Bästa Eldkorgen – 5 Bäst i Test [Lista & Guide]

En eldstad är ett mysigt och trevligt tillskott till alla tomter och utomhusplatser.

En eldkorg utomhus kan öppna upp en hel värld av utomhusmöjligheter, så att du kan hålla dig mysig och varm långt efter att solen har gått ner. Eldkorgar är idealiska för middagsfester utomhus, familjesammankomster eller bara lugna kvällar när du sitter ute och njuter av utomhus. Och när dagarna blir kortare och kvällarna svalare är det nu den perfekta tiden att investera i en bra eldkorg av hög kvalitet.

En eldkorg, som drivs med ved eller kol germycket värme och lyser upp området omkring. Det kan till och med kombineras med en grill, till och med användas för att laga mat för hela familjen . Deras fristående design gör dem säkrare än en brasa och mer mångsidiga än en traditionell grill.

Eldkorgar finns i ett brett utbud av former, storlekar och mönster, allt från traditionellt till modernt, det finns en elkorg i vår lista som passar alla trädgårdar och budgetar.

Bästa eldkorgen – Eldkorg bäst i test

Nedan går vi igenom de bästa och mest populära eldkorgarna på marknaden. Längre fram går vi även igenom allt du behöver tänka på när du ska välja den bästa eldkorgen som passar just dina behov och preferenser bäst. Här är eldkorgar bäst i test.


Dallas Redfire eldkorg

Detaljer

 • Stor och gedigen eldkorg som också kan användas som en grill
 • Integrerade handtag gör den lätt att förflytta
 • Robust konstruktion med 2mm tjockt stål med pulverlackerad svart finish
 • Levereras med grillgaller samt golvplåt

Dangrill Eldkorg Ø36 cm

Detaljer

 • Snygg och elegant eldkorg som är ett perfekt tillskott till alla uteplatser
 • Designad för att göra det enkelt att tillföra ny ved
 • Levereras med en medföljande underskål
 • Robust och hållbar design som klarar av temperaturer på 500 grader

Eldkorg Cookking Flame

Detaljer

 • Snygg eldkorg med en elegant design
 • Tillverkad av svetsade tjocka och platta stålstänger för att skapa en massiv struktur
 • Stor behållare som rymmer en stor mängd ved som gör den lämplig som belysning
 • Modern design
 • Handgjord och tillverkad i Europa
 • Diameter på 45cm
 • Stålstänger som mäter 20x4mm

Eldkorg Cookking Verona

Detaljer

 • Robust konstruktion med tjocka, platta sammansvetsade stänger
 • Rymmer en stor mängd ved
 • Diameter på 60cm
 • Tjocklek på stålstängerna mäter 20x4mm
 • Handgjord i Europa

Eldkorg RedFire Dallas

Detaljer

 • Snygg och multifunktionell eldkorg med en snygg design
 • Pulverlackerat stål med en robust hållbarhet
 • Levereras med en bottenplatta som fångar upp aska och gnistor
 • Integrerade handtag som gör den lätt att flytta

Vad är en eldkorg?

Eldkorgen är en särskild anordning som utformats för att hantera och kontrollera öppen eld utomhus. Den består vanligtvis av en robust metallkorg eller skål som fungerar som en behållare för brännbart material, till exempel ved eller kol. Eldkorgen är utformad för att säkert hålla elden på plats samtidigt som den ger tillräcklig ventilation för att främja en effektiv förbränning.

Funktion och design

En eldkorg är konstruerad för att på ett säkert sätt hålla eld i kontrollerade förhållanden. Dess design möjliggör luftcirkulation runt brännbart material, vilket gör att elden kan brinna effektivt. Eldkorgar finns i olika storlekar och former, men de har vanligtvis ett öppet topputrymme som gör det enkelt att lägga till eller underhålla elden.

