Bästa Lamellfräs – 5 Bäst i Test [Lista & Tips]

Som träarbetare eller hobbyfixare finns det en rad olika verktyg som kan vara extremt behändiga att ha tillgång till. Vissa givetvis mer än andra.

Det finns en oändlig mängd olika träverktyg på marknaden, och alla dessa finns till för perfekta resultat och effektiverat arbete. Ett verktyg som många kan få stor nytta av är lamellfräsen. Detta elverktyg kan göra det lättare att skapa starka fogar och stora, plana ytor – och med bättre resultat.

Oavsett om du limmar upp en ny arbetsplatta till din butik eller bygger en bokhylla från grunden kan den bästa lamellfräsen hjälpa till. Dessa praktiska verktyg använder små cirkelsågblad för att skära skivor i två träbitar, så att du kan sätta in en så kallade kex (en liten bit av komprimerat trä) i de två slitsarna och därigenom skapa en solid fog. Det limbelagda kexet expanderar sedan, låser ihop de två brädorna och skapar en otroligt stark fog som inte lim kan matcha. Lamellfräs kex erbjuder utmärkt hållbarhet och en snygg bindning som håller längre.

I denna artikel tittar vi närmare på några av de bästa lamellfräsarna på marknaden, och längre fram tittar vi även på de viktigaste faktorerna du bör tänka på när du ska köpa en lamellfräs.

Bästa lamellfräs

Nedan går vi igenom de bästa och mest populära lamellfräsarna på marknaden för alla olika användningsområden och preferenser.


Makita DPJ180Z lamellfräs

Detaljer

  • Batteridriven och praktisk lamellfräs på 18V
  • Utrustad med frontskydd i aluminium med olika fasta lägen
  • Erbjuder sex skärdjupsinställningar
  • Anti-restart funktion för ökad säkerhet
  • Justering av vinkelanhåll/sidoanslag
  • Anti-restart funktion och varningslampa för ökad sökerhet

Dewalt DW682K lamellfräs

Detaljer

  • Effektiv lamellfräs på 600W
  • Erbjuder fasta djupinställningar för 0, 10 och 20 kex samt  ytterligare finjustering för ökad precision
  • Hyvelinställning upp till 20mm för anpassning till alla användningsområden
  • Enkelt fräsbyta med spindellås
  • Designad för steglös höjdjustering av anhållet
  • Öppet fönster för god sikt med 8 siktlinjer

Makita PJ7000J lamellfräs

Detaljer

  • Kraftfull lamellfräs på 701W
  • Lämplig för sammanfogning av trä, spånplattor mm men kan även anvädas för fräsning av längsgående spår med mera
  • Kan även användas för fräsning av skuggfogar och längsgående spår. Lamellfräsen har sex snabbinställningar för enkel hantering.
  • Designad med sex olika skärdjupsinställningar för kex på #0, #10 och #20
  • Vinklingsbart frontskydd
  • Lätthanterad och ergonomisk design
  • Tillverkad med gjutna aluminiumdelar i motorn som ger ökad livslängd
  • Enkel justering av höjdanslaget

Bosch GFF 22 A

Detaljer

  • Bosch lamellfräs på 670W lämplig för träskarvning
  • Kan användas för att göra ramar, hörn-, längs- och tvärskarvar
  • Fräsdjupsinställning utan verktyg
  • Exakt placering av av lamellskarven med hjälp av markeringarna på vinkelanslaget
  • Vinkelanslag i metall med präglade skalor för precisioninställning

 Festool Domino DF 500 Lamellfräs

 Detaljer

  • Lamellfräs med oval form för större limyta och bättre stabilitet
  • Extrem hög precision med osynliga förbindningar
  • Lamellfräs som erbjuder mångsidig användning med brickstorlekar från 4 x 20 mm till 10 x 50 mm
  • Inställbara anslag för högre precision
  • Ergonomisk och lättanvänd design
  • Fräshöjdsinställning5 – 30 mm
  • Djupanslag för fräsdjup på 12, 15, 20, 25, 28 mm
  • Effekt på 420 W

Att tänka på vid köp av lamellfräs

När du väl har en lamellfräs kanske du undrar hur du kunde genomföra dina träarbeten utan en. Lamellfräsar kan vara extremt behända och praktiska att ha för ett hållbart och högkvalitativt resultat.

