Vilken är den Bästa Färgen för Metall? Att Tänka på Vid Målning av Metall

Att måla på metall är annorlunda från att måla på det klassiska materialet trä. Att måla på metall är inte samma sak som att måla på trä, och för att uppnå bästa resultat måste du veta hur du ska göra för att måla på metall på rätt sätt.

Även om trä är det vanligaste materialet att måla på finns det en rad olika metallobjekt som kan behövas målas. Det kan vara allt från möbler till räcken, till utelampor, och mycket mer.

Vilken är den bästa färgen för metall och hur målar du på metall?

På grund av sin släta, släta yta kan metall vara svårt att måla – och den färg som du kanske har över från något annat av ditt målningsprojekt duger säkert inte.

För att förbereda metall för vidhäftning av färg måste du först rengöra metallen med tvål och vatten, ta bort lätt rost med en stålborste, slipa den med finkornigt sandpapper och sedan (i de flesta fall) grundmåla.

Efter dessa åtgärder kommer du bara att lyckas med metallfärger som är specifikt gjorda för att användas för metall. Metallfärger säljs med olika baser (olja och vatten), behållare (vanliga och sprayburkar) och specialformler för att avvärja rost eller hantera extrem värme. Så fortsätt läsa för att identifiera den bästa färgen för metallytor och få fantastiska resultat i ditt nästa projekt.

Oljebaserade färger är de mest hållbara

Välj oljebaserad färg om du målar utomhusmetallytor som staket, utemöbler eller liknande, liksom inomhusföremål som köksskåp och fönsterramar.

I allmänhet är denna färg dyrare än vattenbaserad färg och den är formulerad med pigment, alkyder (syntetiska hartser) eller växtbaserad olja och lösningsmedel (som avger illaluktande ångor under applicering) för att härda till en styv beläggning som stöter bort vatten och fläckar och motstår bucklor och skurar. Oljefärg är emellertid sårbar för sprickbildning eller flisning, och den tenderar också att blekna över tid, så överväg en produkt med inbyggt blekningsskydd.

Du uppnår en jämnare finish om du först applicerar en oljebaserad grundfärg. Du kan dock applicera oljefärg direkt på metall eftersom den inte innehåller vatten och det finns därför ingen risk för rost. Att hoppa över grundfärg kan spara tid på målarjobbet, men du får vänta lite längre på att oljebaserad färg torkar vid beröring.

Vattenbaserade färger ger snabbare torkning

Om du målar lätta till måttligt använda inomhusmetallytor – tänk på vägglampor, sängramar eller nattduksbord – går en vattenbaserad akrylfärg bra. Detta är ett snabbare torkningsalternativ än oljefärg. Akrylfärg, tillverkad av pigment, akrylhartser och vatten, avger färre ångor och får en beröringsbar torkning på under en timme till en flexibel beläggning som är motståndskraftig mot sprickbildning, flis och blekning.

Denna färg kommer emellertid att vara mer sårbart för bucklor, fläckar och skador. En typisk akrylfärg har också mindre organiskt material än oljefärg så det är mindre troligt att det bildar mögel och alger, vilket gör det till ett bättre alternativ för fuktbenägna områden som kök och bad. Tänk på att exponering av vattenbaserad färg direkt på metall kan rosta, så applicera en oljebaserad grundfärg innan applicering.

Sprayfärgburkar erbjuder mer komplett täckning av ojämna ytor

Olje- och vattenbaserade metallfärger finns i stora burkar, för användning med borstar eller roller, eller aerosolburkar, för sprayapplicering.

Stora burkar kan vara det mest kostnadseffektiva alternativet när du målar stora, linjära metallföremål som staket men sprayfärger är bekvämare när du målar mindre ytor med oregelbundna konturer, till exempel böjda uteplatsstolsben, ljusarmaturer eller sängramar. Sprayfärg kan täcka dessa metallytor smidigare och med färre applikationer än en pensel, och du kommer också att undvika irriterande penselmärken.

Välj rostbeständig färg på fuktutsatta ytor

Rost kan bildas på vilken metall som helst av järn eller legeringar som stål med långvarig exponering för luft och fukt. Om du planerar att måla utemöbler eller inredning i metall eller interiörfunktioner som bakstycken som regelbundet kommer i kontakt med vatten eller fuktighet, leta efter färg som är konstruerad för att motstå rost för att bevara metallens utseende och integritet.

Använd färg som klarar hög värme på varma ytor

Om du ska måla ett element, utomhusgrill, en eldstad eller annan värmegenererande apparat bör du välja en metallfärg som klarar av höga temperaturer. Vanlig olje- eller vattenbaserad färg kan lossna och flagna när den utsätts för den höga temperaturen som dessa apparater genererar under drift.

För att hålla din färg fin under en lång tid framöver, välj en metallfärg med hög motståndskraft mot värme, formulerad med värmebeständiga hartser för att motstå höga temperaturer.

Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar och annat som du behöver för att bygga en härlig trall till sommaren med upp till 45% rabatt på utvalda produkter!
Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar med upp till 45% rabatt på utvalda produkter hos Proffsmagasinet!