Bästa Våtslipmaskin – Bäst i Test [Lista & Tips]

Att hålla dina verktyg vassa och skarpa är viktigare än vad du kanske kan tro. Inte nog blir ditt arbete mer effektivt när dina verktyg är välslipande, men det kan också bli säkrare.

För vissa är inte slipning någonting som görs så ofta. För andra är slipning av mejsel, spår, sågklinga, med mera, ett naturligt och regelbundet steg för att hålla verktygen knivskarpa.

Att sätta sig med ett slipningssystem som erbjuder de resultat du vill ha och som du faktiskt har använding av kan markera en riktig vändpunkt i ditt träbearbetning. Skarpa verktyg skär snabbare och med mindre motstånd, lämnar en mjukare yta och är helt enkelt roligare att använda. Att ha konsekvent skarpa verktyg kommer sannolikt att förbättra din noggrannhet och din inställning till att använda handverktyg. Du får saker gjort snabbare och resultatet blir dessutom bättre.

Det bästa och vanligaste slipredskapet för denna typ av järnverktyg är våtslipmaskinen.

Den som fungerar bäst för dig beror på vilken typ av träbearbetning du gör mest, vilken typ av verktyg du behöver slipa, hur lång tid du vill spendera och hur mycket du vill investera i en våtslipmaskin. I denna artikel tittar vi närmare på de populäraste våtslipmaskinerna samt diskuterar allt du bör tänka på när du ska köpa en våtslipmaskin.

En våtslipmaskin hör hemma i varje hobby eller gör-det-själv-verkstad. Alla som hanterar verktyg känner förtvivlan när deras verktyg inte vill fungera ordentligt då de inte är tillräckligt vassa.

Särskilt de som arbetar mycket med trä behöver skarp mejsel, snidkniv eller mejsel. Gräsklipparen måste vara vass, yxan eller borrsatsen ska slipas. För alla dessa syften och många fler är det lämpligt att köpa en våtslipmaskin.

Hur fungerar en våtslipmaskin?

En kvarn eller ett slipblock kan hittas lika ofta som en skruvstäd på eller nära en arbetsbänk. Sliphjulen är mycket effektiva och slipar bort mycket material på nolltid. Nackdelen här är att arbetsstycket kraftigt kan värmas upp vilket kan leda till att materialet börjar glöda och förlust av hårdhet hos verktyget.

Men när du använder en våtslipmaskin minskar värmeproduktionen eftersom maskinernas hastigheter är mycket mindre och framförallt kyls arbetsstycket med vatten. Vattnet som ligger i en behållare hos maskinen ger inte bara nödvändig kylning utan tar även bort metallkorn samt metallspån och fångar dem i uppsamlingsbehållaren. I denna process avlägsnas endast väldigt lite material, men resultatet blir utmärkt.

Våtslipen är fast på arbetsbänken. Lutningssäkra gummifötter eller en halkfri kudde ger nödvändigt stöd.

Bästa våtslipmaskinen – våtslipmaskin test

Nedan tittar vi närmare på de bästa och mest populära våtslipmaskinerna på marknaden för alla olika beov.


Tormek T-4 våtslipmaskin

Detaljer

 • Våtslipmaskin på 230V med kontinuerlig drift, underhållsfri och tystågende
 • Utmärkt precision med motor och huvudaxel och integrerade hylsor för universalstöd
 • Kraftfullt drivsystem som håller konstant varvtal med max 120 varv/min
 • Lätt placering med handtag
 • Kommer med en garantitid på 7 år
 • Inbyggd stenjusterare som ändrar ytan på slipstenen för snabbslipning eller finslipning
 • Gjord för arbeten såsosom slipning av stämjärn, knivar, etc, och erbjuda en effektiv stålavverkning med en fin finish
 • Skala för stendiametern samt maskinskylt i metall

Tormek T-8

Detaljer

 • Våtslipmaskin konstruerat med ett helgjutet stativ
 • Kraftfullt och effektivt drivsystem med konstant varvtal och maximal varvhastighet på 90 varv/min
 • Klarar även hög belastning
 • Snabblåsning av stenen tack vare EzyLock
 • Garantitid på 7 år
 • Tystgående motor med kontinuerlig drift, underhållsfri
 • Avtagbar magnetskrapa som fångar upp stålpartiklar i vattenlådan för en renare slipsten
 • Enkel positionering tack vare vattenlåda med hiss
 • Zinkstativ samt sidor i ABS plast

Att tänka på vid köp av våtslipmaskin

Det finns ett antal saker som kan vara bra att tänka på när du ska köpa en våtslipmaskin.

Varaktighet

Våtslipmaskinen är inte en så billig maskin. Om du spenderar pengar, se denna maskin som en investering. Med hjälp av en slipmaskin kommer dina verktyg att hålla längre och framförallt erbjuda bättre resultat och högre effektivitet under dina arbeten.

Så att investera i en hållbar produkt som håller längre ser till att du får mer värde totalt sett. Meda andra ord, en våtslipmaskin är mer än bara en maskin, det är en investering som till och med kan spara dig pengar genom att inte behöva köpa nya verktyg så fort de blir dåliga.

Effektivitet

Verktygseffektivitet beror enbart på den teknik den är byggd med. När du ska köpa en våtslipmaskin, leta efter ett pålitligt varumärke som erbjuder effektiv och högkvalitativ teknik.

Mångsidighet

Vissa verktyg kan bara göra slipning av handverktyg. Vissa kan bara göra kantslipning, och andra kan göra båda. Prioritera ditt arbetsområde och börja därifrån. Välj den bästa våtslipmaskinen efter ditt behov.

Tillbehör

Se till att ditt valda slipningssystem har de nödvändiga tillbehören du vill ha. Olika våtslipmaskiner kan utrustas med olika tillbehör, och olika syften ka kräva olika tillbehör.

Enkel användning

Välj den verktygssats som du kommer att känna dig bekväm att arbeta med. Det behöver inte vara en fin maskin. Enkelhet ger ofta glada upplevelser.

Vad används ett våtslipmaskin till?

Trämejseln är ett verktyg för att göra exakta snitt på trä. Efter en del användning slipås mejselns skarphet ned över tid. Här hjälper våtslipmaskinen att återfå skärpan genom slipning med en slipsten.

Är våtslipmaskin för träbearbetning bra?

Träbearbetning av mejselslipning kräver ett speciellt finslipningshjul och en plan kornkombination. De flesta kraftverktyg har dessa funktioner för att slipa en träbearbetningsmejsel ordentligt.

Vad är en vattenkyld mejslipare?

Under slipningsprocessen genererar metallverktyg värme på grund av friktion med slipstenen. Denna värme kan skada verktygets integritet. Därför håller vattenkylningsproceduren den optimala temperaturen för verktyget och minskar värmen.

När det kommer till vårslipmaskiner finns det inget mer respekterat varumärke än Tormek. Det finns flera anledningar till att detta märke är så populärt. För det första låter Tormek-systemet dig slipa en mängd olika verktyg på ett tillförlitligt och på ett jämnt sätt. En rad tillbehör som finns tillgängliga för Tormek innebär att du kan slipa spår, mejslar och en mängd andra verktyg gång på gång i exakt samma fasvinkel.

Tormek använder ett praktiskt stensorteringssystem som låter dig göra både grovslipning och finslipning med samma sten. Fördelarna där är naturligtvis hastighet, och ännu viktigare, förmågan att enkelt och noggrant upprepa rätt slipvinkel i grovt och fint läge.

Vill du slipa sågklinga själv är detta också möjligt för att hålla våtslipmaskinen i bra skick.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!