Du kommer utan tvekan att använda den mycket, så att välja en kvalitetsmodell är viktigt. Här är vad du bör tänka på när du ska köpa den bästa lamellfräsen.

Storlek och vikt

Ju större och tyngre verktyget är, desto bättre blir kvaliteten på dess delar. De mest högkvalitativa lamellfräsarna kommer sannolikt att ha en kraftig motor och högkvalitativa glidare som styr bladet medan det skär för att ge konsekventa resultat. Det är emellertid inte nödvändigt med en tung lamellfräs eller ett super avancerat verktyg för alla, beroende på dina behov och användningsområden. Det finns gott om lammelfräsar i mellansegmenten som har en medelvikt, ungefär till hälften av vikten av en avancerad modell.

Att avgöra vilken typ av lamellfräs du behöver kommer att bero på vilka typer av projekt du har framför dig och hur ofta du kommer att använda ditt verktyg. För den överväldigande majoriteten av hemmafixare  hanterar medelstora lamellfräsar material som ek och lönn utan problem. Om du arbetar med trä dagligen kan du överväga de tyngre alternativen.

Sladdad mot sladdlös

Som med alla elverktyg finns debatten om sladdad och sladdlös när du ska välja lamellfräs. Och givetvis har båda alternativen både för-och nackdelar. Att bestämma sig för en stil handlar ofta bara om personliga preferenser.

Nästan alla lamellfräsar är sladdade. Eftersom de flesta träbearbetningsprojekt äger rum i en verkstad finns det vanligtvis kraft tillgänglig. Det är inte heller vanligt att tu tar en lamellfräs till opraktiska ställen, såsom att klättra uppför en stege. Därför är inte portabilitet generellt ett stort problem.

Batteridrivna, sladdlösa lamellfräsar kan vara ganska praktiska under projekt som köksrenoveringar.

Kraft och hastighet

Lamellfräsar måste vara kraftiga verktyg, med tuffa delar och erbjuda mycket kraft och hastighet. Även om det kanske inte kräver mycket kraft att borra ett hål i tall eller cederträ, kan det vara en utmaning att såga en del i valnöt, till exempel.

Den viktigaste effektrelaterade faktorn att tänka på när du handlar är en lamellfräs är strömstyrka. Ampere avser den strömbelastning som en motor kan hantera innan dess delar börjar att överbelastas. Detta har mycket att göra med kvaliteten på enskilda komponenter inuti verktyget och hur bra det kan svalna medan det körs. Helst vill du ha en modell med 5 till 7 ampere.

När det gäller att faktiskt få jobbet gjort är det också viktigt med hastighet. Ju snabbare motorn är, desto snabbare kan den snurra bladet och göra jobbet. Leta efter modeller med varvtal mellan 8 000 och 10 000 för bra allmänt bruk.

Kexstorlek

Lamellfräsar använder kex för att sammanfoga arbetsstycken. När du sätter in ett limtäckt kex i en springa låses den in för att sammanfoga två arbetsstycken som en. Kex finns i små, medelstora och stora storlekar. För att rymma kex av olika storlek har de flesta snickare inställningar som justerar för djupare eller grundare skär, vissa skär så djupt som 3/4 tum; andra modeller kan kräva byte av blad.

Medan kexstorlek kanske inte är en faktor när du handlar efter en lamellfräs kan det vara viktigt när du arbetar. Till exempel kan bokhyllor och bänkskivor kräva mycket limytor – och ett större kex – medan bara ett mindre kex kan passa i en skåpsram.

Blad

Även om kexfogar använder cirkelformade sågklingor är de ganska annorlunda än de knivar du hittar i en gerings-, bord- eller cirkelsåg. De är tjockare, med mycket färre tänder och mycket mindre i diameter.

