Bästa Sågbocken – 6 Bäst i Test [Lista & Tips]

En sågbock är ett robust ramstöd av plast, trä eller metall som hjälper till att stödja en bit material som sågas antingen med en cirkelsåg, handsåg, sticksåg eller något annat verktyg, eller helt enkelt hjälper till att skapa en robust arbetsytan för dina material.

De används ofta av snickare när de bygger, men många husägare också använder dem för projekt hemma på grund av dess praktiska funktion. En sågbock kan också bli en stadig arbetsyta för en stor plywoodbit.

En bra uppsättning sågbockar är nyckeln till att få ditt byg, träbearbetning eller DIY-projekt över mållinjen och dessa kan vara till stor hjälp. Sågbockar är helt enkelt en tvärbalk som stöds av A-ramben, och de används vanligtvis parvis för att hålla brädor, stockar eller paneler stabila och i en bekväm höjd när du kapar med en manuell eller motorsåg.

De har enormt stora användningsområden och är också mycket användbara när du målar saker som är stora och platta, såsom dörrar, hyllor, etc.

Sågbockar fungerar också utmärkt när du vill ställa in ett provisoriskt arbetsbord nästan var som helst. Placera en längd av plywood eller en stor bräda ovanpå två pålitliga sågbockar inne i huset, i trädgården eller på vilken arbetsplats du helst vill ha för att ha arbetstillbehör nära till hands och från marken.

Sågbockar i plast är justerbara så oavsett vilken höjd du har, har du en bekväm arbetshöjd. En annan viktig fördel med plastsågbockar är att de är ihopfällbara så att de kan förvaras enkelt och platt utan att ta upp för mycket utrymme.  De är också ganska lätta.

Inte alla är välsignade med plats för bord och arbetsbänkar för att såga och arbeta med projekt. Som jag nämnde tidigare kan en sågbock lätt stödja en bit plywood eller annan stel struktur när du arbetar med projekt och när du behöver en säker plats att skära.

I denna artikel går vi igenom allt du bör veta om sågbockar och även kika närmare på de bästa sågbockarna.


Bästa Sågbocken – sågbock bäst i test

Nedan går vi igenom de bästa och mest populära sågbockarna på marknaden för alla behov och preferenser.


Sågbock DE7035-XJ

Detaljer

 • Fällbara ben för snabb användning
 • Kan sättas ihop och bäras som ett par
 • Klarar upp till 340kg/par
 • Kraftig metallkonstruktion


Kreg KWS500

Detaljer

 • Sågbock som kan användas som ett mångsidigt arbetsstöd
 • Kraftig konstruktion i stål och aluminium
 • Klarar en viktbelastning på 498kg
 • Kan användas i par och klarar då belastning på 997kg
 • Klämsystem gör det enkelt att sätta fast materialen vid arbete
 • Portabel för enkel transport


Stanley FMST1-75763 FatMax

Detaljer

 • 2×4 ben ger en stabil konstruktion
 • Möjlighet att användas tillsammans med tvingar
 • Robust och stabil konstruktion
 • Flexibelt handtag för enkel transport
 • Lastkapacitet: 900kg


Stanley 1-92-980

Detaljer

 • Hopfällbar sågbock med kraftiga metallben
 • Justerbar höjd
 • Bricka nedtill för extra förvaringsutrymme
 • Lätt vikt gör sågbocken enkel att transportera
 • Klarar laster upp till 1135kg


Stanley STST1-70559

Detaljer

 • Justerbar sågbock
 • Snabb och smidig breddjustering
 • Gummifötter skyddar underlaget och förhindrar att bocken glider
 • Klarar 454 kg per par


Stanley STST1-70713

Detaljer

 • Sågbock som klarar upp tills 450 kg per par
 • Enkel och lätt att transportera
 • Bricka i utfällt läge för förvaring av verktyg
 • Integrerat V-spår för 2″ x 4″ samt sågning av diverse rör


Hur du använder en sågbock

Först och främst vill du se till att såghästarna är parallella och inte för långt ifrån varandra, men inte heller för nära. De måste stödja oavsett vilket material som ligger ovanpå dem. Du vill också se till att de är stadiga och inte vacklande. Ett av de mest populära är sågbock metall eftersom att de är gedigna och hållbara.

Beroende på vad du stöder bör sågbockarna stödja ändarna, men inte för nära ändarna där materialen ovanpå kan välta.

Multifunktions stödbord och sågbockar

Multifunktionsarbetsbord kan också i vissa fall vara designade som sågbockar. Dessa är praktiska eftersom att de kombinerar sågbockarnas fördelar med multfunktions arbetsbänkarna.

Fördelen med är de traditionella sågbockarna är dock att de är mer manövrerbara och det tar bara några sekunder att justera

Tänk på följande faktorer – och vilka typer av projekt du kommer att arbeta med – när du väljer sågbockar:

Höjd

De flesta sågbockar har en förinställd enstaka höjd på mellan 26 och 32 tum, vilket är perfekt för en person med normal längd. De som kombinerar en bänkskiva med sågbocksfunktioner brukar vara några centimeter längre. Om du är mycket högre eller kortare än genomsnittslängden, leta efter sågbockar med justerbara ben som låter dig skräddarsy höjden till din komfortnivå.

Viktkapacitet

Du hittar sågbockar som har olika viktkapacitet på marknaden. Vissa kan klara av hundratals kilo och andra både mindre ochm er. Normalt behöver du inte tänka på detta alltför mycket såvida du inte arbetar med mycket krävande arbeten och tunga material.

Material

Du hittar tre val när du väljer en sågbock: trä, metall och plast.

Trä är det traditionella sågbockmaterialet, men det är tungt, så det är därför inte lika populärt som det brukade vara som ett resultat av att fler sågbockar i andra material har kommit till markanden.

Det är också sällsynt att hitta en träsåghäst med justerbara ben eller ben som kan fällas ihop för enklare förvaring. Fördelen är dock att trä är slitstarkt, har en hög viktkapacitet och kommer sannolikt inte att skada din såg om du av misstag träffar sågbocken med den.

Sågbockar i plast är ett utmärkt val för dem som bara behöver dem för enstaka lätta projekt, som att skära plywood eller måla, eller som mest använder sågbockar för att stödja ett tillfälligt arbetsbord.

De flesta plastsåghästar viks för enkel förvaring och är ganska lätta. Många har klämmor eller små hyllor för att hålla dina förnödenheter på plats och till hands medan du arbetar.

Kraftiga och slitstarka metallsåghästar är valet för de flesta gör-det-själv-yrkesverksamma och professionella som litar på dem i stor utsträckning.

Många har justerbara ben och viks för förvaring. Vissa inkluderar klämmor, skärmar, hyllor eller nedrullningsbara sidor för extra arbetsyta. Nackdelen är att du kan skada din såg om du av misstag slår en metallsåg med den, och rost kan vara ett problem om du lämnar dessa utomhus.

Bärbarhet

Om du vill ha sågbockar som enkelt kan transporteras dit du behöver dem, oavsett om det är på uppfarten, bakgården eller en arbetsplats, vill du definitivt ha såghästar med hopfällbara ben.

Fällbara ben är också bäst om du bara använder dem vid sällsynta tillfällen och vill ha dem förvarade och ur vägen resten av tiden. Om du bara letar efter sågbockar för att stödja ett litet arbetsbord i ditt garage är dock vikbara ben inte lika viktigt.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!