Om du funderar på att rusta upp din bostad vet du säkerligen redan att även de minsta renoveringarna kan kosta skjortan. Ett sätt att göra ditt projekt mer överkomligt är att ta ett lån för att täcka en del av renoveringskostnaderna.
Oavsett hur du väljer att finansiera din kommande renovering finns det ting du bör ha i åtanke innan du gör detta. Låt oss titta närmare på dessa ting. Men innan vi gör det tänkte vi diskutera vilka alternativ som finns för dig som vill låna pengar för att förverkliga dina drömmar.
Tre olika sätt att finansiera en renovering
Utöka ditt befintliga bostadslån
Det mest lönsamma sättet är att utöka ditt befintliga bostadslån. Detta gör du genom att använda din bostad som säkerhet för lånet. Den största fördelen är att räntan då blir lägre. Det nya amorteringskravet kan dock innebära att du måste amortera mer på ditt bostadslån, vilket i sin tur kan leda till en förhöjd månadskostnad. För att kunna utöka ditt befintliga bostadslån får bostaden inte vara belånad mer än 85%.
Ta ut ett privatlån
Ett annat sätt att finansiera en renovering på är med hjälp av ett privatlån, det vill säga ett lån utan säkerhet. En fördel med privatlån är att du många gånger kan lösa ut lånet när du önskar utan att betala extra. Huruvida detta är möjligt eller inte varierar dock från långivare till långivare. Privatlån tenderar att komma med högre räntor än bostadslån, vilket kan göra detta till ett dyrare alternativ i längden.
Använd byggnadskreditiv
Det tredje alternativet för finansiering av renovering är byggnadskreditiv. Detta innebär att din bank betalar de fakturor som skickas till dig och tar ut avgifter och ränta under tiden som renoveringen pågår. Med detta alternativ slipper du låna mer än renoveringen kostar och när renoveringen väl är färdig kan du välja vilken bank du vill för att omvandla kreditivet till ett bolån med längre och bättre ränta.
Ha detta i åtanke innan du lånar för renoveringen
Kartlägg hur stort lån du behöver
Att ansöka om för mycket pengar för ditt renoveringslån kan vara problematiskt. Det kan resultera i att du lånar mer pengar än du kan betala tillbaka i tid. Börja därför att kontrollera hur pass stort kapital du faktiskt har samt hur mycket som krävs för att finansiera det resultat du drömmer om. Priset för att renovera köket kommer exempelvis skilja sig drastiskt från att totalrenovera ett risigt gammalt hus.
Använd ROT-avdraget
Om du har rätt till ROT-avdrag kan ditt renoveringslån bli betydligt lägre. Det är därför en god idé att kolla med Skatteverket om detta är möjligt för ditt renoveringsprojekt samt se till att den hantverkare du väljer har alla uppgifter som behövs.
Tänk på att olika material kan innebära olika totalbelopp
Inför en renovering bör du tänka på vilka material du vill ska användas till projektet. Exklusiva material kan vara svindyrt varav standardmaterial ger dig mer renovering för pengarna. Mer exklusiva material ökar dock naturligtvis värdet på bostaden, så här gäller det helt enkelt att tänka på vad du har råd till.