Borra i Glas [Så Gör du!]

Att borra i saker som gips och trä är generellt sett en  enkel process. Men att såga i glas är givetvis mer komplicerad.

Är det ens möjligt?

Svaret på den frågan är ja, du kan borra i glas. Däremot finns det ett antal saker du bör tänka på. Och du bör även se till att du har rätt utrustning för att göra detta.

När du borrar i glas rekommenderas att arbeta långsamt. Borrning kan orsaka överflödig värme och vibrationer. För att motverka dessa effekter måste borren ställas in på lågt varvtal. Vatten bör appliceras på borrplatsen så ofta som möjligt för att minska värmen och för att smörja glaset.

Som med de flesta projekt som använder glas krävs alltid extra försiktighet eftersom glas är ömtåligt. Eftersom det kan krossas på oväntade sätt behövs också bra skyddsutrustning. Skyddsglasögon med sidoskydd, en ansiktsmask och bra säkerhetshandskar är ett absolut minimum för att arbeta med glas. Långärmad träja skjortor och långbyxor rekommenderas också, liksom säkerhetsskor eller stövlar.

Kan du borra genom glas med en vanlig borrspets?

Svaret på den frågan är ja. Däremot kräver det mycket tålamodskunskap och övning för att få det rätt. Om du inte har provat detta tidigare kan det vara klokt att undvika att använda en vanlig borrkrona eftersom risken för att glaset ska gå sönder är mycket högre.

Om du är fast besluten att borra i glaset med en vanlig borr, häll vatten allt eftersom för att hålla glaset svalt och minde benäget att gå söndar.

Att använda en vanlig borrkrona skapar mycket friktion och värme, så det rekommenderas att använda vatten för att temperera värmen. För att minimera friktionen måste du ställa in borren på mycket låga varvtal för de rekommenderade hastigheterna för borrning i glas.

När du har rätt hastighetsinställning, tejpa det område där du vill borra. Detta hjälper dig att göra ett första märke i glaset. När du har gjort detta lilla hål kan du ta bort tejpen. Vid denna tidpunkt kan du öka hastigheten något men inte för mycket. Värme är fortfarande din fiende här.

När du håller på att bryta igenom till andra sidan saktar du ner igen då glaset kommer att utsättas för mer stress runt kanten av hålet så det är därför viktigt att borra så långsamt som möjligt. Genom att använda den långsammaste hastigheten och det lättaste trycket kommer du igenom på ett bra och rrent sätt.

Vilken typ av borr använder du för glas?

Rekommendation är att använda en specialborr som är specifikt utformad för att borra i  glas, kakel, porslin och marmor. Alla dessa material är mycket hårda och spröda vilket innebär att de splittras mycket lätt. Glasborrkronorna har antingen diamant eller en hårdad hårdmetallspets som gör dem extremt tuffa och hållbara. De har också en något annorlunda form för att minimera sprickbildning eller att glaset går sönder.

En vanlig borrkrona har en plan spets som hjälper den att borra ut materialet. Glasborrkronan är formad som en spetsig spade som minskar utbrott och efterföljande skador. Den spetsiga designen låter dig sakta skära igenom glaset utan problem men du måste fortfarande använda det lättaste trycket för att minimera påfrestningen på själva glaset även med en specialbit.

Vad är den bästa hastigheten att borra glas?

Detta beror på vilken spets du har i din borr. Men i de flesta fall är långsammare bättre. Högst 250-300 varv / minut ska användas när man gör pilothålet.

När du har ditt pilothål kan du snabba upp med cirka 50 rpm men det är verkligen bättre att hålla det långsamt och stadigt med lätt tryck. Det sista du behöver efter att ha gjort alla nödvändiga förberedelser är ett trasigt glas eftersom du ville spara 30 sekunders borrning.

Hur borrar du ett hål i tjockt glas?

Om ditt glas är särskilt tjockt måste du överväga ett första pilothål. Du måste borra genom glaset två gånger för att få önskat resultat. Först borrar du ett hål som normalt används med en mindre bit och använder vatten.

När du är klar med ditt pilothål kan du växla till en större bitstorlek och upprepa processen. Om ditt önskade hål är ganska stort kan du behöva använda 3 olika bitar för att stegvis borra ut glaset.

Hur borrar du ett litet hål i glas?

Du borrar ett litet hål på samma sätt som du skulle borra ett pilothål. Placera lite tejp över borrplatsen och borra långsamt med lätt tryck tills du har gjort ett litet märke i glaset. Du kan sedan ta bort tejpen och borra långsamt och med lätt tryck tills du har nått önskat djup. Kom ihåg att sänka hastigheten till det långsammaste för att minska belastningen på borrhålets kant på andra sidan av glaset.

Vad är det bästa verktyget för borrning i glas?

Det bästa verktyget är en borr för glas eftersom de är utformade för detta ändamål. Du kan välja mellan nätström eller batteriström. Moderna batteridrivna borrmaskiner är idag lika effektiva som nätdrivna. Om du funderar på att få en borr bara för glasarbete, leta efter en med ett stort antal hastighetsinställningar eftersom du vill kunna ställa in din borr så lågt som möjligt.

Kan du använda en Dremel för att borra i glas?

Om du vill göra mycket små hål eller arbetar med ganska tunt glas kan en Dremel vara något för dig. Med tanke på detta lilla verktyg kan det vara mer lämpligt för etsning av glas, så även om det kanske inte är lika bra för direkt borrhålsborrning kan det vara en del av din arsenal för att göra fantastiska hantverksbitar på grund av dess förmåga att hjälper dig med mycket fint och känsligt arbete.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!