7 Tips för att Förbereda din Trädgård för Våren

Vädret blir svalare i de flesta delar norra halvklotet på hösten och vintern och att bearbeta jorden och plantera grödor är förmodligen det sista du tänker på. Höst- och vintermånader är den bästa tiden att förbereda för din vårträdgård. Åtminstone om det fortfarande inte är minusgrader.

Med det i åtanke kommer här några tips för att planera och förbereda din vårträdgård innan världen blir tillräckligt varm för att plantera.

1. Rensa ogräs

Att rensa ogräs i din trädgård kan vara lite jobbigt under växtsäsongen. Man måste vara noga med att ta bort ogräset utan att skada rötterna på växterna runt dem. När temperaturen väl börjar sjunka och allt i trädgården börjar torka ut och dö, blir det mycket lättare att städa upp i trädgårdsrabatterna.

Du bör göra det till ett mål att ta bort så mycket av roten som möjligt, speciellt om du inte ska byta ut jorden i dina bäddar innan du planterar om på våren .

2. Förbered jorden

Höst- och vintermånaderna kanske inte är bra för plantering, men de är perfekta för att förbereda din jord för vårens planteringssäsong. Du har några alternativ här, från att fixa dina rabatter med kompost, gödningsmedel och strimlade löv, till att plantera en täckgröda som fungerar som ett naturligt gödningsmedel, återställa jorden så att den är redo att planteras under kommande vår.

3. Täckbark på alla övervintrade grödor

Om du har växter och plantor som kommer att tillbringa vintern i marken, till exempel morötter eller potatis, måste du skydda eventuell kvarvarande grönska ovanför marken, såväl som dina rotfrukter. Sprid kompost runt och över plantorna i ett tjockt lager och övervaka ditt väder noggrant.

Om saker värms upp snabbt, kommer du att vilja avtäcka dem tidigare, och om de blir otroligt kalla kan du lägga till ett extra lager kompost eller annat skyddande material för att hålla dina växter säkra.

4. Beställ nya frön

De flesta frökataloger finns online nu för tiden och de flesta börjar fylla på under höst- och vintermånaderna. Om du har velat testa en ny tomatsort eller något annat, är det dags att göra din research och börja beställa. Dina frön kommer att hålla tills du är redo att börja plantera på våren, så länge du håller dem svala och torra.

Du har gott om tid att komma på vad du vill ha. att plantera och när du behöver få ner dina frön i jorden.

5. Planera din nya layout

Om du gillar trädgårdsdesign är det här den perfekta tiden att planera din nya layout. Ta dig tid att ta reda på vilka grödor du vill plantera, var varje gröda ska gå och det bästa sättet att lägga upp din trädgård så att varje planta får en chans att frodas.

Ändra gärna designen så många gånger du vill. Du kan leka med alla möjliga olika layouter ända tills du börjar sätta dina plantor i jorden i vår.

6. Utrusta dig själv med rätt redskap

När du lagar mat i köket är det mer sannolikt att du skär dig med en trubbig kniv än en vass. Samma regel gäller när du arbetar i trädgården. Om du försöker trimma med ett par tråkiga beskärningsskivor eller gräva med en tråkig spade, kommer du att behöva arbeta hårdare och du riskerar att skada dig själv.

Spendera lite tid i höst eller vinter med att sköta dina trädgårdsredskap. Slipa det som behöver slipas, dra åt skruvar eller nitar för att förhindra att saker faller isär och utför rutinunderhåll på alla elverktyg du har för trädgårdsarbete.

7. Förbered dina plantor

Några veckor innan din planteringssäsong börjar, är det dags att förbereda dina plantor så att de är redo att sätta i jorden så fort det blir tillräckligt varmt för att börja plantering. De exakta detaljerna i detta steg kommer att variera från art till art och från säsong till säsong. Vi föreslår att du startar dina plantor i små biologiskt nedbrytbara behållare, eller i förseglade behållare på en våt pappershandduk för att uppmuntra dem att gro.

Då kan du flytta dem till små krukor eller behållare tills du är redo att transplantera dem till deras sista behållare eller trädgårdsbädd.

Se till att du är redo att plantera till våren

Att göra allt klart för vårens planteringssäsong måste inte äga rum på våren. Gör ditt jobb lite lättare genom att göra en del av förberedelserna under hösten och vintern så att du inte försöker göra allt på en gång så fort saker börjar tina. Det här är inte en uttömmande lista, men dessa steg kan hjälpa till att göra din planteringssäsong på våren lite enklare och roligare.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!