Bygg Innervägg – Så gör du [Att tänka på]

Innerväggar är en viktig byggsten i hems inomhusarkitektur.

Innerväggar håller oss privata, sekvestrar uppvärmning och kylning, dämpar ljud och definierar utrymmen. Innerväggar kan användas på en oändlig mängd olika sätt för att anpassa din interiör för dina behov. Dem kan förvandla ett stort rum till två mindre rum eller så kan de skapa en garderob av inget annat än tomt utrymme.

Här är vad du bör tänka på när du ska bygga en innerväg.

Grunderna för inre väggar

Väggar är antingen bärande eller icke bärande. Bärande väggar bär sin egen vikt plus vikten av material ovanför dem. Icke-bärande väggar bär bara sin egen vikt.

Innerväggar är ibland icke-bärande. Ofta är innerväggar som delar rum eller skapar små utrymmen som garderober, skafferier, etc. inte bärande.

Inre väggsystemkonstruktion

Inre icke-bärande väggar består av:

 • Bottenplatta: Horisontell bottenplatta gjord vilande på och ansluten till golvet
 • Topplatta: Horisontell topplatta som ansluts till toppen av de vertikala tapparna och till taket
 • Reglar: Vertikala pinnar fördelade i mitten för en stabil konstruktion
 • Gipsskivor: Gipsskivor fästa på väggsystemets fram- och baksida för att skapa en slät yta som sedan målas eller tapetseras

Hur du ska bygga en inre vägg

I nybyggda hus och tillägg byggs kompletta innerväggar på golvet, sedan lutas de upp och fästs på plats. Med befintlig konstruktion är det dock svårt att luta en byggd vägg på plats. För att slutföra lutningen måste väggen vara kortare än det utrymme som krävs för att fylla.

Du kommer att fästa bottenplattan på ett fast ställe på golvet. Därefter fäster du topplattan i taket, direkt ovanför bottenplattan. Reglarna kommer att mätas individuellt och sedan spikas de på plats.

För att slutföra väggen kommer gips att fästas fram och bak. Mellan reglarna stoppar man oftast isolering. Detta görs normalt för att ljudisolera väggarna. Sedan avslutar du med spackel för att skapa en jämn och slät yta som du kan måla eller tapetsera.

Regler och bygglov

Även med en icke-bärande vägg kan du ibland behöva ansöka om bygglov. Denna inre vägg kommer att byggas enligt byggkod och följa de förordnignar som finns. Det är därför viktigt att kolla upp vilka lagar och regler som gäller för just ditt bygge av innervägg.

Vad du behöver för att bygga en innervägg:

 • Cirkelsåg
 • Sladdlös borr
 • Laser
 • Elektrisk geringsåg
 • Inramnings hammare
 • Måttband
 • Snickarens penna
 • Gipskniv
 • Målningsmaterial: roller, pensel, färg
 • Gipsplattor
 • Galvaniserade spikar
 • Gipsskruvar
 • Gipsfogförening
 • Pappersgips tejp
 • Primer av gips

Hitta en position för bottenplattan

Den nedre regeln för bottenkonstruktionen fästs på en solid plats på golvet. Om golvet är betong anses betongen vara tillräckligt solid för en bottenplatta. Om golvet är trä (träbjälkar under golvbeläggning), bör väggen placeras antingen direkt på en parallell balk eller vinkelrätt (90 grader) mot golvbjälken.

Markera topp- och bottenplattorna

Lägg topp- och bottenreglarna bredvid varandra på golvet. Använd måttbandet för att markera de avsedda positionerna på båda plattorna. Använd ett kort stycke för att markera ett i varje ände. Markera sedan fem positioner mellan dessa två yttre märken. Dessa fem märken bör vara 16 tum från varandra, i mitten.

Fäst bottenplattan

För ett betonggolv, fäst bottenplattan på golvet med betongspikar.

För trägolvsystem, fäst bottenplattan på golvet med en hammare och spikar. Kör spikarna för hand direkt genom, sedan golvbeläggningen och in i bjälken.

Fäst topplattan

Topplattan måste vara direkt ovanför bottenplattan. Den måste anslutas över vinkelräta takbjälkar eller direkt på en balk. Använd lasern för att säkerställa att topplattan är direkt ovanför bottenplattan. Spika den på plats.

Mät och klipp av dubbarna

Ta den elektriska geringsågen och börja med en regel i slutet. Mät från golvplattans topp till takplattans botten. Överför denna mätning och skär sedan den regeln med sågen. Fortsätt på detta sätt längs resten av väggen.

Numrera träet så att du vet vilken regel som hör till vilken placering.

Spika pinnarna på plats

Med hammaren, slå en spik i varje hörnregel. Spikarna ska gå igenom i ungefär 60 graders vinkel.

Häng gipsskivorna

Häng gipsskivan horisontellt på reglarna, ovanpå varandra. Fäst dem med den sladdlösa borrmaskinen och gipsskruvarna. Fyll sedan skruvhålen med spackel.

Måla väggen

Rolla grundfärgen på gipsväggen. Låt torka och måla sedan väggen till den färg du väljer.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!