Bästa Spånsugen – 4 Bäst i Test [Lista & Guide]

En spånsug är ett måste för alla träarbetare som ofta arbetar med trä inomhus.

Även om en grovdammsugare och spånsug har många likheter är dem inte likadana. Spånsugar, precis som dess namn antyder är specifikt utformade för att suga upp träspån och träavfall. I många fall kan träavfall vara för stort för att sugas upp med en grovdammsugare.

Byggande är en rörig verksamhet och damm, och specifikt spån är en av de största nedsmutsarna. Speciellt inomhus.

Damm kan inte bara vara förstörande för personlig egendom utan också farligt för vår hälsa. Trädamm och spån kan vara väldigt farligt att andas in, och utöver att hålla din arbetsyta ren och snygg undviker de att du andas in spån.

Trä- och metallbearbetningsprojekt kan sträcka sig från underhållande hobbyer till nödvändiga yrken, som snickeri och bilmekaniker. Men det enda de har gemensamt är röran som kan skapas genom att klippa, slipa och såga dessa material. Medan röran kan rengöras efter att projektet är klart kan dammet komma överallt, till och med täcka materialet medan du arbetar.

Svaret på problemet är en spånsug. Dessa enheter kan i vissa fall ansluta till elverktygen för att ge konsekvent sugning och dra in damm och skräp som skapas när du arbetar med projektet. Den bästa spånsugen för din verkstad beror på utrymmet, storleken på damm som vanligtvis produceras och om en bärbar eller fast dammuppsamlare skulle vara bättre. Ta en titt på de bästa spånsugarna nedan för att få en bättre uppfattning om möjliga alternativ, och fortsätt läsa för att lära dig om viktiga produktfaktorer som kan hjälpa dig att välja den bästa sågdammsamlaren för att hålla verkstaden ren.

Bästa spånsugen – spånsug test

Nedan går vi igenom de bästa och mest populära spånsugarna på marknaden för alla olika behov, preferenser, och användningsområden. I vårt spånsug test har vi listat de allra bästa alternativen på marknaden.


Luna BDC 240 spånsug

Detaljer

 • Stationärt spånutsug på 230 V med sugkapacitet på 2100 m³/h.
 • Hyvlar upp till 350 mm
 • Utrustad med ett välbalanserat fläkthjul
 • Snabbspänningsband med enkla och snabba byten
 • Designad med insugningsgrenrör med en anslutning på Ø2×100 mm
 • Bottenplatta med 4st hjul där spånsäcken vilar

Makita DVC350Z dammsugare

Detaljer

 • Batteridriven spånsugare med kapacitet på 3 liter och 18V
 • Drifttid upp till 20 min
 • Kan bäras praktiskt på en gedigen axelrem
 • Kan anslutas till maskin
 • Stort luftintag på 3,3 kubikmeter i minuten
 • Låg vikt på 2,1kg gör den lätt och smidig att använda

Metabo SPA 1200 spånsug

Detaljer

 • Robust och gedigen spånutsug på 0,55kW
 • Stor behållarvolym på 65 liter
 • Lämpad för stationära träbearbetningsmaskiner
 • L-klassificerat filtermaterial (filtrerar bort 99% damm)
 • Kraftig minskning av dammhalten
 • Gediget understativ med stöttad spånpåse, vältsäker
 • Utrustad med hjul för enkel förflyttning

Metabo SPA 1702 W spånsug

Detaljer

 • Gedigen spånutsug på 0,75kW
 • Stor behållare med en volym på 90 liter
 • Gjord för (halv-)stationära träbearbetningsmaskiner
 • L-klassificerad filtermaskin som filtrerar bort 99% damm
 • Utrustad med hjul för enkel förflyttning

Hur väljer man den bästa spånsugen?

Nu när du har gått igenom de bästa alternativen på marknaden för någon som letar efter en spånsug, vill vi att du lägger några minuter extra på att läsa igenom den här guiden för att hitta den bästa spånsugen för just dina behov.

Typ av användning

Det är främst att ta hänsyn till de typer av utrustning som kommer att skapa damm om du är proffs.

Till exempel är träbearbetningsutrustning ökänd för att skapa mest mängd damm. Målare och ombyggare, å andra sidan, kommer att ge mer uppmärksamhet åt fläckar.

Ytterligare funktionskrav

Ta smarta funktioner, till exempel. Det finns gott om modeller med energibesparande funktioner, och du bör leta efter dem om det är en komponent du behöver för jobbet.

