Bästa Regntunnan – 4 Bäst i Test [Lista & Guide]

Om du är trädgårdsmästare har du förmodligen undrat hur du kan samla naturligt regn för att vattna din trädgård. Om du inte kan mycket om trädgårdsskötsel kanske du fortfarande älskar att ha en regntunna. Det kan göra dig mer självförsörjande, hjälpa dig att spara pengar och låta dig vattna din trädgård även under torka.

Att använda regnvatten är ett miljövänligt sätt att ge näring åt din gräsmatta och trädgård.

Letar du efter ett sätt att börja spara på din vattenräkning? Att utnyttja den naturliga nederbörden som går oanvänd under varje storm eller stor nederörd är ett utmärkt sätt att spara vatten och minska din vattenanvändning.

Att använda en regntunna kan ge dina växter tillgång till naturligt regn, även när det inte har regnat på veckor. Med extremt varma temperaturer över hela världen, inför många platser bevattningsförbud för sina samhällen vid tillfällen när vattentillgången är dålig.

Om du har en regntunna kan du hålla dina växter vid liv under svåra tider. På grund av det senaste steget i deras popularitet kan du nu få dem att matcha nästan alla landskapsteman i en mängd olika designer, stilar, och utföranden.

Några av de bästa regntunnorna är gjorda av robusta, attraktiva material för att samla upp din nederbörd för återanvändning och samtidigt göra din trädgård till en populär plats. Låt oss titta närmare på några av de bästa och mest populära regntunnorna påg marknaden.


Bästa regntunnan


Greenline 76155

Detaljer

 • Effektiv behållare för att ta tillvara på regnvatten
 • Perfekt att samla upp vatten att vattna plantor med
 • Tillverkad i PEHD-plast för extra lång hållbarhet
 • Överfyllnadsskydd
 • Kapacitet på 200L
 • Lämplig till växthus och andra utehus

Greenline 76150

Detaljer

 • Mindre regntunna med hög hållbarhet
 • Tillverkad i PEHD-plast
 • Överfyllnadsskydd
 • Kapacitet på 100L
 • Kan anslutas till stuprör
 • Lämpas till växthus och andra utehus

Regntunna Lock & kran 200L

Detaljer

 • Stor och rymlig regntunna
 • Passar perfekt för att spara vatten för vattning av plantor och blommor
 • Rymlighet på 200L
 • Kranfunktion

Regntunna Grön 210 L

Detaljer

 • Rymlig regntunna med stor kapacitet
 • Regntunnan har lock
 • Levereras med avtappningskran
 • Kapacitet på 210L

Hur är öppningen på toppen?

Vissa regntunnor har bara en liten rektangulär öppning för stupröret. Dessa kan vara säkrare att använda med barn eller husdjur eftersom de inte utgör en drunkningsrisk. Däremot kan de vara omöjliga att rensa ut, vilket leder till en ökad risk för att mögel utvecklas inuti.

En större öppning är mer mångsidig. Du kan placera den under ett stuprör eller lämna den i det fria, även om det inte kommer att samla regn lika snabbt på detta sätt.

Kan jag göra en regntunna själv?

Om du är händig och motiverad kan du göra enregntunna själv. Konceptet är enkelt. Men i praktiken kan det bli komplicerat.

Först och främst måste du hitta en behållare som samlar tillräckligt med vatten för att göra det värt det. Du vill dock inte ha en tunna som innehåller kemikalier. Rester från kemikalierna kan skölja in i din trädgård.

Den bästa designen för regntunnor inkluderar ett filter, lock eller skärm upptill för att hålla bort skräp och en ventil i botten som du kan fästa en slang på.

Om du inte gör regntunnan ordentligt kan du skapa en grogrund för myggor och andra skadedjur. Dessutom kan hemmagjorda regntunnor vara farliga för barn om de välter.

Du kan få mycket bättre valuta för pengarna genom att köpa en regntunna. Du sparar tid och huvudvärk. Dessutom är de bästa designerna för regntunnor mer attraktiva än en klarblå plasttunna som sitter i varje hörn av ditt hem.

Vilket är det bästa materialet för regntunnor?

Användning av en regntunna är ett idealiskt sätt att spara vatten. De flesta regntunnor är idag gjorda av kraftig plast. Även om du kan göra din egen av till exempel träfat, är dessa naturliga material benägna att ruttna och förfalla.

Modern plast är gjord för att motstå UV-ljus och andra element. De kommer inte att fräta eller attrahera insekter, och de är lätta att rengöra.

Är det säkert att använda regnvatten i din trädgård?

Många hävdar att regnvatten kan samla gifter när det rinner av ditt tak. Därför föreslår vissa att du inte ska använda den för att vattna ätbara växter.

Men enligt studier är det ganska säkert att använda vatten från en regntunna. Mycket få föroreningar tvättas faktiskt bort från takpaneler för att komma in i ditt vatten. Tester som utfördes på grönsaker som odlats från skördat regnvatten visade att de flesta var säkra att äta.

Du kan vidta försiktighetsåtgärder för att säkerställa att din exponering för gifter och bakterier är minimal när du använder en regntunna.

Du kanske inte vill använda en regntunna för att samla upp vatten från ditt tak om:

 • Ditt tak har behandlats med föreningar som dödar alger och mögel
 • Ditt tak innehåller zinklister
 • Ditt tak eller rännor är gjorda av koppar

Vad du ska göra om du inte har ett perfekt tak:

Om du inte har ett perfekt tak för att skörda regnvatten ifrån kan du bygga ett separat uppsamlingssystem med en lutande yta och ränna som kan leda vatten in i din regntunna.

När det inte har regnat på ett tag kan den första vattenspolningen som kommer från ditt tak vara mer förorenad med djurspillning och rester än senare avrinning. Töm det första avrinnandet av vatten i marken.

När du vattnar växterna, häll vattnet på jorden. Jord filtrerar många gifter och bakterier, vilket hindrar dem från att komma till växterna.

Du kan lägga till oparfymerat klorblekmedel till för att eliminera bakterier innan du använder vattnet i din trädgård. Vänta 24 timmar efter att du har blandat lösningen för att låta kloret försvinna.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!