Bästa Arbetsbänken – 10 Bäst i Test [Lista & Tips]

Varje verkstad, snickare, och hemmafixare behöver minst en arbetsbänk.

Medan vissa gillar att bygga sina egna är det mycket snabbare och lättare att köpa en eller köpa en färdig som är optimerad för sitt arbetsområde. Det säkerställer också att du har en arbetsbänk som kommer att hålla vid tung användning.

Arbetsbänken ger en plats att arbeta med projekt, placera dina verktyg när du inte använder dem, såga till brädor, och mycket mer. Utan en arbetsbänk kommer du att behöva försöka hitta någon annanstans att jobba och ofta kan detta göra arbetet jobbigare och mindre effektivt.

Att välja en arbetsbänk kan vara svårt. Det finns många olika arbetsbänkar på marknaden tillverkade i olika material och med olika designer. Många har multifunktioner som gör dem mer praktiska och användbara än att enbart användas som ett bord.

Med en arbetsbord vid din sida behöver du inte hjälp av andra som håller i dina föremål vid borrning eller skärning. Det är lätt att klämma fast virke på plats och driva igenom det med dina senaste handverktyg.

Ett hopfällbart arbetsbord gör verkligen saker bekvämare och effektivare. Det finns ingen anledning att gå fram och tillbaka till din verkstad när du kan ta med dig din verkstad runt hemmet.

En av de viktigaste fördelarna med arbetsbänkar är att dina jobb blir är säkrare. Med föremål klämda på plats rör sig de inte, och du är mindre benägna att skära dig själv på en såg eller sticka dig själv med en borr.

Med det sagt, arbetsbänkar är ett måste för alla, och i denna artikel går vi igenom allt du behöver tänka på när du ska köpa en arbetsbänk samt tittar närmare på de bästa och mest populära alternativen på marknaden.


Bästa arbetsbänken

Nedan går vi igenom de bästa och mest populära arbtsbänkarna på marknaden för alla olika behov, preferenser, och arbetsområden.


Arbetsbänk PWB600 BOSCH

Detaljer

 • Praktisk och stabil ihopfällbar arbetsbänk
 • Utrustad med flexibla klämmor för säkert fäste som lämpar sig för många olika typer av arbetsstycken
 • Kraftfull och tålig yta i bambu
 • Lätt men stabil aluminiumkonstruktion gör den lätttransporterad

Stanley FMST1-75672 arbetsbänk

Detaljer

 • Lätt ihopfällbar arbetsbänk som är lätt att bära och transportera
 • Stor arbetsyta på 85 x 60 cm
 • Lastkapacitet på hela 450 kg
 • Designad med lätta men robusta metallben
 • Fungerar med tvingar i alla storlekar, både vertikalt och horisontalt
 • Praktiskt handtag möjliggör enklare transport

Ridgid Matador arbetsbänk

Detaljer

 • Praktisk ihopfällbar arbetsbänk som mäter 1000 x 625 x 30 mm
 • Hållbar och tålig skiva i laminerad bok
 • Livstidsgaranti som skyddar mot material- och tillverkningsfel

Stanley STST97998-1 arbetsbänk

Detaljer

 • Arbetsbänk tillverkad med en 25mm tjock träskiva av gummiträ
 • Konstruerad med en robust stålram och lättmonterad konstruktion som är snabb att montera
 • Stor och tålig arbetsyta som klarar upp till 500kg

Ironside 100543 arbetsbänk

Detaljer

 • Hopfällbar arbetsbänk med dimensioner på 1200x625x825mm
 • Utrustad med 30mm tjock träskiva i laminerad bok
 • Hållbar konstruktion som klarar av upp till 500 kg

Stanley FMHT81528-1

Detaljer

 • Ihopfällbar väggmonterad arbetsbänk
 • Praktisk design som ger stor flexibilitet och sparar plats
 • Lastkapacitet på 68kg

Ridgid 1400 arbetsbänk

Detaljer

 • Arbetsbänk tillverkad med robust och tålig specialbehandlad arbetsyta i trä som tål vatten och damm
 • Dimensioner på 84 x 107 x 8 cm
 • Kraftfulla ben med rörkonstruktion som är byggd för att klara tunga laster
 • Lätt att demontera och transportera