Att driva ett snurrande blad i tät lövträ om och om igen bygger upp en hel del värme och tryck, så bladmaterial och livslängd spelar roll. De flesta tillverkare av lamellfräsar använder hårdmetallknivar, eftersom de kommer att förbli vassare längre än ett nedre stålblad, särskilt för tätare material som valnöt och hickory. De kommer också att hålla sig bättre mot hastigheterna för avancerade lamellfräsar.

Skärvinkel och djup

En funktion som de flesta träarbetare uppskattar med lamellfräsar är verktygens mångsidighet. De justerbara skärvinklarna ger möjlighet att skära slitsar i ett stort antal situationer. Även om kantfogning av två brädor är den mest uppenbara användningen för lamellfräsar kan de också borra kexspår för gerade hörn och vinklade snickerier, eller spår i fältet för ett arbetsstycke för hyllor eller andra användningsområden. Detta tack vare deras justerbarhet som du kan ställa in för din specifika vinkel.

Justerbart skärdjup är också en viktig funktion. Att byta mellan förinställda djup gör att du snabbt kan använda olika kexstorlekar utan att oroa dig om det kommer att vara tätt eller hålla tillräckligt med lim.

Handtag

När du väljer den bästa lamellfräsen, överväg handtagsdesignen. Det finns två huvudstilar: tunna och D-formade.

Handtag i tunnare kan underlätta exakt borrning, därför är de bättre för kontroll. Din hand är i linje med det spår du skär, vilket gör det lättare att hålla sig stadigt och ha en exakt plats. Det finns också många modeller med toppmonterade handtag för att stabilisera verktyget ännu mer.

D-formade handtag är mindre exakta men bekvämare. Din hands upprätta orientering är mer naturlig och lättare att trycka på. Din hand kommer dock att vara högre än bladet, så det är mer risk att vackla och göra en slarvig skärning. Du får helt enkelt överväga precision jämfört med komfort.

Ytterligare egenskaper

Lamellfräsar kan innehålla en rad ytterligare funktioner som kan göra förvaring och rengöring enklare.

En robust låda håller din lamellfräs och tillbehör säkra när dem inte används. Många tillverkare packar sina verktyg i hårda plastbehållare som kan förvara dit verktyg, några kex och andra tillbehör. Dessa fodral gör det också lätt att stapla verktyg på en hylla eller under en arbetsbänk.

Säkerhetstips för användning av en lamellfräs

I allmänhet är lamellfräsar säkra elverktyg, men det är fortfarande viktigt att utöva försiktighet när du använder en lamellfräs för att undvika onödiga risker. När du blir bekvämare med att använda verktyget kan du känna att du kan hålla arbetsstycket med ena handen medan du skär kex med den andra. Det är bäst att undvika denna frestelse eftersom brädans främre kant kan lyftas, vilket kan leda till att du slår din hand med lamellfräsen. Kläm istället fast dina arbetsstycken på din arbetsbänk för en stabil bas.

Innan du börjar klippa spår för kex, gör ditt bästa för att se till att det inte finns några spikar, knutar eller andra hinder där du ska köra maskinen. I de flesta fall kommer bladet helt enkelt att skära igenom dessa hinder och slöa bladet lite. Det finns dock potential för lamellfräsen att skicka iväg en bit av hindret som flyger med tillräcklig hastighet för att skada dig.

Lamellfräsar kan producera mycket damm. Ett dammuppsamlingssystem kan hjälpa till att minska mängden sågspån du måste hantera. Var noga med att bära en andningsmask för att undvika att andas in i luftburet damm och skyddsglasögon för att undvika att få dem i ögonen. Denna säkerhetsutrustning är särskilt viktigt vid arbete med plywood och MDF Lim och kemikalier som används vid tillverkningen då dessa kan vara särskilt irriterande för dina lungor och ögon.

Vanliga frågor

Vilken hastighet ska jag leta efter i en lamellfräs?

