Bästa Bågfilen – 11 Bäst i Test [Lista & Guide]

Även om du förmodligen inte kommer att använda en bågfil varje dag, är det fortfarande ett måste för varje hemmafixare och snickare.

För det mesta används bågfilar inte så ofta, men de kan komma väl till hands för en rad olika användningsområden.

Innan du köper en bågfil är det dock viktigt att lägga lite tid på att lära dig grunderna. Det finns många funktioner som definierar en bra bågfil, och inte alla passar för vissa typer av jobb. Att känna till skillnaden mellan bågsågar hjälper dig att undvika fel och verktyg av låg kvalitet utan istället välja den bästa högkvalitativa bågfilen. Läs vidare för att kunna handla tryggt och hitta exakt vad du behöver. I denna artikel tittar vi närmare på bästa bågfilar.


Bästa bågfilen

Nedan går vi igenom de bästa och mest populära bågfilarna på marknaden för alla olika behov, budgetar, och preferenser.


Bahco Bågfil 319

Detaljer

 • Lätt och stabil bågfil
 • Hög bladspänning
 • Mycket hög bladspänning med möjlighet att snedställas 55° för plankapning
 • 300 mm brottsäkert Sandflex® 3906 bimetallblad


Bahco Minibågsåg/Bågfil 9-12-51 3806

Detaljer

 • Minibågfil för trä och metall
 • Robust och kvalitativ


Bahco Bågfil 317

Detaljer

 • Allroundfil
 • Möjlighet att monteras i 90° vinkel för plankapning
 • Bekväm och smidig med god åtkomlighet
 • Specialutformat främre handtag som gör sågen lättstyrd
 • Utrustad med 300 mm (12″) brottsäkert Sandflex® bimetallblad


Bahco Bågfil Ergo 325

Detaljer

 • Solid aluminiumram som klarar av mycket hög bladspänning för hög precision och exakta spår
 • Centrerat blad för maximal balans
 • Fjäderbelastad mekanism för snabbt bladbyte
 • Möjlighet att snedställas i 55° för plankapning
 • Utrustat med brottsäkert Sandflex® bimetallblad


Bahco Bågfil 306

Detaljer

 • Möjlighet att snedställas i 90° för plankapning
 • Lättviktsbåge lämplig för hemmafixare
 • Utrustat med ett 300 mm (12″) splitterfritt Sandflex® bimetall blad


Stanley Bågfil 0-20-108 Fatmax 5 Funkt

Detaljer

 • Robust och kvalitativ
 • Bimetallblad
 • Lättjusterad


Bågfil 300 MM RAW

Detaljer

 • Softgrip ger bekvämlighet och ergonomi
 • Pulverlackerad ytbehandling


Bågfil HMX-12 Hultafors

Detaljer

 • Professionell bågfil med helgjuten styv ram tillverkad i aluminium
 • Låg vikt, maximal precision, och hög prestanda
 • Mycket hög bladspänning
 • Ergonomiskt handtag med övergjutning i gummi
 • Möjlighet att vinkla bladet för plankapning


Bahco Minibågfil 268

Detaljer

 • Kompakt minibågfil i förzinkat stål
 • Bladspänningsskruv
 • Egonomiskt och greppvänligt handtag, glasfiberförstärkt


Bahco Minibågfil 228

Detaljer

 • Enkel minibågfil för metallkapning
 • Trähandtag
 • Enkel justering av bladspänningen genom vridning av handtaget


Bahco Minibågfil 208

Detaljer

 • Kompakt minibågfil för sågning i trånga utrymmen
 • Utrustat med Sandflex® bimetallblad


Vad är en bågfil?

Definerat av Wikipedia:

“En bågfil är namnet till trots en typ av såg för metall. Bågfilen används för kapning av till exempel klenare rör eller bultar och stänger. Bågfilen har ett tunt sågblad som kan bytas efter behov varvid man bör beakta sågbladets tandning i längdriktningen eftersom användaren vid sågning skjuter sågen ifrån sig.”

Bågfil och bågsågar är verktyg som ofta diskuteras för att vara desamma, men även om de har många likheter har de också många skillnader. Likheten är så klart att deras konstruktion är utformad som en båge.

En bågfil är ett fantastiskt verktyg som är otroligt användbart för att såga igenom olika material med precision och kraft. Den består av en ram i form av en båge, vanligtvis tillverkad av robust metall eller hållbar plast. Det som gör bågfilen unik är det enkla och effektiva sättet den fungerar på.

I spetsen av bågfilens ram finns ett bekvämt handtag som gör det lätt att hantera och kontrollera. Den andra änden av ramen är utformad för att hålla ett sågblad. Sågbladet är tandat och utformat för att skära igenom hårda material som metall, trä, plast och till och med ben.

När du använder en bågfil placerar du materialet som ska sågas i ett stadigt skruvstycke eller håller det på annat sätt för att säkerställa stabilitet. Sedan griper du tag i handtaget på bågfilen och drar det fram och tillbaka över materialet. Med varje drag skär sågbladets vassa tänder sig igenom materialet, vilket ger en smidig och exakt sågning.

