Under året förskönar husägare sina gårdar och skapa en privat oas med blommor, buskar, träd och grönska. Många gånger förlitar de sig på icke-inhemska växtarter för att åstadkomma detta landskap. Ändå kräver exotiska växter ofta mer vatten, gödningsmedel, bekämpningsmedel och allmänt underhåll för att växa.
Plantering av inhemska sorter kan lindra dessa problem och hjälpa dig att skapa ett hållbart, miljövänligt landskap för mindre.
1. Svarar vatten
Beroende på hur mycket vatten du använder kan du spendera uppemot 4000 kr genom att bevattna din gräsmatta och vattna dina växter. Att inkludera inhemska växter i din trädgård eller landskap kan minimera denna kostnad genom att spara vatten.
Eftersom inhemska växtsorter är vana vid sin livsmiljö, är det mer sannolikt att de trivs mellan regn och överlever torka och svåra väderförhållanden. Därefter behöver du inte vattna dem förutom vid sällsynta tillfällen när du känner att de kan behöva lite extra hydrering.
2. Sparar pengar
Eftersom inhemska växter är mer motståndskraftiga kommer de att vara mer sannolika att överleva hårda vintrar och varma somrar. Varje vår kommer de tillbaka och du behöver sällan köpa fler växter för att ersätta de döda. Under tiden kommer dina grannar att fortsätta att spendera hundratals dollar på sina ettåriga växter varje vår.
Dessutom inhemska växter kostar ungefär lika mycket att köpa som icke-inhemska sorter. Däremot kommer inhemska växter att sträcka ut dina pengar ytterligare och ge dig den bästa valutan för pengarna runt om.
3. Minimerar användningen av gödselmedel
Många exotiska växter kräver mycket gödsel för att växa sig starka och ogräsfri. Regn sköljer ofta bort dessa gödselmedel från gräsmattor och i omgivande vattendrag, vilket förorenar naturliga livsmiljöer och ditt dricksvatten. Ändå behöver inhemska växter i allmänhet inte gödningsmedel för att frodas. Genom att plantera inhemska sorter i din trädgård kan du således minimera gödselrelaterade kostnader och effekten du har på den omgivande miljön.
4. Minskar skadedjur
Eftersom inhemska växter anpassar sig till din region, är bättre på att försvara sig mot skadedjur än icke-inhemska blommor och buskar. Från att släppa ut flyktiga organiska föreningar efter en attack till direktförsvarsföreningar som proteashämmare, inhemska växter vet hur man avvärjer insekter, svampar och sjukdomar. Naturligtvis eliminerar deras självförsörjning behovet av bekämpningsmedel, vilket sparar pengar och förhindrar avdrift av bekämpningsmedel, vilket kan negativt påverka hälsan för både människor och miljön.
5. Återställer naturliga livsmiljöer
Landskapsarkitektur med inhemska växter på din trädgård kommer också att skapa en fristad för vilda djur, något som är viktigare än någonsin tidigare. Idag bebor människor 77% av jordens yta; endast 23 % är vildmark. När befolkningen växer kommer denna lilla del av vild mark bara att fortsätta att krympa – om inte alla gör sitt för att återställa naturliga livsmiljöer.
Genom att plantera inhemska växter kan du återställa miljöer och bjuda in djur att dela marken igen. Att göra det kommer naturligtvis att göra ditt hem mer miljövänligt och hållbart.
6. Främjar pollinering
Förutom att locka vilda djur, kommer inhemska växter också att dra till sig fjärilar, bin, kolibrier, flugor och andra pollinatörer. Dessa små killar har utvecklats tillsammans med inhemska arter och trivs i det lokala klimatet, jorden och växtsäsongen. Icke-inhemska växter kan vara otillräckliga eller oätliga matkällor för dessa djur. Därför är det bäst att plantera inhemska blommor om du vill stödja pollinatörer – och hälsan i din egen trädgård eller landskap.
7. Ser unikt ut
I en stadsdel som är överfull av rosor och japanska lönnar, gården full av inhemska växter kommer utan tvekan att skilja dig från mängden. För många människor är det en stor fördel att göra sitt landskap unikt, särskilt när man säljer sitt hem. Istället för att smälta in i omgivande hus, kommer deras att sticka ut och dra till sig uppmärksamhet från potentiella köpare och de som letar efter en plats med lite karaktär.
Att byta
Beroende på var du bor kan det nu vara den perfekta tiden att byta till inhemska växter. Utvärdera din miljö och inventera vilka sorter du har just nu. Notera klimatet, sol- och skuggaexponeringen av rabatter, markstruktur, dränering och terräng. Hitta sedan växter som kommer från just din region med hjälp av onlineresurser.
När du övergår från att ta hand om exotiska växter till att odla för inhemska växter, kom ihåg att ta saker ett steg i taget. Du behöver inte göra en omedelbar eller ens en fullständig byte till inhemska sorter för att njuta av deras fördelar. Plantera helt enkelt vad du kan och se när dina exotiska och inhemska växter frodas sida vid sida.