Bästa Skärbrännare Bäst i Test [Guide]

Skärbrännare är ett bra komplement till din verkstad. En skärbrännare kan ge dig möjligheten att skära stål, värma muttrar och bultar eller löda kopparrör. Många av dessa verktyg är primärt designade för gas, som är snabbare att skära med än propan eftersom de brinner mycket varmare och är bättre lämpade för svetsning.

I denna artikel tittar vi närmare på de bästa och mest populära skärbrännarna. Längre fram går vi även igenom allt du behöver veta om skärbrännare för att hitta den som passar just dina behov bäst.

Bästa skärbrännare


Rimac skärbrännare 910mm Ac/Pr

Detaljer

  • Vinklat skärhuvud på 75° för god komfort
  • Kan användas med Acetylene eller Propan
  • Används med traditionella 3-konstätande munstycken

Rimac skärbrännare 700mm Ac/Pr

Detaljer

  • God komfort med med vinklat skärhuvud på 75 grader
  • Används med Acetylene eller Propan.
  • Fungerar för användning med traditionella 3-konstätande munstycken

Köpguide till skärbrännare


Fackelhandtag

Du vill att ditt skärbrännarhandtag ska vara bekvämt att hålla och dessutom hållbart. En av de bästa egenskaperna hos ett bra handtag är att ha inbyggda skydd. Skydd är en säkerhetsanordning som används för att förhindra att en låga går tillbaka in i röret. Om den inte ingår i handtaget, tillbakaslagsskydd installeras mellan brännarhandtaget. Backventiler är en liknande säkerhetsutrustning som används på skärbrännare för att förhindra tillbakaflöde av gaser in i slangen.

Regulatorer

Regulatorer upprätthåller ett konstant tryck i cylindern och kontrollerar gasen som släpps ut. De två huvudtyperna av regulator är enstegs och tvåstegs. Tvåstegsregulatorer är det mer pålitliga alternativet.

Regulatorer finns i olika storlekar, och du kommer att behöva dem ha rätt storlek för att passa bensintankarna. De flesta skärbrännare kommer med en CGA510-regulator för acetylen och CGA540 för syre. Du behöver motsvarande tankventiler för att matcha regulatorerna. Små tankar för lödning och svetsning kommer att ha CGA300-ventiler, så de passar inte de flesta skärbrännarsatser med medelstor belastning.

Slang

Regulatorerna och brännaren är sammankopplade med slangar. Detta kommer vanligtvis att vara en dubbelslang med en grön linje för syre och en röd linje till gas. Slangar finns i olika längder och tjocklekar, se till att du har en tillräckligt lång slang för att nå din arbetsbänk från dina säkrade gasflaskor. Håll utkik efter slangar som är lämpliga för acetylen och propan.

Gasbehållare

Gabehållare kan inkluderas i din skärbrännare, men observera att dessa måste vara punktcertifierade för att kunna fyllas på. Många som gasbehållare är inte inte är kompatibla med de flesta skärbrännare.

Tänk på att skärbrännarens spets du behöver baseras på tjockleken på den metall du vill skära.

Det finns inte många komponenter i en skärbrännare. Här är några viktiga områden att uppmärksamma.

Facklans kropp eller handtag

Huvudmaterialet som används för detta ändamål är smidd mässing. Leta efter högkvalitativa lödfogar där leveransrören går in i och lämnar huvudkroppen.

Ett skärbrännarhandtag måste vara bekvämt för långa arbetspass. Vissa har ergonomisk design och grepp med större diameter för att behålla kontroll och komfort under lång tid.

Du behöver ett skärbrännarhandtag som enkelt låter dig byta tillbehör som skärhuvud, olika spetsar och anpassade spakar. Inbyggda tillbakablicksavledare kan driva upp priset, men inte lika mycket som att köpa tillbakaslagsavledare separat. Backventiler mot tillbakaslag är ett annat föremål som kan läggas till för att förbättra säkerhetsproblemen.

