4 Steg för att Måla Galvaniserat Stål

Om du någonsin har försökt måla över galvaniserat, eller galvat stål vet du förmodligen att resultatet inte blir det bästa och inte håller så bra. Skiktet med zink på stålet skyddar det mot korrosion, men det avvisar också färg. Detta leder till att färgen så småningom lossnar och flagnar av.

Lyckligtvis finns det en lösning för alla som vill måla på galvat stål! Du kan lägga till ett lager färg på ditt galvade stål så länge du har rätt verktyg och följa med dessa fyra steg.

1. Rengör ytan

Du vill se till att du tar bort all ansamling av damm eller smuts som kan påverka hur färgen täcker på metallen. Oavsett vad materialet är är det svårt att applicera ett ordentligt lager med färg om du inte borstar bort kvarvarande partiklar och smuts på ytan.

2. Använd ditt hemliga vapen

Det hemliga vapnet i den galvaniserade stålmålningsprocessen är: vit vinäger. Ja, du läste rätt! Som de flesta har du förmodligen redan vit vinäger till hands som rengöringslösning för ditt hem. Vit vinäger är effektivt och giftfritt vilket är mycket säkrare att använda snarare än ett industriellt lösningsmedel. Allt du behöver göra är att applicera vinäger på en ren trasa och sedan bara torka den galvaniserade ytan. Det fantastiska med vinäger är att det har en surhet som kommer att reagera med metallen, vilket främjar vidhäftning av färgen..

3. Välj din typ av färg

Vi rekommenderar att ytan grundmålas innan målning. Efter att grundfärgen applicerats måste du bestämma vilken typ av färg. Många gillar att använda akryllatexfärg, som inte är särskilt utformad för galvaniserat stål, men som fortfarande kan fungera med en grundfärg. Men färger som är gjorda för galvaniserat stål kräver mindre förberedelser och fäster bättre än andra typer av färg. Vårt bästa tips här är att hålla sig borta från alkydbaserade färger eller oljebaserade färger, eftersom de kanske inte fungerar bra för projektet.

4. Börja måla!

Galvaniserat stål är ett utmärkt material för en mängd olika användningsområden och målning ger dig möjligheten att ändra ditt stål estetiskt för att passa omgivningen. Målar du ditt galvaniserade stål? Skicka oss dina bilder! Vi skulle gärna se hur ditt projekt blev.

När ytan har förberetts och du har valt lämplig färgtyp och primer, är det dags att börja måla galvaniserat stål. Här är några steg att följa för att säkerställa en professionell och hållbar yta.

 1. Applicering av färg med roller eller penslar: För att måla galvaniserat stål kan du använda en pensel eller roller. Börja med att applicera färgen på de områden som är svåra att nå med en roller, såsom hörn och kanter. Applicera sedan färgen på resten av ytan med en roller, arbeta från toppen av ytan och nedåt. Applicera färgen i jämnt och jämnt lager för att undvika ojämnheter.
 2. Användning av sprayfärg som alternativ: Ett alternativ till att använda en pensel eller roller är att använda en sprayfärg. Detta kan ge en jämnare och mer professionell yta än att använda en pensel eller roller. Se till att välja en sprayfärg som är lämplig för galvaniserat stål och följ tillverkarens instruktioner för att applicera färgen på ett effektivt sätt.
 3. Låt färgen torka helt: Efter att du har applicerat färgen på ytan, låt den torka helt innan du applicerar en andra eller tredje färglagret. Torktiden kan variera beroende på färgtypen och tillverkaren, så se till att läsa tillverkarens instruktioner för torktiden.
 4. Upprepa målningsprocessen om det behövs: Om du behöver applicera flera färglager på ytan, vänta tills det första lagret har torkat helt innan du applicerar det andra lagret. Fortsätt att upprepa processen tills du uppnår den önskade färgen och täckningen.

Genom att följa dessa steg kan du måla galvaniserat stål på ett effektivt sätt och uppnå en professionell och hållbar yta. Tänk på att se till att ytan är helt ren och torr innan du börjar måla och följ tillverkarens instruktioner för att säkerställa att du applicerar färgen och primern korrekt.

 

Val av lämplig färgtyp

Att välja rätt typ av färg är en viktig faktor för att uppnå en professionell och hållbar yta när du målar galvaniserat stål. Det finns olika typer av färger som är lämpliga för målning av galvaniserat stål, inklusive oljebaserade och vattenbaserade färger.

