Brunnsborrningar – Allt du bör Veta [Fördelar & Tips]

Brunnsborrning har ökat explosionsartat under de senaste åren och tog fart marknad efter torkan 2018. Allt fler villaägare upptäcker fördelarna med att ha en egen vattenbrunn som ger bygg och stabil försörjning av vatten. Funderar du på att borra din egna vattenbrunn på tomten? Då är du inte ensam! Men om du har börjat göra lite research kan det kännas överväldigande när det är så mycket att tänka på och veta.

I denna artikel går vi igenom de viktigaste sakerna du bör veta om brunnsborrning för att göra processen enklare och säkerställa att det blir så smidigt och bra som möjligt. Att anlita professionella, certifierade brunnsborrare såsom JB brunnsborrning är första steget i att skaffa din egna brunn. Men det kan fortfarande vara bra att lära dig lite mer för att veta vad du kan förvänta dig och alla de fördelarna som brunnsborrning erbjuder.

Låt oss ta en titt!

En introduktion till brunnsborrning

Din grundvattenbrunn är en av de mest värdefulla tillgångarna i ditt hem som kontinuerligt producerar säkert och rent vatten för att säkerställa en god hälsa för din familj. Men om du står inför problem som att din brunnspump behöver en uppgradering eller om din vattenbrunn blir torr, är det absolut nödvändigt att du väljer de kvalificerade tjänsterna från företag för vattenbrunnsborrning för att reparera och justera din befintliga brunn eller borra en ny. När du funderar på att borra en vattenbrunn, tänk på dessa tips.

Tänk på dina vattenbehov

En vattenbrunn är en struktur som skapas i marken genom att borra för att komma åt grundvatten i underjordiska akviferer.

Brunnsvattnet dras av en mekanisk pump och trycksätts för att ge vatten till ett hem eller företag. På vissa platser anses vatten vara en knapp resurs, och det blev särskilt tydligt under torkan 2018. Med de ökade klimatförändringarna förväntas det att extremväder blir allt vanligare, däribland extrem torka, och då kan det vara väldigt värdefullt att ha en egen brunn.

En certifierad vattenbrunnsentreprenör kommer att diskutera dina vattenbehov för att ge dig de bästa grundvattenlösningarna. Faktum är att storleken på din vattenbrunn kan bero på storleken på ditt hem och din familj, såväl som ytterligare vattenbehov som boskap eller jordbruksmark. Ditt grundvattenföretag bör undersöka de befintliga närliggande vattenbrunnarna för att uppskatta djupet och volymen av vatten i din hembrunn.

Granska kontraktet

Att granska avtalet med ditt grundvattenföretag innan du undertecknar är ett bra sätt att säkerställa att du anställer ett professionellt företag för borrning av vattenbrunnar för ditt hem och för att du ska veta vad du kan förvänta dig. Båda när det kommer till resultat men även kostnad. Du bör också fråga din brunnsentreprenör om regler att förhålla sig till. Det är framförallt om brunnen ska borras utanför den egna tomten som det kan bli lite krångligare då servitut ska upprättas och skickas in till inskrivningsmyndigheten. Det är därför alltid bäst att borra på den egna tomten om det är möjligt.

JB brunnsborrning säger följande:

“Vid borrning för energi/bergvärme krävs tillstånd. Kontakta din kommun. Det behövs inget tillstånd för att borra en vattenbrunn för närvarande, utom i enskilda fall.”

Fördelarna med en vattenbrunn

En vattenbrunn tilltalar i första hand den oberoende individen som föredrar att vara “utanför nätet” och leva mer självständigt utan att hela tiden vara beroende av externa parter, såsom kommunen. En vattenbrunn, även om den är dyr att borra i förväg, kommer att ge en obegränsad tillgång på vatten till enbart kostnaden för att pumpa det.

Andra fördelar med en vattenbrunn är också:

  • Det kan vara renare än kommunala vattenkällor
  • Det säkerställer självständighet från kommunen
  • Det undviker eventuell förorening från gemensam vattenförsörjning
  • Den kan installeras på avlägsna platser

Kostnad

Efter att du har anlitat en borrfirma för att komma till din fastighet och gräva din brunn, är ditt vatten praktiskt taget gratis!

Det finns några kostnader som kommer med att ha en brunn på din mark, till exempel att använda ett vattenfiltreringssystem/avhärdare och betala avgifterna för inspektioner för att se till att vattnet ständigt är säkert för din familj.

Vattenbrunnar är dock fortfarande mer kostnadseffektiva än att betala en månatlig vattenräkning och vissa områden kan till och med ge dig en skattelättnad för att borra en brunn.

Ökade fastighetsvärden

En bostad blir mer och mer en fördel för bostadsköpare, särskilt de som vill bli mer hållbara.

Om du funderar på att sälja din fastighet och du har investerat i att borra vattenbrunnar men inte har använt dina vattenbrunnar, se till att vattnet uvärderas för att se till att ditt brunnsvatten är i gott skick. En vattenbrunn med vatten av hög kvalitet kommer att placera din fastighet högst upp på listan för många potentiella köpare.

Hälsofördelar

Efter att din vattenbrunn har borrats måste du göra ett vattentest för att se vilken typ av filtreringssystem du behöver använda så att ditt vatten är användbart i vardagen. När ditt filtreringssystem väl är på plats har du fördelen av att använda vatten som inte är behandlat med klor eller fluor.

Pålitlig vattenförsörjning

Borrning av vattenbrunnar är ett smart drag för alla fastighetsägare eftersom det utnyttjar en resurs som kan hämtas från nästan var som helst.

Att ha en brunn nära ditt hus innebär att du aldrig behöver oroa dig för att ett vattenavbrott i staden skulle stoppa din vattenförsörjning. Du behöver inte betala avgifterna för att få vatten att resa hela vägen från staden till ditt hem och du kan njuta av tillförlitligheten av att ha vatten i närheten när du behöver det. JB brunnsborrning garanterar till exempel 3000l/dygn från brunnarna de borrar vilket räcker långt i ett hushåll.

Brunnsborrare erbjuder ofta flera olika borrtjänster

Utöver brunnsborrning erbjuder professionella borrare såsom JB brunnsborrning flera olika tjänster såsom borrning för bergvärme och grundvattenvärme. Att Borra Bergvärme är också någonting som har ökat i popularitet under de senast åren. Detta på grund av de ökande energipriserna.

Att borra bergvärme är ett effektivt sätt att säkra din energitillförsel och minska dina energikostnader på sikt. I dessa tider då det råder en energikris i världen väljer fler att titta på alternativa sätt att få sin energi som är mindre beroende (eller inte beroende alls) av externa faktorer.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!