Bästa Skärbrännare Bäst i Test [Guide]

Skärbrännare är ett bra komplement till din verkstad. En skärbrännare kan ge dig möjligheten att skära stål, värma muttrar och bultar eller löda kopparrör. Många av dessa verktyg är primärt designade för gas, som är snabbare att skära med än propan eftersom de brinner mycket varmare och är bättre lämpade för svetsning.

I denna artikel tittar vi närmare på de bästa och mest populära skärbrännarna. Längre fram går vi även igenom allt du behöver veta om skärbrännare för att hitta den som passar just dina behov bäst.

Bästa skärbrännare


Rimac skärbrännare 910mm Ac/Pr

Detaljer

 • Vinklat skärhuvud på 75° för god komfort
 • Kan användas med Acetylene eller Propan
 • Används med traditionella 3-konstätande munstycken

Rimac skärbrännare 700mm Ac/Pr

Detaljer

 • God komfort med med vinklat skärhuvud på 75 grader
 • Används med Acetylene eller Propan.
 • Fungerar för användning med traditionella 3-konstätande munstycken

Vad är en skärbrännare?

En skärbrännare är ett oerhört användbart verktyg som är utformat för att skära och forma olika material genom att använda en lågspänningsflamma eller en högtemperaturbrännare. Genom att behärska detta verktyg kan du utföra precisionsskärningar och skapande av olika former.

En skärbrännare fungerar genom att använda en kombination av olika tekniker för att generera en het och kontrollerad flammas temperatur. Den vanligaste typen är oxy-acetylenbrännaren, som använder en kombination av syre och acetylen för att producera en flammas höga temperatur. Genom att justera syre- och gasflödet kan du skära igenom olika tjocklekar och typer av metall.

Olika typer av skärbrännare

Det finns flera typer av skärbrännare tillgängliga, och valet beror på vilket material du vill bearbeta och ändamålet med ditt arbete. Här är några vanliga typer:

 1. Oxy-acetylenbrännare: Oxy-acetylenbrännaren är den traditionella skärbrännaren och används främst för att skära genom metall. Den genererar en extremt het flammas temperatur och är idealisk för att skära genom tjocka metallplåtar och rör.
 2. Plasma-skärbrännare: Plasma-skärbrännaren använder en joniserad gasflamma för att smälta och blåsa bort material. Den är effektiv för att skära genom olika metaller, inklusive aluminium och rostfritt stål. Plasma-skärbrännaren är också användbar för att göra fina och detaljerade skärningar.
 3. Laser-skärbrännare: Laser-skärbrännaren använder en koncentrerad laserstråle för att smälta och skära igenom material. Den används främst för exakt skärning och graveringsändamål. Laser-skärbrännaren är populär inom tillverkningsindustrin för att producera högkvalitativa och precisionsdelar.

Köpguide till skärbrännare

Fackelhandtag

Du vill att ditt skärbrännarhandtag ska vara bekvämt att hålla och dessutom hållbart. En av de bästa egenskaperna hos ett bra handtag är att ha inbyggda skydd. Skydd är en säkerhetsanordning som används för att förhindra att en låga går tillbaka in i röret. Om den inte ingår i handtaget, tillbakaslagsskydd installeras mellan brännarhandtaget. Backventiler är en liknande säkerhetsutrustning som används på skärbrännare för att förhindra tillbakaflöde av gaser in i slangen.

Regulatorer

Regulatorer upprätthåller ett konstant tryck i cylindern och kontrollerar gasen som släpps ut. De två huvudtyperna av regulator är enstegs och tvåstegs. Tvåstegsregulatorer är det mer pålitliga alternativet.

Regulatorer finns i olika storlekar, och du kommer att behöva dem ha rätt storlek för att passa bensintankarna. De flesta skärbrännare kommer med en CGA510-regulator för acetylen och CGA540 för syre. Du behöver motsvarande tankventiler för att matcha regulatorerna. Små tankar för lödning och svetsning kommer att ha CGA300-ventiler, så de passar inte de flesta skärbrännarsatser med medelstor belastning.