 1. Oljebaserade färger: Oljebaserade färger är en populär typ av färg som används för att måla galvaniserat stål. De ger en högglansig yta som är mycket slitstark och motståndskraftig mot fukt och korrosion. En nackdel med oljebaserade färger är att de har en tendens att gulna med tiden och kan ta längre tid att torka.
 2. Vattenbaserade färger_ Vattenbaserade färger är ett annat alternativ för att måla galvaniserat stål. De har fördelen att de torkar snabbt och är lättare att rengöra än oljebaserade färger. De ger också en matt yta som kan vara mer önskvärd för vissa applikationer. En nackdel med vattenbaserade färger är att de är mindre motståndskraftiga mot fukt och korrosion jämfört med oljebaserade färger. Det är ingenting vi rekommenderar.
 3. Användning av primer för att förbättra fästningen: För att förbättra vidhäftningen av färgen på galvaniserat stål är det viktigt att använda en primer innan du applicerar färgen. Primern hjälper till att förbättra vidhäftningen och kan bidra till att förlänga livslängden för ytan. Det finns primrar som är speciellt utformade för att användas på galvaniserat stål, så se till att välja en som är lämplig för din applikation.
 4. Färgtypen som passar för det specifika ändamålet: Det är också viktigt att välja rätt typ av färg beroende på den specifika applikationen. Till exempel kan en epoxifärg vara lämplig för industriella applikationer där ytan utsätts för mycket slitage och korrosion, medan en latexfärg kan vara mer lämplig för inomhusapplikationer där det är viktigt att färgen inte luktar eller avger farliga kemikalier.

Genom att välja rätt typ av färg och primer för att måla galvaniserat stål kan du säkerställa att ytan har den rätta finishen och håller länge. Tänk på att följa tillverkarens instruktioner för att säkerställa att du applicerar färgen och primern korrekt.

Tips och rekommendationer

När du målar galvaniserat stål finns det några tips och rekommendationer att ta hänsyn till för att säkerställa en professionell och hållbar yta. Här är några viktiga tips och rekommendationer att tänka på:

 1. Använd skyddsutrustning för att undvika skador på händer och ögon: För att undvika skador på händerna och ögonen är det viktigt att använda skyddsutrustning när du målar galvaniserat stål. Använd handskar för att skydda händerna och skyddsglasögon för att skydda ögonen från färgsprej och damm.
 2. Följ tillverkarens anvisningar för färg och primer: För att säkerställa att du applicerar färg och primer korrekt, är det viktigt att följa tillverkarens anvisningar. Läs instruktionerna på förpackningen och se till att du förstår hur du ska applicera färg och primer på ytan.
 3. Undvik att måla i extrema väderförhållanden: Försök att undvika att måla galvaniserat stål i extremt kalla eller varma väderförhållanden, eftersom detta kan påverka färgens vidhäftning på ytan. Försök att måla på en dag med milda temperaturer och undvik att måla när det är för fuktigt eller regnigt.
 4. Använd rätt typ av färg för applikationen: Det är viktigt att välja rätt typ av färg för den specifika applikationen. Till exempel, om ytan kommer att utsättas för mycket slitage och korrosion, är det viktigt att använda en färg som är speciellt utformad för detta ändamål.
 5. Följ säkerhetsföreskrifterna: Följ alla säkerhetsföreskrifter för att säkerställa att du målar galvaniserat stål på ett säkert sätt. Detta inkluderar att arbeta på en säker plats, undvika brandfarliga material och undvika att röka eller tända en eld i närheten av färgen.

Genom att ta hänsyn till dessa tips och rekommendationer kan du måla galvaniserat stål på ett säkert och effektivt sätt och uppnå en professionell och hållbar yta. Tänk på att följa tillverkarens instruktioner för färg och primer och se till att ytan är helt förberedd innan du börjar måla.

Vanliga frågor

Kan man måla galvaniserat?

Galvanisering är en process där metaller, såsom stål, täcks med en tunn beläggning av zink för att skydda mot rost och korrosion. Galvaniserat stål är mycket motståndskraftigt mot rost och korrosion, men det kan vara svårt att måla eftersom zinkbeläggningen inte fäster väl på stålet och kan lossna under målningen.

Det finns dock speciella förbehandlingsmetoder och målarprodukter som är utformade för att fästa på galvaniserat stål. För att måla galvaniserat stål krävs det en speciell primer för att skapa en fäste för målarfärgen.

Det finns även speciella målarprodukter som är utvecklade för att användas på galvaniserade ytor, såsom epoxymålar och polyuretanmålar. Dessa produkter är speciellt utformade för att fästa på galvaniserade ytor och ger ett bra skydd mot rost och korrosion.

Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer när det gäller förbehandling och målning av galvaniserat stål, och att testa målningen på en mindre yta först för att se om det ger det önskade resultatet.

Så i korthet, det går att måla galvaniserat, men det kräver speciella förbehandlingsmetoder och målarprodukter som är utformade för att fästa på galvaniserade ytor. Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer och att testa målningen på en mindre yta först för att se om det ger det önskade resultatet.

Kan man lacka på galvat?

Ja, det är möjligt att lacka på galvaniserat stål, men det kräver en speciell förbehandling av ytan för att säkerställa att lacken fäster ordentligt. Galvaniserat stål har en beläggning av zink som är känd för att vara svår att fästa färgen på, därför är det viktigt att förbehandla ytan med en speciell primer för att skapa en bra fäste för lacken.

Förbehandlingen av ytan bör innefatta att skrapa bort eventuella skal och ojämnheter, rengöra och avfetta ytan och applicera en primer speciellt utformad för galvaniserat stål. Denna primer är utformad för att skapa en bra fäste för lacken och hjälper till att förhindra blåsbildning under lackningen.