Välj inte alternativ bara för att ha dem, eftersom dessa alternativ kan behöva repareras efter en tids användning. Att välja dyra funktioner och mer underhåll är inte smart, speciellt för professionellt bruk.

Ge hållbarhet och robusthet också en omprövning. Hur hållbar behöver din spånsug vara? Du kan hitta många riktigt tunga modeller, men om du spenderar pengar på en tung maskin och bara använder för små saneringar är det slöseri med budgeten.

Tillämpning som torr/våt kan vara mycket användbar för alla typer av jobb och är en sak mindre att oroa sig för. En automatisk avstängningsfunktion för maximala vattennivåer kan vara ditt krav om du ofta måste arbeta med våtspill, även om du har en våt/torr modell. För att kunna transportera bort avfallet och spånet behövs slang till spånsug. Olika designer har olika typer av slangar.

Bärbarhet

Det finns två grundläggande alternativ när det gäller bärbarhet. En sorts spånsug måste monteras på elverktyg.

Dessa typer av spånsugar fäster på elverktyg och samlar damm och spån när damm skapas. Detta är perfekt för att snabbt få bort spånet och hålla din arbetsyta ren.

Men om du vill använda en spånsug i din verkstad där olika applikationer kräver olika typer av damm på osäkra platser behöver du en spånsug för allmänt bruk. Dessa är vanligtvis stora och har stora kapaciteter.

Sugkraft

Sugkraft är alltid viktigt när du köper en spånsug. Om du arbetar med stora avfallsbitar och mycket avfall under dina träbearbetningsprojekt bör du investera i en spånsug med hög kapacitet.

Lätt att flytta

Frågan om bekvämlighet är mycket subjektiv för användaren och typen av applikation. Som tur är finns det många spånsugar som är utrustade med hjul för att göra det enkelt att förflytta dem.

Det kräver dock en yta som är jämn och saknar störningar. Tänk dig att dra en resväska på en stenig väg,.

Så, om du behöver sådana modeller som kan bäras, är din bästa satsning sannolikt lätta och ergonomiska varianter som är utformade för att bäras av proffs för utökad användning och bärbarhet.

Slang och munstycken

Slangar och munstycken kan vara svåra att hitta och kommer att orsaka mycket slöseri med tid och ansträngning om de måste förvaras separat från hela enheten. Så du kanske letar efter en enhet som antingen har en separat låda med särskilda förvaringsmöjligheter för de olika munstyckena.

Detta gäller för enheter med ett stort antal redskap för yrkesmässigt bruk. Ett annat alternativ kan vara enheten med slitsar på sidorna och botten för att passa munstyckena.

I allmänhet bör din slang vara lång och flexibel för att nå sprickor som är svåra att rengöra om du arbetar i en verkstad.

Olika typer av tips kommer att vara praktiska för att nå de knepiga och trånga platserna, städa upp större ytor och slutföra rengöringsuppgifter effektivt i allmänhet.

Dammsugare och spånsugare

Låt oss börja från det mest grundläggande till det mest effektiva. En dammsugare är bäst när den är ihopkopplad med bärbara elverktyg. En sådan kan monteras på stationära elverktyg, dvs. de som vanligtvis finns i träbearbetningsverkstäder.

När den är ansluten till källan kommer allt sågspån i att sugas in i dammuppsamlaren när de produceras. För att spara ström kan de monterade kollektorerna automatiskt slås på och av med elverktyget.

Dessa är de mest avancerade modellerna som tjänar alla ovanstående funktioner förutom att även filtrera luften. Om du har en dyr modell med mycket kraft, hög sugkraft och vikt, så är du förmodligen i den mer avancerade änden av spektrumet.

Dammsugarna använder, trots att de har flerstegsfiltrering, också en högre volym luft i en större volymslang för att på ett säkert sätt kunna extrahera större avfallsbitar, det vill säga flis utan att äventyra enhetens komponenter.

Detta drar oss till vår övergripande punkt, vilket är tunga maskiner som är mer lämpade för yrkesmässigt bruk där förutsättningarna kommer att vara ogynnsamma för en ödmjuk maskin.

Det är bättre att vara på den försiktiga sidan och skaffa en kraftig modell för att skydda din säkerhet. När du har identifierat jobbkraven, försök inte att kompromissa säkerheten för plånboken.

Och slutligen, om du har en dedikerat spånsugare med portar som du försöker ansluta till en maskin med högre luftvolym och lägre sug, talar du om en cyklondammskiljare.

Är min modell byggd för våt användning?

Inte alltid. Kontrollera funktionerna för att identifiera en våt/torr sort. Generellt kan de flesta spånsugarna även suga upp vått avfall.

