9 Tips att Tänka på när du ska Köpa Verktyg

Funderar du på att köpa elverktyg för första gången, eller kanske uppgradera din befintliga kollektion?

Eller kanske du har dem i åtanke som den perfekta presenten till gör-det-själv-ägaren i familjen. För att lyckas med ett projekt, stort som smått krävs verktyg i olika former. Och för vissa projekt krävs fler och mer avancerade verktyg än andra.

Hur som helst kan det kännas väldigt förvirrande och överväldigande när du ska köpa verktyg. Det finns en oändlig mängd att välja på i olika prisklasser, manuella eller eldrivna, avancerade eller enkla. 

För att hjälpa dig i din jakt på verktyg har vi sammanställt en lista av tips du bör tänka på.

1. Dyrare är inte alltid bättre

Även om dyra verktyg kan ha högre kvalitetskrav betyder det inte att de är rätt för den genomsnittliga hobbysnickaren som gör mindre projekt runt huset. Många gånger är de dyraste verktygen utformade för proffs som använder verktygen tillräckligt ofta för att det kan motivera kostnaden.

Men för hemmafixare och hobbysnickare är det svårt att motivera att investera i de allra dyraste och mest avancerade verktygen om de bara ska användas några gånger under ett år. Vidare är dyrare verktyg i allmänhet mer komplicerade och över den genomsnittliga kompetensnivån för en gör-det-själv-individ. Eftersom de är designade för proffsen har de ytterligare funktioner som gör det svårt för den genomsnittliga individen men som är nödvändiga för proffsen. Kika in bygghandeln.online för ett stort utbud av verktyg online.

2. Definiera din skicklighetsnivå

Om du är en nybörjare som inte har arbetat så mycket med renoveringar, snickeri, och ombyggnationer kanske det inte är den bästa idén att köpa det största, nyaste, och mest avancerade verktyget. Enkelhet, till en början, gör att du kan vänja dig vid att använda verktyg samtidigt som du minimerar risken för skador eller skador på ditt hem. Det är förmodligen bäst för en nybörjare att undvika kraftfulla elverktyg, som sågar, för att se till att du förstår hur man använder ett verktyg och inte gör stora misstag i ditt hem eller i värsta fall skadar dig själv när du använder ett verktyg som du inte kan kontrollera ordentligt. Definiera därför din skicklighetsnivå och välj verktyg utifrån detta. Om du inte är ett proffs kommer du också inse att det inte finns någon mening att köpa de allra bästa verktygen på marknaden.

3. Vilka är behoven för ditt projekt?

Det skulle inte vara klokt att köpa allt du ser i din lokala verktygsbutik om du bara bygger en bokhylla. Det är mycket viktigt att du förstår vad som ingår i ett projekt, så att du på så sätt kan veta exakt vilka verktyg du behöver för det och inte under- eller överköp. Detta är en av de viktigaste faktorerna du måste tänka på när du ska börja med ditt projekt. Olika arbeten och projekt kräver olika verktyg. Och anledningen till att du köper verktyg från första början är för att effektivisera och möjliggöra vissa delar av projektet. Det kan vara frustrerande att inse att du inte har de verktyg som krävs när du väl har satt igång, så planera noga vad du behöver innan du börjar.

4. Ställ frågor

När du handlar efter verktyg, se till att ställa frågor till säljarna om vilka specifika produkter som är bäst lämpade för eller fungerar dåligt med. Be om demonstrationer så när du kommer hem för att arbeta med projektet vet du exakt hur det används och vilka funktioner det har. Att förstå vilka verktyg som är bäst lämpade för och hur man använder dem kommer att göra arbetet med ditt projekt roligare, säkrare och mer effektivt.

5. Börja med de mest basala verktygen

Detta är ett värdefullt tips för nybörjare och hemmafixare. Innan du går vidare till fler och mer avancerade verktyg är det bäst att börja med de viktigaste och mest basala verktygen.

En grundläggande uppsättning elverktyg kan inkludera en bra elektrisk borr eller sladdlös borrmaskin, en cirkelsåg och kanske en sladdlös skruvdragare, hammare, och andra praktiska tillbehör. Detta kommer att vara mer än tillräckligt för att sätta igång och kommer att ge dig en chans att ta reda på vad du gör och inte gillar att använda. Utöver dessa basala verktyg finns det en oändlig mängd andra verktyg att välja mellan, men det är viktigt att börja i rätt ände.

Spendera inte stora summor pengar på massa specialiserade verktyg innan du faktiskt känner att du behöver dem.

6. Köp inte mer än du faktiskt behöver

Det är lätt att köpa på sig mer verktyg än man faktiskt behöver när man står där i butiken och ser hylla efter hylla med verktyg. Men samtidigt finns det risk att du lägger pengar på verktyg du inte behöver och som du aldrig kommer att använda.

Be om hjälp i butiken för att hitta exakt det du behöver. Det är bättre att använda verktyg med glädje och uppgradera när det behövs än att köpa massor av verktyg du aldrig kommer att använda.

7. Tänk på förvaring

Dina verktyg kommer att behöva förvaras på en plats där de inte kan orsaka fara, till exempel genom att skära eller falla på någon, eller skada nyfikna barn eller husdjur. De måste också vara säkra. Om du lämnar dem i ett olåst skjul kan de riskera att bli stulna innan du ens börjar använda dem. Elektrisk utrustning bäst förvaras någonstans torrt och relativt dammfritt. Du kanske vill överväga att skaffa några extra garagehyllor speciellt för dessa verktyg eller till och med en låsbar förvaringslåda.

8. Sladdlös eller sladd verktyg

Generellt sett är sladdverktyg billigare, kraftfullare och mycket bekvämare att använda – så länge du är inom räckhåll för ett uttag. Sladdlösa verktyg, å andra sidan, kan tas med var som helst och gör att du inte kämpar för att nå saker eller undvika att fastna i kabeln. De är också ibland mindre skrymmande och därför lättare att ta sig in i de trånga, obekväma små hörnen som varje jobb tycks kräva. Efter det är det upp till dig – som alltid, överväg vilken typ av jobb du förväntar dig att göra och bedöm vilket som bäst motsvarar dina behov. Det första sladdlösa verktyget i din verktygslåda borde definitivt vara en skruvdragare/borrmaskin.

9. ”Less is more”

Även om det kan vara imponerande och roligt att ha en gedigen och avancerad verktygssats med en stor mängd olika delar och verktyg är det oftast varken praktiskt eller nödvändigt. Sannolikheten att använda alla dessa verktyg under din livstid är liten. Fokusera istället på kvaliteten på vissa delar och hur du tycker att de passar in i det du försöker åstadkomma med ditt projekt. Det gamla ordspråket kvalitet framför kvantitet stämmer.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!