Det finns olika typer av sågblad att välja mellan, beroende på ändamålet. Du kan hitta tandade blad med finare tänder för att få en mer precisionssågning, eller grovtandade blad för att snabbt såga igenom grövre material. Tandstorlek och geometri kan variera beroende på tillverkare och användningsområde.

Bågfilen har en rad fördelar. För det första är den ett mångsidigt verktyg som kan användas inom en mängd olika områden, från snickeri och metallbearbetning till hobbyprojekt och reparationer runt hemmet. Den är också relativt enkel att använda, även för nybörjare, och ger god kontroll och precision vid sågningen. Dess kompakta storlek gör den också lätt att transportera och förvara.

När det gäller nackdelar finns det några att tänka på. Bågfilen kan vara mer arbetsintensiv än andra sågverktyg, eftersom du behöver använda din egen kraft för att dra fram och tillbaka. Dessutom kan vissa billigare modeller ha svagare ramkonstruktion eller mindre pålitliga sågblad, vilket kan påverka sågningens kvalitet och hållbarhet.

Sammanfattningsvis är bågfilen en oumbärlig följeslagare för alla som arbetar med material som behöver sågas. Dess enkla men effektiva design, kombinerad med den precision och kraft den ger, gör den till ett värdefullt verktyg i verkstaden eller hemma. Oavsett om du är en erfaren hantverkare eller en entusiastisk hobbyist, kommer en bågfil att vara till stor hjälp för att få jobbet gjort på bästa sätt.

Större bågsågar

Bågsågar är den typ av sågar som är särskilt utformade för skärning av metall och ibland plast. Du har antagligen sett stora bågsågar eftersom de är ett absolut måste i alla DIY-verktygslådor. Det finns också vinkelslipar och motorsågar som kan göra vad traditionella fogsvansar inte kan. Så varför behöver du en bågfil?

Det enkla svaret är att bågsågar är små, de är också mycket exakta och tar inget utrymme i en verktygslåda. Med en bågsåg kan du utföra jobb som större bågsågar inte kan hantera.

Vad en bågfil kan göra?

Här är de vanligaste typerna av jobb som kanske inte är frekventa, men som bågfilen alltid kan hjälpa till med.

Kapning av en dörrtröskelremsa

Varje gång du behöver klippa en tröskelremsa i rätt storlek måste du använda din bågfil.

Kapning av metall

När du behöver montera en dörr med nya handtag kommer det nya handtaget ofta med en spindel. Spindeln är stången som förbinder två handtag. För det mesta är spindeln alldeles för lång för din dörr, och du kan inte använda den gamla spindeln med de nya handtagen eftersom de alltid har en annan storlek. Naturligtvis kan du använda en stor såg för att skära ner dem, men det är mycket bekvämare att få din bågfil ut ur verktygslådan.

Skär genom ett kopparrör

Ibland måste du såga ett rör i ett mycket trångt utrymme, och vanliga metallsågar eller vinkelslipar skulle helt enkelt inte passa, så det enda verktyget som kan hjälpa dig är din bågfil.

Skära en dörrtröskel

Med en bågfil har du inga problem med att skära tröskeln av trä, plast eller metall. Och exakt kapning är viktigt här. En bågfil garanterar bästa finish.

Kapning av gardinspår

Bågfilar är det bästa verktyget för att klippa ett visst spår till rätt längd innan det fixeras. Till skillnad från tyngre bågfilar som kräver mycket styrka kommer du med en mindre såg att kunna du att slutföra uppgiften på några minuter.

Kapning av rullgardiner efter storlek

På tal om gardiner, oavsett om du har en träpåle eller en metallsstång ska du använda en bågfil för att exakt skära till rätt längd.

Oavsett om du har plast-, metall- eller trädragspärrar ska du använda en bågfil för att skära dem till rätt storlek.

Hur du väljer den bästa bågsågen för dina behov

Du kanske tror att alla bågfilar är välgjorda, billiga och enkla, och den du har köpt är allt du någonsin kommer att behöva. Men många bågfilar går sönder för snabbt och kan inte göra jobbet.

Nu kan du hitta bågfilar med ergonomiska handtag, pistolgrepp, specialskruvar för åtdragning av spänning och så vidare. Alla dessa funktioner, även om de kan vara praktiska, är inte nödvändiga. Viktigast är att bågsågen ska vara gjord av kvalitetsmaterial och håller längre.

Blad

Som ett blad på vilken annan såg som helst kan du snabbt byta blad på en bågfil. Bågfilsbladen är dock mycket mindre och tunnare, så de bryts ner oftare.Om du tittar närmare på bladet hittar du två små stift, en i vardera änden av bladet. De är nödvändiga för att byta blad. De håller också ett blad i ramen.

Skärslag

Bågfilsblad har små tänder som skär mindre material vid varje slag. Tänderna har grunda tänder vilket innebär att skärningen tar längre tid, men du kommer att ha mer kontroll över riktningen och djupet för varje skär. Som ett resultat får du en mer exakt finish jämfört med större sågar. Om du vänder din bågfil på ena sidan kommer du också att upptäcka att tänderna är en uppsättning i en vågig linje.