För att säkerställa att din lamellfräs kan hantera lövträ, leta efter en med en hastighet på 9000 rpm eller högre.

Hur djupt skär en lamellfräs?

De flesta lamellfräsar kan skära så djupt som 3/4 tum, vilket ger mer än tillräckligt med utrymme.

Hur många kex ska jag använda för att fästa trä?

En bra tumregel är att använda en kex var 6-12 tum. För viktbärande projekt som hyllor och bänkskivor är 6 tum bäst för att ge stöd.

Vilka material kan en lamellfräs arbeta med?

Du kan använda en lamellfräs med en rad träbaserade produkter: lövträ, barrved, plywood, MDF och till och med laminerad spånskiva.

Hur använder jag en lamellfräs?

En lamellfräs är ett verktyg som används för att skapa fina, jämna och exakta snittytor på trä och annat material. Följ dessa steg för att använda en lamellfräs:

  1. Sätt fast lamellfräsen. Se till att den är ordentligt fastsatt och att det inte finns någon vibration.
  2. Sätt på säkerhetsutrustningen, som skyddsglasögon och hörselskydd.
  3. Placera träet eller det material som ska fräsas på ett jämnt underlag och säkra det med klämmor eller spik.
  4. Ställ in fräshastigheten till lämplig hastighet för det material som ska fräsas.
  5. Tryck försiktigt ner fräsen mot träet eller materialet och börja fräsa. Se till att hålla fräsen i ett jämnt tryck och rörelse.
  6. Fortsätt fräsa tills du har nått önskad djup och bred.
  7. Stoppa borrmaskinen eller drillen och ta bort fräsen.
  8. Använd en fil eller slipsten för att jämna ut kanterna och avfasningarna.
  9. Kontrollera resultatet och justera om det behövs.

Det är viktigt att vara försiktig när man använder en lamellfräs, och att följa säkerhetsföreskrifterna. Lamellfräsar kan vara väldigt kraftfulla och kan orsaka skador på dig själv och dina verktyg om de inte används korrekt.

Kan jag använda en lamellfräs som nybörjare?

Det är möjligt att använda en lamellfräs som nybörjare, men det kräver viss erfarenhet och kunskap om verktyget och säkerhetsåtgärderna. Lamellfräsar är kraftfulla verktyg och kan vara svåra att hantera om man inte är van vid att använda dem.

Följande råd kan hjälpa dig att använda en lamellfräs på ett säkert sätt som nybörjare:

  1. Läs bruksanvisningen noga och följ alla säkerhetsföreskrifter.
  2. Börja med lätta material och en låg hastighet och öka gradvis för att vänja dig vid verktyget.
  3. Använd rätt typ av fräs för det material som ska fräsas.
  4. Var försiktig med att hålla fräsen rakt och förhindra vibrationer.
  5. Var noga med att hålla båda händerna på verktyget och undvik att förlita dig på en hand.
  6. Var noga med att använda rätt skyddsutrustning, som skyddsglasögon, hörselskydd och andningsskydd.
  7. Var noga med att hålla arbetsområdet rent och ordentligt.
  8. Var noga med att ha en bra belysning och god ventilation.
  9. Var nogamed att kontrollera resultatet och justera om det behövs. Gör alltid en provfräsning först för att få en uppfattning om hur materialet kommer att reagera.

Det är viktigt att komma ihåg att det tar tid att lära sig hur man använder en lamellfräs på ett säkert och effektivt sätt. Var tålmodig med dig själv och var inte rädd för att fråga om hjälp om det behövs. Med tid och praktik kan du bli mer bekväm och säker i att använda verktyget.

Om du är osäker eller har frågor, fråga en erfaren person eller professionell för råd och hjälp.

Vad är en lamellfräs?

En lamellfräs är ett verktyg som används för att skapa fina, jämna och exakta snittytor på trä och annat material. Den består av en fräshuvud med flera smala fräsar eller knivar som är monterade på en axel. Lamellfräsar används ofta inom träbearbetning, byggnadskonstruktion, möbeltillverkning och andra områden.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!