Materialval

Eldkorgar kan tillverkas av olika material, och valet av material kan påverka både prestanda och hållbarhet. Två vanliga materialval är gjutjärn och rostfritt stål. Gjutjärn är känt för sin värmeledningsförmåga och rustika charm, medan rostfritt stål erbjuder ökad motståndskraft mot väderförhållanden och korrosion. Det finns även eldkorgar tillverkade av koppar, som ger en elegant och unik estetik.

Storleksalternativ och anpassningsmöjligheter

Eldkorgar finns i olika storlekar för att passa olika behov och utrymmen. Du kan hitta allt från små portabla eldkorgar som är perfekta för camping till större modeller som blir centralpunkten på en trädgårdsfest. Vissa eldkorgar har också anpassningsmöjligheter, till exempel grillgaller eller lock, som gör det möjligt att använda dem för matlagning eller för att hålla elden skyddad när den inte används.

Fördelar med att äga en eldkorg

Att äga en eldkorg erbjuder en rad fördelar som förhöjer din utomhusupplevelse och skapar en varm och inbjudande atmosfär. Här är några av de främsta fördelarna med att investera i en eldkorg:

Skapar en mysig och atmosfärisk stämning

En eldkorg sprider en unik och charmig atmosfär. Den fladdrande elden skapar en varm och inbjudande känsla som lockar till gemenskap och avkoppling. Oavsett om du har en trädgårdsfest med vänner eller bara njuter av en lugn kväll själv, skapar eldkorgen en magisk stämning som lockar till samtal och skapar minnesvärda ögonblick.

Ger värme och ljus under utomhusaktiviteter

Eldkorgen är inte bara en dekorativ detalj utan också en värme- och ljuskälla. Speciellt under kyliga kvällar eller på hösten kan eldkorgen ge en skön och behaglig värme för att hålla dig och dina gäster varma. Dessutom ger elden ett naturligt och inbjudande ljus som skapar en behaglig atmosfär och gör att du kan fortsätta njuta av utomhuslivet även när solen har gått ner.

Möjligheten att laga mat eller grilla över eldkorgen

En av de stora fördelarna med vissa eldkorgar är att de kan användas för matlagning eller grillning. Vissa modeller har grillgaller eller roterande spett som gör det möjligt att tillaga mat över öppen eld. Du kan njuta av att grilla marshmallows eller laga en härlig utomhusmiddag direkt vid eldkorgen. Det ger en autentisk och naturnära matlagningsupplevelse som kan vara både underhållande och utsökt.

Köpguide för eldkorgar

Innan du investerar i en eldkorg är det viktigt att överväga några faktorer för att säkerställa att du väljer rätt modell som passar dina behov och förutsättningar. Här är några punkter att tänka på innan du köper en eldkorg:

Plats och säkerhet

För det första bör du identifiera den plats där du planerar att placera eldkorgen. Se till att välja en plats som är säker och tillräckligt avstånd från brandfarliga material, byggnader eller växter. Tänk också på om det finns några lokala föreskrifter eller regler för att använda eldkorgar i ditt område. Att följa dessa riktlinjer är viktigt för att undvika olyckor och skador.

Materialval och hållbarhet

Eldkorgar kan tillverkas av olika material, och valet av material kan påverka både utseende och hållbarhet. Gjutjärn är populärt för sin rustika charm och värmeledningsförmåga, medan rostfritt stål erbjuder överlägsen korrosionsbeständighet och vädermotstånd. Överväg vilket material som passar bäst för din estetik och klimatförhållanden, och kontrollera även kundrecensioner för att bedöma hållbarheten på olika modeller.

Storlek och portabilitet

Fundera över storleken på eldkorgen och hur den passar in i ditt utrymme. Små portabla eldkorgar är idealiska för camping eller resor, medan större modeller kan vara mer passande för trädgårdsfester eller utomhussamlingar. Tänk också på hur enkelt du kan flytta eller transportera eldkorgen om du behöver det. Vissa eldkorgar är utformade med handtag eller separata ben för enkel hantering och förvaring.