Slang

Regulatorerna och brännaren är sammankopplade med slangar. Detta kommer vanligtvis att vara en dubbelslang med en grön linje för syre och en röd linje till gas. Slangar finns i olika längder och tjocklekar, se till att du har en tillräckligt lång slang för att nå din arbetsbänk från dina säkrade gasflaskor. Håll utkik efter slangar som är lämpliga för acetylen och propan.

Gasbehållare

Gabehållare kan inkluderas i din skärbrännare, men observera att dessa måste vara punktcertifierade för att kunna fyllas på. Många som gasbehållare är inte inte är kompatibla med de flesta skärbrännare.

Tänk på att skärbrännarens spets du behöver baseras på tjockleken på den metall du vill skära.

Det finns inte många komponenter i en skärbrännare. Här är några viktiga områden att uppmärksamma.

Facklans kropp eller handtag

Huvudmaterialet som används för detta ändamål är smidd mässing. Leta efter högkvalitativa lödfogar där leveransrören går in i och lämnar huvudkroppen.

Ett skärbrännarhandtag måste vara bekvämt för långa arbetspass. Vissa har ergonomisk design och grepp med större diameter för att behålla kontroll och komfort under lång tid.

Du behöver ett skärbrännarhandtag som enkelt låter dig byta tillbehör som skärhuvud, olika spetsar och anpassade spakar. Inbyggda tillbakablicksavledare kan driva upp priset, men inte lika mycket som att köpa tillbakaslagsavledare separat. Backventiler mot tillbakaslag är ett annat föremål som kan läggas till för att förbättra säkerhetsproblemen.

Din slang

Slangar kommer vanligtvis som en dubbelslang, gjuten sida vid sida. Det finns troligen en grön sida och en röd sida. Den gröna sidan är för syre. Det skulle hjälpa om du köper den längsta slangen du kan hitta. Det är tillräckligt tufft för att svetsa bra utan att behöva stanna och flytta om din utrustning ofta.

Tillbehör

Några av de små extrafunktionerna i ditt skärbrännarpaket kan ha betydelse om du har bråttom att tända den nya brännaren. Många kit inkluderar skyddskasögon. Ett annat användbart tillbehör är anslaget för att tända facklan. Tändstickor och tändare är inte lämpliga för detta ändamål ur säkerhetssynpunkt.

Regulator

Varje skärbrännarsats måste ha en regulator för att kontrollera mängden gas som dispenseras. Om satsen också är en svetssats bör det också finnas en syreregulator och de två regulatorerna bör vara olika färger så att du kan urskilja dem från varandra med en förbigående blick.

Gasslangarna som kommer i dessa kit bör också vara färgkoordinerade så att du inte av misstag kopplar syrgasslangen till gasregulatorn.

Mätare

Du måste ha stora lättavlästa mätare så att du kan se det exakta trycket du kör din gas på.

Typ

En skärbrännare i mässing är den högsta rekommenderade brännaren. Några av de nyare facklarna har ergonomiskt formade handtag som gör det enkelt att hålla i brännaren och lätt att manipulera skärspetsen till det exakta läget den behöver vara i.

Kapningsförmåga

Du måste bestämma vilken tjocklek på metall du behöver skära regelbundet. Då måste du köpa en skärbrännare som gör att du enkelt kan skära den tjockleken.

Helst kommer din skärbrännare att vara gjord av mässing, och de flesta av dina andra komponenter kommer att vara gjorda av rostfritt stål. Dessa föremål är mindre benägna att korrodera och de är mer benägna att vara hållbara och värmebeständiga. De kommer att hålla längre och ge dig mer service.

Budget och prisvärdhet

Sätt upp en budget: Bestäm en rimlig budget för skärbrännaren baserat på dina behov och förväntningar. Det hjälper dig att fokusera på modeller som passar inom din prisklass.

Jämför pris och prestanda: Undersök olika skärbrännarmodeller och jämför deras priser i förhållande till de funktioner och prestanda de erbjuder. Se till att få mest möjliga värde för pengarna.

