Bästa Metallsågen – Bäst i Test [Lista & Tips]

Att skära metall med en vinkelslip kan vara svårt, felaktigt och osäkert. Givetvis kan du använda en metallhandsåg, men att såga metall för hand är en jobbig, tröttsam, och långsam process.  Att byta till att använda en metallsåg underlättar jobbet och sparar tid.

Det finns en rad olika tillfällen då du kan behöva såga i metall. Det bästa verktyget för att göra just detta är en metallsåg.

För att hjälpa dig hitta den metallsåg som passar dina preferenser och hjälpa dig att hitta den som passar just dina behov tittar vi närmare på de bästa metallsågarna på marknaden. Vi går även igenom allt du bör veta när du ska välja metallsåg. Det finns olika många olika typer av elektriska sågar och metallsågen är en av dem.

Bästa metallsågen

Nedan går vi igenom de bästa och mest populära metallsågar för alla använddningsområden och preferenser.


Milwaukee MCS 66 metallsåg

Detaljer

 • Högkvalitativ och kraftfull metallsåg med en motor på 1800W
 • Motor med 4000 varv per minut
 • Kapdjup på 66mm
 • Klarar av att skära stål, aluminium, rostrfritt stål, samt isoleringsmassa
 • Effektiv instickssågning med spak
 • Snabb och effektiv gradrfri metallkapning med torr skärteknik
 • Utrustad med en speciell låshake spånavgångsskydd som möjliggör snabb avfallshantering samt klingbyte

Makita DCS552Z metallsåg

Detaljer

 • Batteridriven metallsåg på 18V
 • Utrustad med en klinga på 136 mm i diameter
 • Designad för att erbjuda en nästan gnistfri kapning
 • Lämplig för områden såsom luftkonditionering, el, med mera.
 • Uppsamlare för metallspån skapar en renare arbetsyta och bättre seikt på arbetsytan
 • Genererar 3600 varv/min
 • Designad med ett maximalt sågdjup på 50,5 mm vid 90°
 • Lämplig för el-, ventilations- och takplåtsmontörer
 • Utformad för gnistfri och snabb kapning
 • Inbyggd LED-belysning som ger god sikt på arbetsstycket

Makita DCS553Z metallsåg

Detaljer

 • Metallsåg på 18V utrustad med kolborstfri motor
 • Sågklinga på 150mm
 • Designad med ett maximalt sågdjup på 57.5mm
 • Erbjuder snabb skärning och låg strömförbrukning
 • Ger näst intill en gnistfri kapning
 • Utrustad med inbyggd LED ljus för god sikt på arbetsytan

Att tänka på vid köp av metallsåg

Det finns ett antal saker du vill ta i beaktning och tänka på när du ska köpa en metallsåg. Nedan går vi igenom de viktigaste aspekterna att tänka på när du tittar på en metallsåg. Idag väljer de allra flesta en metallsåg elektrisk.

Kapacitet

Kapaciteten som en metallsåg kan hantera är viktig att veta. Den bestämmer den maximala materialradien du kan såga. Beroende på hur stor metallen du använder och ditt övergripande projekt är det olika verktyg för jobbet som krävs.

Materialsäkringsmetod

När du skär i metall måste du se till att materialet hålls ordentligt på plats. Detta både på grund av precision men också för säkerhet. Olika maskiner använder olika metoder för att fästa metallstången på plats, medan vissa inte erbjuder en säkringsmetod.

Bärbarhet

När du köper något elverktyg bör du tänka på var du behöver använda det. Om din metallsåg kommer att lämnas i din verkstad är bärbarhet mindre viktigt. Men om du behöver skära metall på språng och planerar att bära med dig den på arbetsplatser är en lättare såg med tillgängliga handtag ett bra val. Metallsågar finns i både sladdade och sladdlösa elektriska modeller.

Säkerhetsfunktioner

Att skära metall kan vara farligt och du vill inte skada dig själv under processen. Säkerhetsfunktioner inbyggda i metallsågar är mycket viktiga. Automatisk avstängning är en utmärkt säkerhetsfunktion att leta efter, liksom kylsystem och utlösningsstopp på dyrare modeller.

Pris

En metallsåg kan kosta allt mellan 1000 till flera tusen kronor beroende på modell, kvalitet, funktioner, och effekt. De flesta behöver inte sträcka sig till den övre änden av det intervallet för att få ett verktyg som kan utföra de flesta hemarbeten. Tänk på hur avancerad din metallsåg behöver vara. Men om du ska göra något mer professionellt kan du förvänta dig att det kostar lite mer.

Typer av metallsågar

Det finns flera olika sågar att välja mellan för metall. Manuella alternativ som bågfilar används ibland, även om motoriserade sågar är mer tillförlitliga och mindre tröttande att använda. Bågfilar passar för mindre arbeten, men om du planerar att såga mycket och stora stycken är en handdriven såg inte ideal.

