Enkla Sätt att Skära Metall Snabbt [Bästa Tips]

Att skära och såga metal är någonting som du kan behöva göra under dina arbeten beroende på vad du håller på med. Men att skära metall är inte lika lätt som att såga och skära trä.

I denna artikel tittar vi närmare på hur du skär metall på ett snabbt och effektivt sätt.

Skär metall snabbt

Det är inget fel med att använda en bra, gammaldags bågfil, men det finns snabbare och enklare sätt att skära metall. Vi visar tips och tekniker för verktygsverktyg för att skära de typer och tjocklekar av metall som hantverkare och hemmafixare hanterar mest.

Vinkelslip

En vinkelslip utrustad med en slipande metallskärningsskiva fungerar bra för att skära alla typer av metall, inklusive bultar, vinkeljärn, armeringsjärn och till och med plåt. Men skivorna slits snabbt, skär långsamt och krymper i diameter när du använder dem. Istället rekommenderar vi att du använder ett diamantblad som är gjort specifikt för att skära järnmetall. Dessa håller mycket längre, skär snabbare och renare och slits mycket långsammare än vanliga slipskivor.

Skär metall med din cirkelsåg

Det kanske inte är ett självklart val, men utrustad med rätt blad är en cirkelsåg ett bra metallskärningsverktyg. I vårt test skär det genom armeringsjärn väldigt effektivt. Du kan skära mjukt stål upp till ca 3/8 tum tjockt med ett skärblad av järnmetall. Var dock försiktig. Heta metallflisor flyger överallt. Ta på dig säkerhetsutrustningen, håll åskådare borta och täck allt du inte vill ha belagt med metallflis. Det finns två typer: billiga ståltandblad och hårdmetallblad. Hårdmetallklingor är dyrare men håller längre.

Det spelar ingen roll om du är en erfaren snickare eller bara börjar med vissa projekt, så finns det några verktyg i branschen som är avgörande för att få jobbet gjort.

Skär aluminium med din geringssåg

Att göra exakta skär på aluminiumstänger, rör och vinklar är enkelt med en geringssåg och ett blad som är utformat för att skära icke-järnmetall. Om motorhuset på din såg är öppet och kan fånga upp metallbitar, tejpa ett tygstycke över öppningarna för att skydda motorlindningarna och lagren medan du skär aluminium. Kom ihåg att ta bort den när sågen återgår till ordinarie plats eller om motorn överhettas. Att fånga aluminium med ett träunderlag minskar risken för flygande metallflisor och gör det lättare att hålla metallen på plats för kapning. Detta tips är särskilt viktigt när du skär tunna bitar. Utan stödbrädet fastnar bladet ofta på metallen och förvränger den och gör den oanvändbar.

Tips för att skära metall säkert

Skärning eller slipning av metall resulterar i små flisor eller metallskrot överallt. Och de kan vara heta och vassa. Följ dessa regler för att undvika ögonskador, skärsår, brännskador och andra skador från metallskärning:

  • Läs och följ säkerhetsföreskrifterna som är tryckta på metallskärande skivor och blad.
  • Använd skyddsglasögon, ansiktsskydd och hörselskydd.
  • Täck all exponerad hud med handskar, långärmad skjorta och byxor.
  • Låt nyklippad metall svalna innan du rör vid den.
  • Använd handskar när du hanterar metall som kan ha skarpa kanter.
  • Kläm fast metall ordentligt innan du skär det.
  • Tillåt aldrig någon nära dig när du skär metall om de inte har hörsel- och ögonskydd.

Skär rostfritt stål med en slipskiva

Det finns många typer av rostfritt stål, och vissa hårda sorter är utmanande att skära. För små jobb som att kapa rostfria plattor, fungerar ett roterande verktyg med en slipande metallskärningsskiva bra. För större jobb, montera en slipskiva i en vinkelslip.

Enkelt resultat

Entreprenörer och takläggare kan utinmässigt snitta och knäcka aluminium för att skapa raka, exakta snitt. Och du kan använda samma teknik när du behöver en rak skärning på aluminium eller annan lättmetallplåt, till och med stål. Kläm fast eller håll en rak träbit längs skärmärkena och gör en linje med spetsen på ett vasst knivblad. Böj sedan arket fram och tillbaka några gånger för att knäcka det. Du kan använda samma knep för att skära metallpinnar. Skär de två sidorna. Gör sedan en linje mellan snittet och böj knoppen för att bryta den.

Använd ett oscillerande verktyg

När åtkomsten är trång kommer ett oscillerande verktyg med ett metallskärande blad att lösa problemet. Korroderade monteringsmuttrar på toaletter och kranar är lätta att kapa av med ett oscillerande verktyg. Du kan också använda ett oscillerande verktyg för att skära av rörledningar, bilbultar, spikar och andra metallföremål på platser där ett större verktyg inte får plats. Se bara till att bladet är avsett att skära metall.

Matcha bladet till metallen

Med rätt blad eller slipskiva kan du kapa nästan vilken typ av metall som helst. Nyckeln är att matcha bladet till materialet. Det finns två typer av metall: järnhaltig och icke-järnhaltig. Varje metall som innehåller järn är en järnmetall och kräver ett kapblad av järnmetall. Stålvinkeljärn, ståltak, armeringsjärn och stålbultar är exempel på byggmaterial av järnmetall. De flesta metallskärblad och skivor är märkta för att skära antingen icke-järn- eller järnmetall.

De två vanligaste icke-järnmetallerna som du behöver kapa är aluminium och koppar. Icke-järnmetaller är vanligtvis mjukare och lättare att kapa än järnmetaller.

Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!