Vad är HEPA?

HEPA är en certifiering av vakuumfilter och maskiner. Om du är proffs kommer det med stor sannolikhet vara bättre att köpa en HEPA -kompatibel maskin för ökad hållbarhet och bästa uppsugningsförmåga.

För att vara HEPA -kompatibel måste en maskins effektivitet vara över 99% och den måste kunna extrahera dammpartiklar så små som 0,3 mikron.

Hur får man en spånsug att hålla länge?

Rengör den ofta. Ingen filtrering kommer att göras inuti uppsamlingsmekanismen. Därför kan detta skada motorn om du använder den under långa intervaller utan att rengöra uppsamlingspåsen.

Motorkvalitet

Motorn är kärnan i din maskin. Motorns effektkapacitet påverkar din spånsugens bearbetbarhet och den mäts i watt. Ju högre kapacitet desto effektivare är de. Återigen påverkar motorns hastighet prestanda.

Samtidigt kan en starkare motor skapa överdrivet buller och förbrukar mycket ström vilket också kan bli dyrt. Vissa modeller har dock autoinställningar där du kan styra motorns effekt och hastighet.

Försök att leta efter den här typen av dammsugare som låter dig spela med effektnivån och ställa in ljudnivån för låg för din bekvämlighet.

Automatisk på/ av

En dammutsugare av högsta kvalitet har ett uttag som gör att du kan ansluta ett elverktyg och automatiskt aktiverar och stänger av din maskin. En inbyggd Bluetooth gör detta ganska effektivt.

Det är en bra funktion men är begränsad vilket varierar med ett elverktyg. Trots det är det produktivt att ha den här funktionen i din spånsug.

Strömkontrollratt

Detta tillbehör är värdefullt för spånsugar eftersom det gör att du kan variera maskinens effekt direkt. Normalt ställer folk den här ratten högt för det mesta. Men när du använder en inbyggd strömförsörjning sjunker strömmen vanligtvis. Så se till att läsa manualen och ställ in ratten på nominellt värde.

Filtreringar i flera steg

Om du köper för industriella ändamål är en allmän dammsugare inte ett logiskt val. Modellen med tvåstegsfiltrering kan samla stora mängder smuts och skräp och har visat sig vara effektiv för industriella ändamål. Det är dock inte rekommenderat om du är ute efter att suga upp spån och träavfallsrester.

Typer av dammuppsamlare

Det finns flera olika typer av dammuppsamlare som vanligtvis grupperas baserat på dammuppsamlingskapacitet, bärbarhet och effekt. Dessa typer inkluderar vanliga butiksdammsugare, dammsugare, enstegspåse för dammsugare, kapseldammsugare och cykloniska dammuppsamlare. Sedan har vi spånsugar som är mer ett uppsugningsverktyg snarare än en dammsugare eftersom att dessa normalt inte filtrerar utan bara transporterar avfallet till en avfallspåse.

Vanliga butiksdammsugare levereras med slangar som kan anslutas till dammuppsamlingsutlopp på vissa elverktyg, men att lägga till en dammavskiljare till dessa enheter hjälper till att förbättra dammuppsamlingssuget och minska igensättning.
Dammsugare är i huvudsak en specialiserad typ av butiksdammsugare som endast är gjord för användning med små handverktyg.

Väskdammsugare är ett steg upp från butiksdammsugare. De har en högre effekt och kan anslutas till flera verktyg, vilket gör dem idealiska för små men ändå hektiska verkstäder.

Dammuppsamlare för behållare liknar väskdammsugare genom att de kan ansluta till flera verktyg, men dessa dammuppsamlare har ett patronsystem som är bättre på att fånga 1- och 2-mikron dammpartiklar.

Cykloniska dammuppsamlare kan också kallas tvåstegs dammuppsamlare eftersom de använder cyklonisk verkan för att separera mindre dammpartiklar från större skräp. De större bitarna faller ner i en central uppsamlingskammare, medan de mindre partiklarna dras genom ett fint filter för att fånga upp så mycket damm som möjligt.

Med tanke på olika typer av spånsugare och dammsugar är det lättare att förstå de viktiga faktorerna som kan påverka ditt val av dammuppsamlare för verkstaden. Innan du bestämmer dig för den bästa spånsugen, överväg verkstadens storlek, dammuppsamlingskapacitet, motoreffekt, sug och om en fast eller bärbar dammuppsamlare är bättre för att hålla verkstaden ren, utöver flera ytterligare element som beskrivs nedan .