Bahco 1495FWB120TD arbetsbänk

Detaljer

 • Kraftigt hopfällbart arbetsbord med kompakt hopfälld storlek
 • 30mm bänkskiva tillverkad i MDF och galvaniserat stål
 • Lastkapacitet på 300kg
 • Bekväma handtag för enkel transport

Rems Jumbo

Detaljer

 • Lätt och praktisk arbetsbänk på enbart 28kg vilket gör den lättburen
 • Hopfällbar konstruktion med arbetsskiva av specialskiktsträ björk-multiplex som är ihoplimmat, impregnerad, och väderbeständig
 • Klarar av en maximal belastning på 300 kg
 • Konstruerad med robust stålrörsstativ med tvärbalk
 • Lätt och snabbmonterad

Ridgid 1300 arbetsbänk

Detaljer

 • Arbetsbänk med tålig och robust arbetsyta i specialbehandlat trä som tål vatten och damm
 • Dimensionerna 83,6 x 108 x 6 cm
 • Designad med ben av rörkonstruktion som klarar tunga laster
 • Lätt att demontera och transportera

Att tänka på vid köp av arbetsbänkar

En bärbar arbetsbänk som kan fällas ihop för transport och förvaring kan vara till stor hjälp för att göra ditt liv enklare när du utför dina sysslor.

Oavsett om du vill transportera den från en arbetsplats till en annan, eller om du letar efter en ny arbetsbänk som kan användas för alla dina aktiviteter och projekt hemma, har du många saker att tänka på för att vara säker på att du gör det rätta valet.

Låt oss titta närmare på de viktigaste faktorerna att tänka på när du gör ditt val.

Vikten på din arbetsbänk

Det finns många olika faktorer att tänka på när du köper en ny arbetsbänk, och vikt är en av dessa. Du måste tänka på bänkens vikt, i synnerhet om du ofta bär dem på jobbet.

Hur lätt är den att bära? Och kommer du att bära den ofta? Hur svårt kommer du att ta bänken i och ur ett fordon eller att flytta den runt hemmet?

Du borde ställa dig själv dessa frågor när du handlar. En lätt bänk är lättare att montera upp och montera ner. Ändå kan det sakna bärförmåga och hållbarhet.

Detta leder oss till vikten din potentiella nya bänk kan ha? Ju tyngre arbetsbänken är, desto stabilare är den under belastning och ju mer vikt kan den klara av.

Som du har sett på de olika arbetsbänkarna ovan finns det olika maximala vikter för alla arbetsbänkar. Och maxvikterna de klarar av varierar. Vilka är de mest typiska typerna av projekt du kommer att arbeta med?

Tänk på materialet de är gjorda av och hur tungt materialet du brukar är.

Du vill inte bära runt en tung arbetsvänk varje dag om du inte behöver det, men du måste se till att viktkapaciteten den kan hålla är tillräcklig för vad du ska använda den för.

En av de viktigaste kraven för att vara bärbar är att arbetsbänken måste vara tillräckligt lätt för att bära, montera och packa bort efter användning på egen hand och utan skada.

Ett väsentligt krav för att vara bärbar är att din arbetsbänk kan fällas ner till bekväm storlek för transport och enkel förvaring.

Om du monterar komplexa arbetsbänkar ofta blir det snabbt frustrerande, så montering måste vara så enkelt som möjligt och samtidigt vara robust.

Du kan köpa några arbetsbänkar som är redo att tas ur lådan, medan andra behöver lite montering. Bänkar som är färdiga att använda är ofta de enklaste och mest praktiska.

Det viktigaste är dock förvaring, ingen vill ha en arbetsbänk som tar massa plats. Den bästa bärbara arbetsbänken kan lätt placeras i ditt garage eller liknande tills du är redo att använda den, då du snabbt kan ta tag i ett handtag och ta med dig medan du bär andra saker.

Arbetsbänkens stabilitet och styrka

Det spelar ingen roll vilken arbetsbänk du väljer med, även om det är ett budgetalternativ, vill du inte ha en som inte är stabil och vacklar. Därför måste du välje en som är välbyggd och stabil.

Stabila arbetsbänkar betyder också att du är säker med dina verktyg och det finns mindre risk för skador.

En annan sake att tänka på är vilken typ av arbetsnivå du kan uppnå; du kommer inte att göra raka snitt eller mycket bra fogar om din arbetsbänk vacklar med varje sågslag.

