Bästa Polygripen – 6 Bäst i Test [Lista & Guide]

Som definierat av Wikipedia är ” en polygrip en typ av tång där avståndet mellan käftarna kan varieras. Polygripen är ett multiverktyg som snabbt och enkelt kan gripa över föremål med olika diameter. Det är smidigt för att lossa både till exempel muttrar och rör med ett och samma verktyg.”

Den som arbetar med underhåll och reparation kommer ha stor nytta av en polygrip. Även om du inte är en professionell underhålls- och reparationsperson och bara arbetar med små hushållsreparationer eller till och med gör-det-själv-projekt, är en polygrip absolut nödvändig för dig.

En polygrip skiljer sig från vanliga tänger på grund av det faktum att käften kan justeras, från väldigt liten till stor. De kommer dock i en rad olika storlekar för att passa alla möjliga användningsområden.

Polygriper finns i alla hantverkares verktygslådor. Faktum är att detta är ett så vanligt verktyg att du kanske tror att du vet allt om just den här produkten. Du kan dock bli förvånad över hur mycket designen och effektiviteten hos dessa enkla verktyg har utvecklats under de senaste åren.

Det är dags att slänga din gamla tång och skaffa något som ger mer pålitlig prestanda. Men som du har sett finns det ett antal olika polygriper på marknaden. För att hjälpa dig att hitta den bästa polygrijen och göra ditt val enklare har vi i denna artikel listat de bästa och mest populära polygriperna på marknaden. Längre fram går vi även igenom allt du bör tänka på när du ska göra ditt val.

Bästa polygripen


Knipex 8701400SB

Detaljer

 • Professionell polygrip för de mest krävande jobben
 • Specialhärdade tänder
 • Slitstarkt och permanent grepp
 • Klämskydd för att förhindra att du kläms vid användning
 • Längd: 400mm

Makita B-65763

Detaljer

 • Polygrip med robust design och kraftfullt grepp
 • Suveränt grepp tack vare induktionshärdade tänder
 • Minimal skada på rör och andra föremål som polygripen används till
 • Tillverkad i Chrome Vanadium-stål
 • Gott skydd mot rost
 • Handtag med gummiöverdrag ger bra grepp
 • 24 lägen, enkel justering med med tryckknapp

Facom 180.CPESLS

Detaljer

 • Smidig polygrip från Facom
 • Kapacitet på 44mm mellan käftarna
 • Tack vare de smala käftarna kan arbete enkelt genomföras i trånga utrymmen
 • Värmebehandlade käftar för ökad hårdhet och ökad slitstyrka
 • Längd: 250mm

Facom 482.15SR

Detaljer

 • Gnistfri polygrip från Facom
 • Kapacitet på 25mm
 • Höljen i antistatisk pvc
 • Längd: 150mm

Stanley Polygriptång 240MM

Detaljer

 • Allsidig polygrip från FatMax
 • Kan tillexempel användas för att ta bort bultar, rör m.m
 • PushLock™-justerknapp
 • 17 justerbara låspositionen
 • Ökad kontroll med ett ergonomiskt tvåkomponentshandtag
 • Induktionshärdade käftar

Polygriptång Cobra

Detaljer

 • Polygrip perfekt för ditt vardagliga arbete
 • Skruvar enkelt bultar och rör m.m
 • Tillverkad i härdat krom-vanadinelektrostål
 • Snabba inställningar
 • Självlåsande
 • Greppvidd på 27mm
 • Räfflade käftar ger bra grepp om arbetsstycket

Köparguide – att tänka på när du ska köpa en polygrip

Med lite tur har vår lista hjälpt dig att lära dig mer om några av de mest populära polygriperna på marknaden idag. Men innan du slutför ditt beslut finns det ett antal saker som kan vara bra att ha i åtanke när du ska välja en.

Olika typer av tänger

Uppenbarligen har vår guide fokuserat främst på just justerbar tång, mer känd som polygrip. Men känner du till de olika typerna av tänger? Det är viktigt att ha denna kunskap för att avgöra om du verkligen behöver justerbar tång eller inte.

Låstång

Den första typen av tång är låstången. Som namnet antyder är dessa tänger designade för att låsa på plats efter att du har klämt ihop handtagen. Med tången korrekt låst kan du applicera alla tryck eller rörelser du behöver för att göra saker som att ta bort trasiga skruvar eller frigöra en och annan frusen mutter.

Det finns i allmänhet två varianter av låstång. Det finns en böjd tång som är bäst för några av de ovan nämnda uppgifterna (som trasiga skruvar och frusna muttrar). Du kan använda den här tången som en klämma om det behövs, och det är i allmänhet väldigt praktiskt när det kommer till rivning.

Den andra typen av låstång har en design med lång nos. Om du behöver få ett mycket starkt grepp om ett litet föremål (som häftklamrar, stift och skruvar), är detta ditt bästa verktyg. Och om du bara kan ha en låstång så är det den du behöver i din verktygslåda.

Ej justerbar tång

Vad gör en tång “icke-justerbar?” Det enkla svaret är att du inte kan öppna käftarna bredare än vad de ursprungligen designades för. Och det finns flera typer av icke-justerbara tänger att välja mellan.

Fördelar med en polygrip

Nu kanske du undrar: varför behöver jag en polygrip? Vad är så speciellt med den här typen av verktyg?

Möjligheten att justera saker som käkbredd kan hjälpa dig att tackla en mängd olika hinder och arbetsområden. Även om du bara har en enda polygrip kan du bli förvånad över hur många olika användningsområden du kan hitta för den på grund av dess justerbarhet.