En bågfil skjuter slag, vilket innebär att du alltid ska placera bladet i ramen med tänderna pekande bort från en bågsågs handtag.

Ttänderna på en kvalitetsbågfil i en vågig linje. Professionella säger att det är nödvändigt att göra snitt som är bredare än bladet. Om din bågfil inte har denna tänderform kommer den att fastna i materialet.

 

Typer av material du ska såga

Innan du köper en bågfil är det viktigt att förstå vilka material och projekt du kommer att använda den för. Ska du huvudsakligen såga metall, trä eller plast? Behöver du göra fina och precisa snitt eller snabbt såga igenom grova material? Genom att definiera ditt ändamål kan du fokusera på bågfilar som är optimerade för just de material och uppgifter du behöver.

Om du inte vet hur du väljer ett blad för ett material du ska skära, skaffa ett blad med 18 tänder per tum om du ska skära mjuk metall och plast. Om du ska skära stål väljer du blad med 20-30 tänder per tum. Ju högre detta tal, desto långsammare kommer bågsågen att såga, men desto mer exakt blir du.

De flesta bågfilar har ett rakt handtag vilket också är det mest praktiska. Det är ett perfekt handtag för känsligt arbete, vilket är den typ av jobb du ofta behöver en liten såg för. Det raka handtaget kan enkelt vridas i användarens hand, vilket innebär att du har fullständig kontroll över de snitt du gör.

Du kommer inte att använda en bågfil för aggressiv kapning, så du kommer inte att använda såg kraftigt och ett kurvigt handtag är onödigt.

Tandning och storlek på sågbladet

Tandningen på bågfilens sågblad spelar en avgörande roll för sågningens effektivitet och kvalitet. Finare tänder ger en jämnare och mer precisionssågning, medan grövre tänder är bättre för att snabbt ta sig igenom grövre material. Storleken på sågbladet är också viktig att överväga, och det beror på både bredden och längden på bladet. En bredare sågblad passar bäst för att såga i breda material, medan en kortare sågblad ger bättre manövrerbarhet och kontroll i trånga utrymmen.

Rammaterial och kvalitet

Ramens material och kvalitet på bågfilen är avgörande för dess hållbarhet och prestanda. En bågfil med en ram tillverkad av robust metall som stål eller aluminium tenderar att vara mer hållbar och motståndskraftig mot belastning. Undvik billiga plastramar som kan deformeras eller brytas under användning. Det är också viktigt att kontrollera kvaliteten på svetsningarna och fästena som håller ramen och sågbladet tillsammans. De bör vara stadiga och säkra för att undvika rörelse och feljustering under användning.

Ergonomi och hantering

En annan viktig faktor att tänka på är ergonomin och hanteringen av bågfilen. Handtaget bör vara ergonomiskt utformat för att ge en bekväm grepposition och minskad belastning på händer och handleder. En balanserad design hjälper till att hålla bågfilen stabil och lätt att manövrera under sågningen. Innan du köper en bågfil är det bra att hålla i den och känna på den för att se om den passar bra i din hand och ger en bekväm arbetsställning.

Tips för att använda bågfilen effektivt

Att använda en bågfil på rätt sätt kan göra skillnaden mellan en smidig och effektiv sågning och en frustrerande upplevelse. Här är några tips för att använda bågfilen effektivt:

Säkerhetsåtgärder: Skydd för ögon, händer och arbetsområdet

Innan du börjar använda bågfilen är det viktigt att ta nödvändiga säkerhetsåtgärder. Använd alltid skyddsglasögon för att skydda dina ögon från eventuella skräp eller spån som kan flyga upp under sågningen. Ha också på dig lämpliga handskar för att skydda händerna. Se även till att arbetsområdet är ordentligt upplyst och att det inte finns några hinder som kan orsaka olyckor.

Hur man håller bågfilen korrekt och använder rätt sågningsteknik

För att få bästa möjliga resultat är det viktigt att hålla bågfilen på rätt sätt. Placera en hand på handtaget och den andra handen på själva ramen för att få optimal kontroll och stabilitet. När du sågar, applicera ett måttligt tryck och använd jämna, fram- och tillbakagående rörelser. Undvik att applicera för mycket kraft, eftersom det kan leda till att sågbladet fastnar eller bryts.

Underhåll och skötsel: Hur man rengör och underhåller bågfilen för att hålla den i gott skick

För att hålla din bågfil i gott skick är det viktigt att regelbundet rengöra och underhålla den. Efter varje användning, ta bort eventuellt sågspån och skräp från sågbladet och ramen. Använd en borste eller tryckluft för att rengöra tänderna på sågbladet. Vid behov kan du också smörja sågbladet med lite olja för att förhindra korrosion. Se till att förvara bågfilen på en torr plats och skydda den från fukt och damm när den inte används.

Genom att följa dessa tips för att använda bågfilen effektivt kommer du att kunna uppnå smidiga och precisionssågningar samtidigt som du bevarar bågfilens livslängd och prestanda. Tänk alltid på säkerheten och ta hand om din bågfil för att få bästa möjliga resultat och njuta av en säker och effektiv arbetsupplevelse.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!