Typ av material som ska bearbetas

Identifiera dina materialbehov: Tänk på vilka typer av material du kommer att arbeta med. Om du huvudsakligen ska bearbeta metall kan en oxy-acetylenbrännare vara mer lämplig, medan en plasma-skärbrännare kan vara bättre för mer mångsidiga material.

Tjocklek på material: Bedöm vilka tjocklekar på material du förväntar dig att skära igenom. Vissa skärbrännare kan hantera tunnare material bättre än andra.

Tillgängliga funktioner och inställningar

Flödeskontroll och precision: Kontrollera om skärbrännaren har möjlighet till justering av gas- och syreflöde för att uppnå önskad precision och kvalitet på skärningen.

Automatiserade funktioner: Vissa skärbrännare erbjuder automatiska funktioner, såsom justerbar höjd, som underlättar användningen och ger bättre resultat.

Säkerhetsfunktioner

Flamövervakning: Se till att skärbrännaren har säkerhetsfunktioner som flamövervakning och flamutkoppling vid eventuell störning eller fel.

Ergonomisk design: Välj en skärbrännare med ergonomisk design och skyddsfunktioner för att minimera risken för olyckor och öka användarvänligheten.

Kundrecensioner och pålitliga tillverkare

Läs kundrecensioner: Ta reda på vad andra användare säger om olika skärbrännarmodeller. Läs recensioner och bedöm deras erfarenheter och rekommendationer.

Pålitliga tillverkare: Välj skärbrännare från pålitliga tillverkare med goda rykten och långvarig erfarenhet inom branschen. Det kan hjälpa till att säkerställa kvalitet och tillförlitlighet.

 

Vad behöver du en skärbrännare till?

För att skära metallföremål behöver du en skärbrännare. Du kan använda detta vid reparationer på redan tillverkade metallföremål eller för att skära metall för tillverkningsändamål. Hobbyister, gårdar, bilverkstäder, reparationsverkstäder för gräsmattor och trädgårdsutrustning och många andra småföretag använder skärbrännare på en regelbunden basis.

Användningsområden för skärbrännare

Skärbrännare är mångsidiga verktyg som hittar användning inom olika områden, både inom industriella tillämpningar och för hemmabruk och hobbyprojekt. Låt oss titta närmare på dessa olika användningsområden.

Industriella tillämpningar

 1. Metallbearbetning: Inom industrin används skärbrännare för att skära och forma metallplåtar, rör och strukturer. Tillverkningssektorn, särskilt inom fordonsindustrin, använder skärbrännare för att skapa precisionsdelar och utföra exakt skärning av metallkomponenter.
 2. Svetsning: Skärbrännare är ofta en del av svetsprocessen. Genom att använda skärbrännaren kan man förbereda arbetsstycken genom att skära och forma dem innan de svetsas samman. Detta underlättar sammanfogning och skapar starka och hållbara svetsfogar.
 3. Skrotåtervinning: Inom återvinningsindustrin används skärbrännare för att demontera stora metallstrukturer och fordon på ett effektivt sätt. Genom att skära och separera olika metaller underlättar skärbrännare processen med materialåtervinning.

Hemmabruk och hobbyprojekt

 1. Smideskonst: För smidesentusiaster och hantverkare möjliggör skärbrännare att skapa vackra smidesföremål och konstverk. Genom att skära och forma metall kan man ge liv åt unika smidesprojekt.
 2. DIY-projekt: Skärbrännare är användbara verktyg för hemmafixare och hobbyister. De kan användas för att skära och forma olika material, till exempel metall, plast och trä. Det gör det möjligt att genomföra egna projekt och anpassa material efter behov.
 3. Reparationer och underhåll: Skärbrännare kan vara användbara för att utföra reparationer och underhållsarbeten i hemmet eller på gården. Till exempel kan man använda skärbrännaren för att skära genom rostiga metalldelar eller ta bort överflödiga delar från olika objekt.

Skärbrännare är alltså mångsidiga verktyg som erbjuder ett brett spektrum av användningsområden. Oavsett om du arbetar inom industrin eller utför egna projekt hemma, kan en skärbrännare vara ett värdefullt verktyg för att uppnå precisionsskärningar och forma material på ett effektivt sätt.

