. Träfönster

Träfönster har funnits sedan urminnes tider. De är populära för förlängda livsförmågor, mycket lätta att fixa eller ta bort, och finns i olika utföranden. Priset för deras material är överkomligt men fönstren är utsatta för termitangrepp.

13. Oriel fönster

Oriel är globalt känt för sin skönhet och lyx. Det vanligaste stället att hitta den här typen av fönster är i byggnader med övre våningar. Cirklar eller konsoler stöder vanligtvis orielfönster.

En av deras funktioner är att förlänga den yttre rumsdelen. Med Oriel-fönstret genereras mer ljus i rummet. Prisklassen för denna typ av fönster är mycket hög.

14. Bildfönster

Bildfönster är bäst lämpade för inget luftflöde. De är alltid fästa huvudsakligen på en vägg i byggnaden, särskilt tvåvåningsbyggnader. De är benägna att läcka ut mindre luft eftersom de är orörliga och inte kan öppnas.

Fönstren har de estetiska egenskaperna att säkerställa en bredare vy av solen och är mycket billiga att äga.

15. Gallerfönster

Ett gallerfönster är ett av de bästa för maximal ventilation. Denna typ av fönster är vanligtvis mönstrade för att få vatten att rinna av.

Vanligtvis är detta fönster fixerat i 45 grader mot slutaren för att ge flexibilitet. Fönstret kan vara av aluminium eller trä.

Fönstret är lätt att rengöra både in- och utvändigt.

16. Glasblockfönster

De respekteras för att ge den bästa säkerheten för hem och kontor med sin utsökta design. Platser de kan hittas inkluderar hem och offentliga platser. Fönstren erbjuder ingen naturlig ventilation.

17. Akterspegelsfönster

Akterspegelfönster är ett av de vanligaste fönstren som finns i lyxiga hus. De tillåter naturligt ljus att tränga in i rummet och ger en maximal nivå av isolering. Den billiga prisklassen på akterspegelfönstren är en av fönstrets många fördelar. Städning är dock mycket svårt.

18. Stugafönster

Fönster i stuga är alltid efterfrågade på grund av stilen. De har likheter med dubbelhängda och brukar kallas frontfönstret. Rengöringsprocessen är svår.

De är billiga att äga och ses oftast i traditionella byggnadsdesigner.

19. Takfönster

Denna typ är vanligtvis fixerad på ett tak, speciellt för dagsljusbelysning. Fönstren finns vanligtvis i stugor och fritidshus; de ger en av de vackraste vyerna. En av deras nackdelar är att de är dyra att fixa.

20. Clerestory fönster

Clerestory-fönster är specifikt fästa nära toppen av ett tak på en byggnad. De är oftast bra för ventilation.

Stängning och öppning görs genom att använda två sladdar som fungerar olika. De är vanligtvis gjorda av stål, aluminium eller trä men är ofta dyra att köpa. Fönstren är tåliga och kan hålla länge.

21. Bågformade fönster

Bågformade fönster ses mest i romerska strukturer. Även om de har låg ventilation, bidrar deras böjda kanter till att öka deras utmärkta skönhet, och deras underhåll är lätt. Mönster av denna typ av fönster kommer i olika mönster, och de är lämpliga i nödtider.

22. Stormfönster

De är fixerade antingen utanför eller innanför huvudglasfönstret. Denna typ av fönster är bäst för sommar och vinter. Den är idealisk för att isolera rummet, billig att installera och erbjuder förstklassiga design för att försköna huset.

23. Hörnfönster

Fönstren är strukturerade så att de har två vinkelräta riktningar. De är vanligtvis fixerade i kanterna eller hörnen av ett rum och är tillförlitliga för ljus- och luftpenetrering. Denna design bidrar till att lägga till elegansen hos en byggnad.

Slutsats

Som byggare eller ägare av en byggnad, av de viktigaste sakerna att notera när man bygger en byggnad är fönstrens funktionalitet. Fönster är inte bara delar av byggnader, utan de bidrar också till att ge ventilation och luft.

Att undersöka vilka typer av fönster som passar en byggnad bidrar till att ge en sådan miljö exceptionell skönhet.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!