Ta hand om din eldkorg

När de inte används kan de flesta stora eldkorgar i metall eller stål stå utomhus. Det är bäst att ställa dem på sidan, lutade mot en vägg på en skyddad plats så att vatten och skräp inte samlas i botten. Alternativt kan du köpa ett speciellt skydd till den. Metallen kan rosta naturligt med tiden, vilket ger en oxiderad beläggning som skyddar korgen och förbättrar dess utseende. Den strukturella integriteten bör vara opåverkad.

Tänk på utseendet

De bästa eldkorgarna kan vara fantastiska brännpunkter för underhållning, men att veta hur man utformar ditt utrymme runt dem kan vara skrämmande. Ta en titt på några eldkorgsidéer för inspiration och ha en plats i åtanke när du köper så att du kan välja något med rätt utseende och mått.

Använd din eldkorg

Placera på en jämn och stabil yta. Om du använder på en uteplats, sätt på en annan skyddande platta av sten eller betong som är minst 5 cm tjock, så att din terrass inte skadas av värmen. Använd alltid det rekommenderade bränslet, såsom ved. Släng inte i plast som smälter och kan orsaka ångor.

Säkerhet i eldkorgen

Placera elkorgar och eldstäder borta från huset eller brännbara material. Håll barn och husdjur borta medan det är upplyst eller fortfarande varmt, och lämna den inte utan uppsikt eller försök att flytta den medans det brinner. Låt elden slockna och slockna naturligt. Häll inte på kallt vatten eftersom det kan skada dess struktur.

Underhåll din eldkorg

Efter användning är det viktigt att följa rätt metoder för hur man rengör en eldkorg. Se till att du låter din eldstad svalna innan du tömmer ut eventuell aska. Det kan också vara en bra idé att belägga ytorna med matolja för att bibehålla dess skick, och applicera på en ny lämplig värmebeständig färg efter behov.

Vilket bränsle är bäst?

De flesta eldstäder kan drivas på antingen kol eller ved. För den autentiska sprakande eldupplevelsen är kvalitetstorkat lövträ ditt bästa val. För matlagning är det dock ofta bättre att välja träkol eftersom detta ger en mer konsekvent, mer långvarig värmeideal. Gas är också ett eldstadsalternativ, och även om det i allmänhet är dyrare än sina ved- och koleldade motsvarigheter, är de bättre lämpade för dem som vill undvika att hantera rök och aska.

Vilken storlek på eldkorg ska du köpa?

Storleken på eldkorgen avgör hur mycket ved den kan hålla. Storleken kommer att påverka hur mycket värme den avger, och för de med grillar kommer det att påverka hur mycket mat du kan laga på en gång. Om du planerar att sitta nära elden, eller om du bara ska laga mat för ett par personer, räcker det med en eldkorg med en diameter under 50 cm. För större grupper vill du förmodligen ha en som är 50 cm eller större.

Finns det något annat jag bör hålla utkik efter?

Medan nästan alla eldkorgar är designade för att motstå väder och vind, om du planerar att lämna den ute året runt skadar det verkligen inte att hålla den täckt när den inte används. Ett regnskydd skyddar korgens finish samtidigt som det hindrar den från att samla regnvatten och skräp. Vissa eldstäder levereras med ett lock som standard, men eftermarknadsskydd för eldstäder finns också tillgängliga.

Beroende på var du planerar att använda din eldkorg kan du också överväga att plocka upp en värmebeständig eldstadsmatta. Eldkorgar, särskilt de som sitter lågt mot marken, kan utstråla mycket värme i marken under dem, vilket potentiellt kan skada din gräsmatta eller bränna ditt trädäck. En värmebeständig matta reflekterar värmen bort från marken och hjälper till att undvika brännmärken.

Vad är en eldkorg?

En eldkorg är mindre lämplig för grillning än för att värma miljön runtomkring den. Den är, som namnet antyder, designad som en korg. Ofta runt ett fast golv är korgväggen försedd med hål eller består av ett trådnät. Detta ger alltid tillräckligt med syre för förbränning. Det är vanligtvis ved i den.

