5 VVS-underhållstips för att undvika kostsamma reparationer

Uppfinningen av värme- och kylsystem är verkligen en teknisk innovation som vi alla borde vara tacksamma för resten av våra liv. Man kan bara föreställa sig hur eländiga våra liv skulle ha varit om luftkonditionering och värmesystem inte funnits. En annan sak som vi bör uppskatta med VVS-system är att de är byggda för att hålla oss bekväma under lång tid.

Även de billigaste märkena lovar många års livslängd, medan vissa avancerade enheter till och med hävdar att de kan hålla mer än ett par decennier, även vid frekvent och tung användning. Ändå är ett VVS-system en maskin, och maskiner stöter på problem vid vissa tillfällen i livet.

När ett VVS-system går sönder är det bästa du kan göra att kontakta en pålitlig VVS-entreprenör för att reparera det . VVS-reparationer kan dock kosta dig mycket pengar, särskilt om problemet som orsakade att ditt VVS-system går sönder är mycket allvarligare än du tidigare trott. Och om skadan involverar kompressorn, motorfläkten eller någon annan kritisk del, kan du lika gärna tänka på att byta ut ditt VVS-system med ett nytt. När allt kommer omkring skulle det inte vara så stor skillnad mellan prislappen för en ny VVS-enhet och din reparationsräkning för ditt skadade system.

VVS-underhållstips

När du är klar, ta följande steg:

 • Leta upp utomhusavstängningen och stäng av strömmen till kondensorenheten. Oavsett om det är en strömbrytare i en låda, ett säkringsblock eller en dragspak, gör vad som behöver göras för att se till att strömmen till VVS-enheten är avstängd. Stäng av termostaten också.
 • Sätt på dig arbetshandskarna och ta bort stora skräpbitar runt eller nära din utomhusenhet. Om det finns växter någonstans i närheten av utomhusenheten, flytta dem för att säkerställa att området runt den är fri.
 • Ta bort damm och skräp från kondensorns flänsar med hjälp av dammsugaren med den mjuka borsten. Gör detta så försiktigt du kan för att inte böja fenorna ur form.
 • Ta bort löst skräp på ytterenheten med vattenslangsprayen.
 • Få din spiralrengörare, spray den på utsidan och skölj av den efter 10 till 15 minuter.
 • Rengöring av din ytterenhet en gång ett år skulle vara tillräckligt bra för de flesta husägare, men du måste ta hänsyn till din plats. Om ditt hem ligger i en kraftigt förorenad storstad kan en städning två gånger per år behövas.

Var uppmärksam på ditt VVS-system

Det är vanligt att husägare behandlar sitt VVS-system som en eftertanke så länge de fungerar perfekt och bara ger det sin uppmärksamhet när det slutligen går sönder och kräver betydande och kostsamma reparationer.

Om du är lite mer uppmärksam på ditt VVS-system långt innan det slår ut på dig, kanske du kan att fånga tidiga varningsskyltar och få en VVS-specialist att utföra mindre reparationer som inte kostar lika mycket som större reparationsarbeten.

När du hör konstiga ljud som dunk, skramlande, surrande och malande från din VVS-enhet, måste du ta dem som ett tecken på att t här är något fel med den, som lösa delar, kompressorfel eller till och med ett köldmediumläckage.

Om du ignorerar dessa ljud, vad som än orsakar det kan göra saker värre med tiden, och du slutar med en VVS-enhet som kommer att behöva kostsamt reparationsarbete.

Omvänt, att ta itu med ljuden så fort du kan hjälper dig att ta itu med vilket VVS-problem som helst. Ju tidigare du tar itu med problemet kommer det att bli mindre skador och att åtgärda det kommer inte att kosta dig en arm och ett ben.

Förutom konstiga ljud, skulle det hjälpa om du också var på jakt efter konstiga lukter, dåligt luftflöde, ojämn kylning eller uppvärmning och andra tecken på VVS-problem så att du kan få det kontrollerat av proffs direkt.

Få förebyggande VVS-underhåll utfört regelbundet

Ditt VVS-system kommer att gynnas mycket från dina ansträngningar att regelbundet rengöra eller byta luftfilter och rengöra ytterenheten. Om det kan tala, kommer ditt VVS-system sannolikt att tacka dig för att du uppmärksammade varningssignalerna som visar att det är något fel med det.

Ändå, för att se till att ditt VVS-system är i bästa möjliga form, måste du anlita erfarenhet och expertis från professionella VVS-tekniker, som är mest kvalificerade att utföra förebyggande underhållsarbete på din uppvärmning och kylsystem.

Med regelbundet förebyggande HVAC-underhåll kommer ditt system att fungera mer effektivt, vilket kommer att hjälpa till att minska dina elräkningar . Förebyggande underhåll bidrar också till att lägga år till ditt systems livslängd. Ett välskött VVS-system kräver också färre reparationer.

Förutom att byta ut luftfiltret och rengöra utsidan enhet (vilket du redan gör regelbundet), förväntas VVS-proffs också göra följande när de utför en AC-justering:

 

 • Bekräfta installationens kvalitet
 • Kontrollera och mät köldmediefyllningsnivåer
 • Mätsystemets luftflöde
 • Kontrollera om det finns tecken på köldmedieläckage
 • Inspektera området runt luftintaget
 • Kontrollera systemet kontroller
 • Rengör och justera fläkten och dess komponenter
 • Kontrollera och rengör kondensledningar
 • Bedöm start- och uppvärmnings-/kylningscykler
 • Smörj motorer och alla rörliga delar
 • Kontrollera fläkt, lager och remmar för täthet
 • Inspektera bränsleledningsanslutningar
 • Testa och kalibrera termostaten
 • Frekvens av förebyggande VVS-underhåll
 • Om ditt VVS-system består av en vanlig central AC-enhet och en ugn, bör du ha förebyggande underhåll utförs på varje enhet en gång om året.

Men värmepumpar är en helt annan historia. Folk använder värmepumpar för att hålla dem svala på sommaren och varma på vintern, vilket innebär att de går nästan året runt.

Tänker på det hårda arbetet husägare utsätter dem för hela året, kommer värmepumpar att behöva förebyggande underhållsarbete var sjätte månad för att hålla dem i toppform.

Slutsats

Så robusta som HVAC-system är designade för att vara, ingen kan förneka att de så småningom kommer att behöver reparationer någon gång. Ändå, med korrekt och regelbundet underhåll bör du kunna minska frekvensen av VVS-haverier, och det kommer redan att spara mycket pengar på reparationer i det långa loppet.

Ventilationsbyte Få Gratis Offert – Komplett Guide

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!