Många tillverkare försöker använda olika material, och oavsett vad de är, desto högre kvalitet på materialen i konstruktionen, desto starkare blir arbetsbänken.

Många mer högkvalitativa och robusta arbetsbänkar består av ben tillverkade av tungt stål. Om du planerar att använda din arbetsbänk utomhus måste du därför se till att du har material som är väderbeständiga och kan avvärja smuts, solskador, sprickor eller andra extrema väderförhållanden.

När du börjar använda din bärbara arbetsbänk med elverktyg där det kan finnas tunga laster, behöver du en bänk som inte kommer att skadas när den utsätts för vibrationerna från dina verktyg och tunga laster. Du måste vara säker på att du arbetar på en bänk som har en solid grund och robust konstruktion.

Stabilitet kommer inte bara av den vikt bänken kan bära; det finns en bred hållning, halkfria fötter och en stålkonstruktion.

Det finns mer i att en arbetsbänk är stabil, och mycket av det kommer från designen mer än bara materialen.

Ett utmärkt exempel på en som inte kommer att vara robust är en som har smala ben och är lång. Tyngdpunkten blir högre och de kan lätt luta sig under belastningen av materialvikten eller när du trycker på med dina verktyg.

När du köper är det bättre att välja en som kan bära mer vikt, även om du aldrig kommer att använda material av denna storlek.

Bänkhöjd

En sak till att tänka på är höjden på din arbetsbänk. En lämplig bänkhöjd säkerställer god komfort när du använder den. Detta är speciellt viktigt om du planerar att använda din arbetsbänk ofta och länge.

Om du är en lång person måste du vara säker på att din arbetsbänk är hög och tillräckligt lång för att undvika att behöva böja i timmar i taget.

På samma sätt, om det är en hög bänk och du är kortare, kan det göra saker svårt att nå när du behöver kapa exakt. I slutändan, om du köper en bänk som är i fel storlek för dig eller någon annan som kan använda den, kommer den inte att vara till stor nytta.

Pris

Den som överväger att köpa en hopfällbar arbetsbänk behöver tänka på kostnaden. Du hittar dem i alla prisklasser, men ändå till en viss grad får du vad du betalar för.

I vissa fall, när det släpps nya modeller, kan du hitta att de kommer med massor av ytterligare funktioner, men också i den övre änden av prisklassen.

Det är möjligt att hitta en hopfällbar arbetsbänk som ligger mitt i prisklassen och erbjuder nästan alla funktioner i de dyrare modellerna, hög hållbarhet och fortfarande är överkomlig.

När du har klättrat upp på prisskalan hittar du funktioner som kan vara användbara, men inte hela tiden, till exempel ett inbyggt nätuttag.

Arbetsytans storlek

Storleken på arbetsytan avgör hur stor arbetsområdet blir. Detta är en av de viktigaste faktorerna som bestämmer valet av den bästa arbetsbänken. Du letar efter kraftiga arbetsbord som nästan ersätter din arbetsbänk i full storlek.

Du måste se till att bordet är lämpligt för uppgiften och göra det utan att klämma eller flytta material flera gånger.

En liten bärbar träbänk skulle vara lämplig för en eller två kapningar, men när du börjar titta på mer omfattande projekt behöver du ett större område som passar dina material.

I de flesta fall blir en arbetsbänk med större arbetsyta dyrare än de mindre versionerna. Du måste hitta de som passar din budget och dina behov.

Precis som din viktgräns beror storleken på utrymmet du behöver på vad du letar efter och materialet du kommer att arbeta med.

Klämmor

Vid skärning, borrning eller slipning av arbetsstycket måste det hållas i rätt läge. Några av de bästa arbetsbänkarna är utrustade med klämmor i två former.

Vissa av dem är inbyggda medan andra tillhandahåller klämmor som kan användas som vanliga klämmor, eller så har de klämskenor som skärs i bordytan.

Om bordet inte innehåller klämmor kan det vara nödvändigt att köpa separata klämmor. Den enda skillnaden mellan många arbetsbänkar är antalet klämmor som levereras med bänken.

Klämmorna är vanligtvis justerbara, men det är bra att se till att de är anpassningsbara nog för att passa dina mönster säkert. Den bättre formen av klämmor är klämman med en hand; detta gör att du kan hålla ditt arbete stadigt medan du håller din bit på plats. Att använda klämmor skyddar dina händer mot skador och kan till och med påskynda ditt arbete.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!