Din slang

Slangar kommer vanligtvis som en dubbelslang, gjuten sida vid sida. Det finns troligen en grön sida och en röd sida. Den gröna sidan är för syre. Det skulle hjälpa om du köper den längsta slangen du kan hitta. Det är tillräckligt tufft för att svetsa bra utan att behöva stanna och flytta om din utrustning ofta.

Tillbehör

Några av de små extrafunktionerna i ditt skärbrännarpaket kan ha betydelse om du har bråttom att tända den nya brännaren. Många kit inkluderar skyddskasögon. Ett annat användbart tillbehör är anslaget för att tända facklan. Tändstickor och tändare är inte lämpliga för detta ändamål ur säkerhetssynpunkt.

Regulator

Varje skärbrännarsats måste ha en regulator för att kontrollera mängden gas som dispenseras. Om satsen också är en svetssats bör det också finnas en syreregulator och de två regulatorerna bör vara olika färger så att du kan urskilja dem från varandra med en förbigående blick.

Gasslangarna som kommer i dessa kit bör också vara färgkoordinerade så att du inte av misstag kopplar syrgasslangen till gasregulatorn.

Mätare

Du måste ha stora lättavlästa mätare så att du kan se det exakta trycket du kör din gas på.

Typ

En skärbrännare i mässing är den högsta rekommenderade brännaren. Några av de nyare facklarna har ergonomiskt formade handtag som gör det enkelt att hålla i brännaren och lätt att manipulera skärspetsen till det exakta läget den behöver vara i.

Kapningsförmåga

Du måste bestämma vilken tjocklek på metall du behöver skära regelbundet. Då måste du köpa en skärbrännare som gör att du enkelt kan skära den tjockleken.

Helst kommer din skärbrännare att vara gjord av mässing, och de flesta av dina andra komponenter kommer att vara gjorda av rostfritt stål. Dessa föremål är mindre benägna att korrodera och de är mer benägna att vara hållbara och värmebeständiga. De kommer att hålla längre och ge dig mer service.

Vad behöver du en skärbrännare till?

För att skära metallföremål behöver du en skärbrännare. Du kan använda detta vid reparationer på redan tillverkade metallföremål eller för att skära metall för tillverkningsändamål. Hobbyister, gårdar, bilverkstäder, reparationsverkstäder för gräsmattor och trädgårdsutrustning och många andra småföretag använder skärbrännare på en regelbunden basis.

Vad ska jag ställa in skärbrännaren på?

Du bör alltid följa tillverkarens anvisningar, men den genomsnittliga brännaren bör ha gasen inställd på 10 psi och syrgas bör vara inställd på cirka 40 psi.

Kan man svetsa med en skärbrännare?

Du kan skapa en svets med hjälp av en skärbrännare. Du kommer att vilja använda brännaren i korta steg för att vara säker på att du får en svets som du vill. Denna typ av svetsning kan inte utföras på alla material.

Varför slår skärbrickan?

Vanligtvis när din skärbrännare får problem eller slocknar är det problem med gasflödet. Justera din regulator och se om det hjälper till att stoppa problemet.

Hur tjock kan en oxy-acetylen-fackla skära?

Oxy-acetylen facklor är mycket mångsidiga och används av många anledningar. När det gäller skärning av metaller kan vissa av dem användas för stor tjocklek.

Slutsats

En skärbrännare är ett perfekt sätt att skära metallföremål. Gasbrännare är de vanligaste men det finns även butan- och propanversioner av dessa facklor.

Skärbrännare har flera tillbehör som gör att de kan göra olika saker. Du kan till och med använda din skärbrännare för att göra snabba svetsar på vissa metaller.

Se till att du alltid använder din skärbrännare på ett säkert sätt och att du bär den skyddsutrustning som behövs för att förhindra att dina ögon skadas när du använder dessa typer av verktyg.

Upp till 40% rabatt på hundratals maskiner, verktyg och tillbehör från Metabo. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till 22/5.
Upp till 40% rabatt på hundratals maskiner, verktyg och tillbehör från Metabo. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till 22/5.