6 Grundläggande tips för Trädgårdsdesign för Nybörjare

Att köpa ett nytt hus är spännande, särskilt om det är din första. Men om du aldrig har sysslat med en trädgård förut, är du förmodligen i stort behov av några landskapstips för nybörjare.

Var du inte säker på var du ska börja? Vi hjälper dig att komma igång med landskapsplanering med dessa tips om planering, underhåll och växtval. När du väl vet vilka steg du ska vidta har du en underbar trädgård på nolltid.

1. Räkna ut din tidslinje

Landskapsarkitektur är ett enormt projekt, oavsett vad du bestämmer dig för att göra. Eftersom växter förlitar sig på vädret och tiden på året för att växa, måste du ta reda på din tidslinje innan du planterar.

Vilken årstid börjar du i och vilka växter vill du växa? Du måste tänka på vad dessa växter behöver för att sätta rötter. Om vintern är precis runt hörnet kan det vara det enda alternativet att lägga ut kompost eller tallhalm tills våren närmar sig.

2. Rådgör med en växtexpert

Du behöver inte känna till detaljerna i varje växt du stöter på för att få ditt landskap att se perfekt ut. Undersök istället trädgårdsföretag eller trädgårdsbutiker där du bor så att du kan träffa en växtexpert.

Rätt person som kan mycket om växter kan hjälpa dig att välja ut det som växer bäst på din mark. Om du till exempel vill ha buskar som ger blommor kan de peka dig mot den rosa blommande mandeln, Stewartstonian azalea eller bergslagren. En expert kan också ge dig råd om de bästa platserna att plantera, baserat på mängden skugga och sol runt ditt hem.

3. Ta bort gammal landskapsarkitektur

Det är troligt att du har köpt ditt hem av en tidigare ägare, vilket betyder att det redan kan finnas landskapsarkitektur på din fastighet som du inte gillar. Kanske finns det igenväxta buskar, slumpmässiga vinrankor eller träd med ruttnande frukter.

Du ska inte känna dig fast med växter som du inte tål att titta på. Det kan lägga mer tid till ditt projekt. Men om du tar bort gamla landskapsinsatser kommer det att ge din trädgård en nystart. Sedan kan du arbeta på en design du vill ha, utan att några permanenta fixturer är i vägen.

4. Lär dig om ditt väder

Ett av de viktigaste landskapstipsen för nybörjare är det lokala klimatet. När du börjar med ny landskapsplanering är det viktigt att titta längre än din lokala sjudagarsprognos. Du måste veta vilket säsongsbetonat väder du kan förvänta dig. Behöver din trädgård överleva en längre vinter, eller hotar torrperioden vattenberoende växter? Var dessutom medveten om stora händelser, som orkaner eller tornados, som kan inträffa under året.

Slå upp din stad i Farmer’s Almanac för att få exakta förutsägelser från en betrodd landskapskälla. Det ger information som långsiktiga temperaturförutsägelser, frostprognoser och specifika trädgårdskalendrar för växterna du odlar. Dra nytta av denna kostnadsfria resurs för att samordna vad som kommer att växa bäst på din trädgård och hur du tar hand om dina växter.

5. Gör din landskapskonst

Om du undrar varför dina landskapsplaner inte ser lika vackra ut som dina grannars, kan det bero på att du inte tänker på din landskapsplanering som ett konstverk.

Ett enkelt sätt att förbättra din landskapsarkitektur är att skapa en kontaktpunkt, som kan vara en mängd olika saker. Du kan ha en vattenfunktion på din trädgård, en gungställning för dina barn eller till och med en staty. Oavsett vad du bestämt dig för, bygg ditt landskap runt det för ett enkelt sätt att skapa ett levande konstverk.

6. Tänk på trädgårdsarbetet

En av de viktigaste sakerna du bör tänka på när du planerar ett landskapsprojekt är gårdsarbetet. Du måste underhålla det du planterar. En rad fruktträd och snabbväxande buskar kan se bra ut, men kommer du att ha tid att klippa, spraya och dra ogräs?

Forska på nätet om lätta växter att ta hand om, eller prata med en lokal växtexpert. Några bra alternativ för nybörjare inkluderar perenner som daglilja, sibirisk iris, rysk salvia och svartögda Susan.

Vill du att ditt landskap ska se perfekt ut? Följ sedan tipsen ovan. Om du lär dig om vädret, pratar med en expert och väljer rätt växter, kommer du att vara expert innan du vet ordet av.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!