Dessutom tenderar polygripen att vara väldigt användarvänlig. Om du är en nybörjare som inte har arbetat mycket med tång kan du njuta av möjligheten att anpassa dig efter dina exakta behov för varje projekt. Och oavsett din kompetensnivå bör du intuitivt kunna bestämma de bästa justeringarna för olika typer av projekt.

Kort sagt: om du vill ha ett verktyg som klarar det flesta arbeten, då är polygripen antagligen rätt verktyg för dig.

Nackdelar med polygrip

Polygriper är riktigt praktiska verktyg. Men du kanske frågar dig själv om det finns några nackdelar med att använda denna typ av tång. Svaret är “ja”, men bara inom ett område.

Polygriper kräver vanligtvis ett starkt grepp. Till exempel kommer du inte att kunna ta bort de irriterande bultarna om du inte har ett järngrepp om verktyget i fråga.

Så om du har ett svagare grepp eller har problem med att använda denna tång har du två grundläggande alternativ. Den första är att fortsätta öva tills du effektivt har stärkt din hand och ditt grepp. Den andra är att titta på andra typer av verktyg som erbjuder effektivare greppförmåga.

Vad bör du undvika att göra med polygriper?

Först måste du se till att du faktiskt behöver en polygrip för uppgiften. Med andra ord, att polygripen är det verktyg som är lämpligast för just ditt arbete. Många nybörjarhantverkare sätter sina verktyg på spel genom att använda en tång på en tuff mutter när de borde ha försökt använda en skiftnyckel från första början. Rätt verktyg för rätt syfte.

För det andra måste du vara försiktig när du använder din polygrip tång runt polerad VVS och andra mycket synliga delar av ditt projekt. Även den mest försiktiga hantlangaren lämnar sannolikt repor och märken på metallen med en tång. För att skydda dess utseende, försök att placera en trasa eller liknande mellan ytan och käkarna.

För det tredje, försök att undvika att vrida polygripen i sidled medan du arbetar. Även om du är mycket försiktig kan vridning i sidled leda till att fogen blir stressad, lossnar eller till och med bryts.

De viktigaste sakerna att leta efter i en polygrip är en tryckknappsjustering, vadderade ergonomiska handtag, och en V-käftdesign.

Tryckknappsjustering – Detta är en ganska ny innovation och det gör att justera käftstorleken snabbt och enkelt, speciellt jämfört med den äldre mekanismen. Systemets enkelhet är centrerad kring en knapp som är placerad vid anslutningspunkten för de två handtagen. För att justera käftstorleken, tryck helt enkelt på knappen och skjut handtaget uppåt eller nedåt, öka eller minska käftöppningen. Väl vid lämplig storlek släpps knappen och handtagen låser sig.

Vad som är trevligt är att denna åtgärd kan göras med käftarna runt en mutter eller bult, så att rätt storlek snabbt kan nollställas. Den äldre stilen av justering kräver att handtagen öppnas till sin maximala bredd, så om du letar efter en specifik storlek kan det ta några försök innan du hittar rätt eftersom du gör ditt storleksval med käftarna helt öppna.

Tryckknappsdesignen möjliggör också mer precision i käkstorleken. En vanlig traditionell polygrip kan bara ha sju storleksinställningar, men tryckknappsjusteringen tillåter minst det dubbla och, beroende på tillverkaren, ibland mycket mer. Denna extra precision innebär en mer åtsittande passform på en bredare storlek av muttrar och bultar. Rent praktiskt översätts en bättre passform till en gripkraft som är jämnare fördelad över muttern, vilket resulterar i ett bättre grepp och en lättare vridning.

Ergonomiska handtag

Leta alltid efter tång med någon form av isolering och vaddering på handtagen. Hela poängen med en polygrip är att greppa, hålla, vrida och vända och dessa rörelser kan verkligen arbeta en handflata över. Många företag tillverkar fortfarande greppen i äldre stil, som inte är något annat än metallhandtag doppad i plast eller metall omgivna av ett tunt lager plast. Utan ett bra grepp kommer du att utöva mycket handstyrka på tången och det är ingen idé att använda den doppade stilen som säkerligen kommer att slita dina händer och göra dem väldigt ömma.

Längden gör skillnaden mellan för stor och skrymmande och för liten och ineffektiv. Medelstora polygriper är bekväma i de flesta händer med handskar eller utan. Medelstora polygriper kan hantera alla VVS-anslutningar under diskbänken såväl som alla vanliga rensningar av avloppsledningar eller stora rör.

Större modeller kan vara svårt att komma in med i trånga utrymmen och mindre modeller har begränsad käftkapacitet, mindre hävstång och mycket mindre handtag.

V-käft

Polygriper finns vanligtvis i tre utföranden; v-käke, rak käke eller slät käke. De mest mångsidiga är V-käftarna som, om de ses från sidan av verktyget, har en V-utskärning på både över- och underkäken. På grund av dessa skåror kan V-käftar säkert greppa platta, sexkantiga eller runda former.

Raka platta käftar löper helt parallellt med varandra och är skräddarsydda för platta och sexkantiga material men kommer att kämpa om du någonsin behöver hålla ett rör eller något annat som är runt. Släta käkar, den tredje stilen, löper parallellt men har inga tänder för att greppa. Dessa är avsedda för ömtåliga ytor som kan buckla under trycket från tänderna, som en PVC-koppling eller ett färdigt material som krom.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!