Eldkorgarnas diameter är mycket mindre än eldskålarnas. De rör sig vanligtvis mellan 35 och 45 centimeter. För att det inte ska finnas någon öppen flygande gnista finns Eldkorgen med gnistskydd, Den består vanligtvis av ett fästbart galler.

Var kan man ställa upp en eldskål?

Eldskålar är i princip bara för utomhusbruk. Det ska inte heller finnas något tak över skalet. En eld i en eldkorg är en öppen eld och får endast tändas ibland.

En eldkorg eller en eldkorg ska placeras på ett brandsäkert underlag. Sten, sand eller kakel är idealiska för detta. Det ska alltid finnas tillräckligt med utrymme mellan eldskålen och ytan för att undvika värmeuppbyggnad.

Vilka säkerhetsföreskrifter bör följas med en eldkorg?

 • Placera eldkorgen på en obrännbar yta och säkra den från att välta
 • Den brinnande eldkorgen får aldrig lämnas utan tillsyn, även om elden bara glöder lite!
 • Eldkorgar får endast användas utomhus!
 • Veden i eldkorgen bör aldrig vara högre än 1 meter och inte bredare än 1 meter.
 • Använd endast torrt, naturligt trä. Undersök eventuellt med träfuktighetsmätaren.
 • Använd endast trä med lite kåda, eftersom det kan brinna explosivt och ge starka gnistor.
 • Använd endast kol eller grilltändare under träspån för att tända. Använd inte alkohol, bensin eller liknande vätskor. Risk för explosion!
 • Tillhandahåll ett lämpligt släckningsmedel. Det kan vara sand, en filt eller en brandsläckare.
 • Observera varningarna om risken för brand eller skogsbrand i ditt samhälle.
 • Håll tillräckligt avstånd till andra byggnader, brännbart material eller åskådare.
 • Släck alltid elden helt efter att du har avslutat din fest.
 • Detsamma gäller vid stigande vind, kraftiga flyggnistor eller överdriven rök.
 • Om du följer alla dessa tips, så står njutningen med eldskålen och en romantisk kväll ingenting i vägen.

Skötsel och underhåll av eldkorgen

För att säkerställa att din eldkorg förblir i gott skick och fungerar optimalt under lång tid är det viktigt att ge den rätt skötsel och underhåll. Här är några riktlinjer att följa för att hålla din eldkorg i toppform:

Rengöringstips för att bibehålla eldkorgen i gott skick

Efter varje användning är det viktigt att rengöra eldkorgen för att avlägsna aska, sot och andra föroreningar. Låt elden brinna ut och svalna helt innan du hanterar den. Ta bort askan och eventuella brända träbitar noggrant. Använd en borste eller en sopborste för att rengöra både insidan och utsidan av eldkorgen. Vid behov kan du använda en mild tvållösning och vatten för att få bort envisa fläckar eller fettavlagringar. Se till att eldkorgen är helt torr innan du använder den igen eller förvarar den.

Skyddsåtgärder för att förhindra korrosion och slitage

Beroende på vilket material din eldkorg är tillverkad av kan korrosion vara ett problem över tiden. För att skydda din eldkorg bör du överväga att applicera ett skyddande skikt, såsom värmebeständig färg eller beläggning, som hjälper till att förhindra rostbildning. Om eldkorgen kommer att utsättas för extrema väderförhållanden kan det vara klokt att använda ett skyddande överdrag när den inte används för att minimera exponeringen för fukt och UV-strålar.

Säkerhetsåtgärder för användning och släckning av elden

Säkerhet är av yttersta vikt när du använder en eldkorg. Se till att placera eldkorgen på en icke-brandfarlig yta och hålla den borta från överhängande grenar eller byggnader. Ha alltid en brandsläckare eller en vattenkälla i närheten ifall elden sprider sig. Släck elden helt när du är klar genom att använda vatten eller sand och se till att eldkorgen är ordentligt släckt innan du lämnar den obevakad. Följ alla lokala brandföreskrifter och säkerhetsriktlinjer för eldhantering.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!