Tips för att använda en skärbrännare säkert och effektivt

Att använda en skärbrännare kräver noggrannhet och kunskap för att säkerställa både säkerhet och effektivitet. Här är några värdefulla tips för att använda en skärbrännare på ett säkert och effektivt sätt.

Grundläggande säkerhetsåtgärder

 1. Skyddskläder och personlig skyddsutrustning: Bär lämpliga skyddskläder, inklusive brandsäkra kläder, skyddsglasögon, handskar och skyddsskor, för att minimera risken för skador vid användning av skärbrännaren.
 2. Ventilation: Använd skärbrännaren i ett välventilerat område för att undvika inandning av farliga gaser eller ångor. Se till att arbetsplatsen är tillräckligt ventilerad för att säkerställa god luftcirkulation.
 3. Brandbekämpning: Ha brandbekämpningsutrustning, som en brandsläckare, tillgänglig i närheten vid användning av skärbrännaren. Var beredd på eventuella nödsituationer och veta hur man snabbt och säkert släcker en eventuell brand.

Rätt inställningar och hantering av skärbrännaren

 1. Justera flödet korrekt: Följ tillverkarens anvisningar för att korrekt justera gas- och syreflödet för att uppnå önskade skärresultat. Öva att finjustera inställningarna för att få bättre kontroll över skärbrännaren.
 2. Håll rätt avstånd: Håll en lämplig avstånd mellan skärbrännaren och materialet för att undvika att förstöra eller överhettas. Följ tillverkarens rekommendationer för rekommenderat avstånd.
 3. Förbered ytan: Rengör och förbered ytan som ska skäras genom att ta bort eventuell smuts, rost eller lack. Detta hjälper till att få renare och jämnare skärresultat.

Underhåll och rengöring av skärbrännaren

 1. Regelbunden inspektion: Inspektera din skärbrännare regelbundet för att säkerställa att den är i gott skick. Kontrollera slangar, ventilationshål och eventuella förslitna eller skadade delar. Byt ut slitna eller defekta delar omedelbart.
 2. Rengöring: Håll din skärbrännare ren genom att regelbundet ta bort smuts, sot och eventuella rester. Följ tillverkarens instruktioner för korrekt rengöring av skärbrännaren.
 3. Förvara på lämpligt sätt: Förvara din skärbrännare på en säker plats, borta från brandfarliga material eller platser där barn eller obehöriga personer kan nå den. Se till att den är ordentligt avstängd och avkopplad när den inte används.

Vad ska jag ställa in skärbrännaren på?

Du bör alltid följa tillverkarens anvisningar, men den genomsnittliga brännaren bör ha gasen inställd på 10 psi och syrgas bör vara inställd på cirka 40 psi.

Kan man svetsa med en skärbrännare?

Du kan skapa en svets med hjälp av en skärbrännare. Du kommer att vilja använda brännaren i korta steg för att vara säker på att du får en svets som du vill. Denna typ av svetsning kan inte utföras på alla material.

Varför slår skärbrickan?

Vanligtvis när din skärbrännare får problem eller slocknar är det problem med gasflödet. Justera din regulator och se om det hjälper till att stoppa problemet.

Hur tjock kan en oxy-acetylen-fackla skära?

Oxy-acetylen facklor är mycket mångsidiga och används av många anledningar. När det gäller skärning av metaller kan vissa av dem användas för stor tjocklek.

Slutsats

En skärbrännare är ett perfekt sätt att skära metallföremål. Gasbrännare är de vanligaste men det finns även butan- och propanversioner av dessa facklor.

Skärbrännare har flera tillbehör som gör att de kan göra olika saker. Du kan till och med använda din skärbrännare för att göra snabba svetsar på vissa metaller.

Se till att du alltid använder din skärbrännare på ett säkert sätt och att du bär den skyddsutrustning som behövs för att förhindra att dina ögon skadas när du använder dessa typer av verktyg.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!