Det är viktigt att använda en kvalitetslack som är speciellt utformad för att användas på galvaniserade ytor. Vanligtvis används epoxylack eller polyuretanlack som är kända för att ge ett bra skydd mot korrosion och rost. Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer när det gäller förbehandling och lackning av galvaniserade ytor.

Så i korthet, det går att lacka på galvaniserat men det kräver en speciell förbehandling av ytan och användning av speciella primer och lacker som är utformade för att fästa på galvaniserade ytor. Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer för att säkerställa att lacken fäster ordentligt och ger ett bra skydd mot korrosion och rost.

Kan man måla varmförzinkat stål?

Ja, det är möjligt att måla varmförzinkat stål, men det kräver en speciell förbehandling av ytan för att säkerställa att färgen fäster ordentligt. Varmförzinkat stål är ett stål som har genomgått en process där det är täckt med en beläggning av zink för att skydda mot rost och korrosion. Denna beläggning kan vara svår att fästa färgen på och det är viktigt att följa en speciell förbehandlingsprocedur för att säkerställa att färgen fäster ordentligt.

Förbehandlingen av ytan bör innefatta att skrapa bort eventuella skal och ojämnheter, rengöra och avfetta ytan och applicera en primer speciellt utformad för varmförzinkat stål. Denna primer är utformad för att skapa en bra fäste för färgen och hjälper till att förhindra blåsbildning under målningen.

Det är viktigt att använda en kvalitetsfärg som är speciellt utformad för att användas på varmförzinkade ytor. Vanligtvis används epoxymålar eller polyuretanmålar som är kända för att ge ett bra skydd mot korrosion och rost. Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer när det gäller förbehandling och målning av varmförzinkade ytor.

Så i korthet, det går att måla varmförzinkat stål, men det kräver en speciell förbehandling av ytan och användning av speciella primer och färger som är utformade för att fästa på varmförzinkade ytor. Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer för att säkerställa att färgen fäster ordentligt och ger ett bra skydd mot korrosion och rost.

Vad innebär galvaniserat stål?

Galvaniserat stål är ett stål som har genomgått en process som kallas galvanisering. Galvanisering är en metod för att skydda metaller, såsom stål, mot rost och korrosion. Det görs genom att täcka metallen med en tunn beläggning av zink. Denna beläggning skapar en barriär mellan stålet och omgivningen, vilket förhindrar rost och korrosion.

Galvanisering kan göras på ett antal olika sätt, men den vanligaste metoden är att doppa det att måla stål i en vätska som innehåller zink. Detta kallas för varmgalvanisering, och det gör att zinket smälter och bildar en tät beläggning på ytan av stålet.

Galvaniserat stål används i en mängd olika tillämpningar, inklusive byggnadskonstruktion, infrastruktur, transport, elektronik, och många fler. Det är ett populärt val för utomhusbruk eftersom det ger ett bra skydd mot rost och korrosion.

Så i korthet, galvaniserat stål är ett stål som har genomgått en process som kallas galvanisering, där det täcks med en tunn beläggning av zink för att skydda mot rost och korrosion. Galvaniserat stål används i många olika tillämpningar och är ett populärt val för utomhusbruk.

Hur vet man om något är galvaniserat?

Det finns flera sätt att avgöra om ett föremål är galvaniserat. Här är några sätt:

 • Visuell inspektion: En av de enklaste sätten att avgöra om ett föremål är galvaniserat är att undersöka det visuellt. Galvaniserat stål har vanligtvis en silverfärgad yta som kan vara jämn eller ha en mönsterad yta. En yta som är mörk eller rostig kan vara ett tecken på att beläggningen har skadats och inte längre skyddar mot rost och korrosion.
 • Mäta tjockleken på beläggningen: En annan metod för att avgöra om ett föremål är galvaniserat är att mäta tjockleken på zinkbeläggningen. Detta kan göras med hjälp av en mikrometer eller ett mikrometer-skal. En standardtjocklek för galvanisering är ca 70-100 micrometer.
 • Prova med magnet: Galvanisering görs vanligtvis på stål, och stål är ett föremål som dras till av en magnet. Så om du har tillgång till en magnet, kan du testa att hålla den mot det föremål du misstänker är galvaniserat. Om det dras till magneten, är det troligt att det är ett stål som är galvaniserat.
 • Genomföra en kemisk reaktion: En annan metod är att utföra en kemisk reaktion för att avgöra om ett föremål är galvaniserat eller inte. En vanlig metod är att använda en lösning av natriumhydroxid eller natriumcarbonat, som reagerar med zinket på ett galvaniserat föremål och skapar bubblor eller en viss färg.

Det är viktigt att notera att det finns andra metoder för beläggning av metaller som kan ge liknande utseende och skydd som galvanisering, så att utföra en eller flera av ovanstående metoder ger inte alltid ett säkert svar. Det är viktigt att kontrollera med tillverkaren eller en expert om du är osäker.

 

 

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!