Metallsågar kan göra raka sågningar genom de flesta metaller, och vissa har ytterligare manövrerbarhet för vinklade skär. En huggsåg i metall är ett annat alternativ om du vill ha en stationär, robust bas. Dessa är större, tyngre och kan vanligtvis användas för större och tyngre projekt. Slutligen är en bandsåg en snabb, horisontell såg som kan göra tunna skär, även om det är tungmetall. Dessa är vanligtvis lätta att kontrollera och bra för nybörjare.

Kraftkälla

Som tidigare nämnts avgör sättet du planerar att använda din metallsåg vilken strömkälla som är bäst. Bensindrivna metallsågar finns tillgängliga men används inte i stor utsträckning. Elektriska sågar med sladd är bra för stationära verkstäder. Om du behöver att din såg ska vara bärbar är en batteridriven såg något för dig. Dessa är mer lämpliga för lätta projekt, men kan enkelt laddas och flyttas.

Metallskärsågblad

Olika blad arbetar på olika material. Vissa blad är belagda med saker som hårdmetall eller till och med diamant för att göra dem användbara på mycket tunga material, medan träblad är mycket mindre hårda. När du väljer din metallsåg, se till att bladet som medföljer är lämpligt för jobbet du gör. Om det inte är det, kan du köpa ett extra blad? Vissa sågar levereras även med flera blad, vilket ger dig mycket mer flexibilitet för dina pengar.

Säkerhet

Som tidigare nämnts är det viktigt att du sågar säkert när du skär metall. Alla sågar på marknaden har några inbyggda säkerhetsfunktioner, men du måste ta extra steg för att skydda dig själv och din arbetsyta. Använd ögonskydd eller ansiktsskydd och handskar speciellt för metallskärning för att skydda ditt ansikte och händer. Undvik att bära smycken och lösa kläder när du sågar och håll händerna borta från bladet innan och precis efter det. Kontrollera att din strömkälla är borta från vatten och inte har några fel eller är trasig.

Garanti

Hur lång garanti du har på ditt verktyg kan vara mycket viktigt. Även om produkterna som vi tittade på ovan är högkvalitativa och vältillverkade kan saker fortfarande gå fel. Att kontrollera vilken garanti som tillverkaren erbjuder och hur bra deras kundservice är, är viktigt för att göra rätt köp. De flesta tillverkare erbjuder allt från 2 och 5 års garanti.

Hur man sågar metall

Våra bästa tips för att skära metall, förutom att köpa rätt såg för jobbet, kommer att göra ditt projekt mycket smidigare och mer professionellt. Att skära metall snabbt ger en renare yta, så om du kan, undvik manuella bågfilar och välj en mekanisk elsåg istället. Att undvika slipskivor och istället välja hårdmetall- eller diamantskivor säkerställer en snabbare skärning samt utrustning som håller mycket längre.

Olika metaller fungerar bäst med olika typer av sågar också. Metallsågar hanterar de flesta metaller, men saker som aluminium kan vara bättre med en geringssåg. Gör din research innan du börjar!

Använda en metalsåg för trä

Du kanske funderar på om du kan använda en metallsåg på andra material, till exempel trä. Medan sågarna är främst utformade för metall, kommer några att klara av grundläggande träarbete också. Vi rekommenderar dock att du använder en cirkelsåg istället eftersom de är avsedda för kapning av trä.

Metallsågar med omkopplingsbara blad som är gjorda för trä är det bästa alternativet i detta fall, eftersom specifika träblad ger en mycket finare, snyggare skärning. Vissa blad, även om de är bra för skärning av metall, är mycket mer tunga. Dina skär blir inte så professionella om du inte använder ett specifikt träblad.

Vad är den bästa sågen för skärning av metall?

Det finns några olika typer av metallsågar som alla har fördelar. Såg- och bladtyper väljs bäst utifrån den specifika typ av metall du använder och det snitt du vill uppnå.

De bästa alternativen på marknaden tenderar att vara cirkelsågar för mindre projekt, huggsågar av metall för användning på en mer stabil, stationär bas och en bandsåg för tunna skär i tjock metall. Vilken såg kan skära stål? Stål skärs bäst med en huggsåg med hårdmetalltänder eller en horisontell bandsåg.

Du kan använda en manuell bågfil om du letar efter ett mycket billigare alternativ, men ytan blir inte lika bra. Dessutom är processen både mer ansträngande och mer tidskärvande. Hur fungerar en skärsåg? I stället för att använda tänder för att skära metallen använder en skärsåg en slipande skärmetod. Den skär metall genom att slipa ner den eller erodera den.

Dessa skärhjul är självklädda, vilket innebär att bladet inte slits bort på samma sätt som en vanlig såg. Det är dock inte bra för stora diametrar, och råmetall kan endast skäras i raka längder.

Skärsågar är inte det bästa alternativet för hemanvändning. Vad är den enklaste metallen att skära? Aluminium och koppar är de enklaste metallerna att skära hemma. Icke-järnmetaller är vanligtvis lättare att skära än järnmetaller. Lyckligtvis är aluminium och koppar några av de vanligaste som används för att förbättra hemmet!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!