Storlek på verkstaden

Innan du väljer en spånsug helt baserad på kraft, är det nödvändigt att överväga storleken på verkstaden. Vissa spånsugar kan användas i nästan vilken verkstad som helst eftersom de är små och bärbara. Dessa produkter kan dock vara ineffektiva alternativ för en stor verkstad som har flera användare.

Större verkstäder drar nytta av spånsugar för påsar och kapslar eftersom de kan sättas upp på en central plats för att samla dammet från flera verktyg samtidigt. Dessa system är dock inte det bästa valet för mindre verkstäder eftersom de tar för mycket golvyta. En väggmonterad spånsug kan vara det bästa alternativet för en hektisk men ändå liten verkstad eftersom den inte tar någon golvyta, men ändå kan ansluta till mer än ett verktyg.

Dammuppsamlingskapacitet

Mängden damm som regelbundet samlas in, liksom hur ofta dammuppsamlaren töms, är två faktorer som påverkar ditt beslut när det gäller dammuppsamlare eftersom dessa verktyg är gjorda för att samla damm, men de har fortfarande en begränsad mängd skräp som påsen eller kapseln kan hålla. Detta kallas för dammuppsamlingskapacitet.

Motorkraft och sug

Effekten och luftsugpotentialen bestäms av motorns hästkrafter, liksom volymen luft som dammsamlaren kan flytta. Motoreffekten mäts i hästkrafter (HP) och dammsamlarmotorer faller vanligtvis mellan 0,5 och 1,5 hk, även om det finns vissa produkter med motorer som överstiger 3 hk.

Fast eller bärbar

Spånsugar finns i flera olika typer baserat på motoreffekt, sugförmåga och dammuppsamlingssystem, men dessa verktyg kan också separeras med sin bärbarhet. En spånsug kan vara ett bärbart verktyg som antingen är tillräckligt lätt för att bära eller så har det en hjulbas eller ram som kan användas för att flytta verktyget runt verkstaden. Denna stil av dammuppsamlare tar dock golvyta och kan bli en snubbelrisk.

Monterade eller fasta dammuppsamlare installeras på väggen eller taket för att spara plats i en fullsatt verkstad. Anslut bara slangarna till dammuppsamlaren och slå på den för att börja städa upp arbetsytan. Det är dock viktigt att komma ihåg att ju längre slang desto mindre sugkraft har dammuppsamlaren, så det är en bra idé att montera dammuppsamlaren på en central plats.

Ytterligare egenskaper

Många tillverkare har funktioner som inte är absolut nödvändiga för att dammsamlaren ska fungera, men de bidrar till att öka produktens effektivitet och förbättra dammuppsamlarens design. Några exempel inkluderar fjärrkontroller, brusreducerande isolering, handtag, hjul och slangförvaringsutrymmen.

Fjärrkontroller är idealiska för fasta eller monterade dammuppsamlare eftersom användaren inte behöver gå över verkstaden för att slå på eller stänga av enheten.

Ljuddämpande isolering hjälper till att minska mängden ljud som motorn ger när dammsamlaren är i drift.

Handtag och hjul används båda för att öka portabiliteten hos en dammuppsamlare. De gör det lättare att flytta spånsugaren på en plan yta och lättare att plocka upp den.

Förvaringsutrymmen för slangar och slangar hjälper till att hålla verkstaden snygg och städad efter att dammet har rengjorts. Dessa är vanligtvis placerade på sidan eller toppen av dammsamlaren.

Vanliga frågor

Efter att ha tagit dig tid att lära dig de viktigaste övervägandena för att välja en ny dammuppsamlare kan du fortfarande ha några långvariga frågor om ljudnivån, kraften och till och med funktionen hos en spånsug. Fortsätt läsa för svar på dessa och flera andra vanliga frågor som tas upp nedan.

Vad gör en spånsug?

En spånsug gör precis som namnet anger: Den suger upp spån, damm och annat träavfall. Dessa enheter kan i vissa fall (beroende på modellen) ansluta till dina elverktyg för att ge aktivt sug medan du arbetar. Detta rensar upp dammet när det produceras, vilket säkerställer att du hela tiden kan se projektet och hålla verkstaden ren under processen.

Är spånsugar högljudda?

I genomsnitt producerar spånsugar cirka 50 till 65 decibel ljud, beroende på motorns storlek. Men det beror också på dess kapacitet.

Slutsats

Vi hoppas att vår recension av de bästa spånsugen har varit till hjälp för dig. Meddela oss om vi har missat någon av dina favorit dammsugare. Vilken är din favorit? Varför?

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!