Lägga Råspont – Så Gör du!

Råspont har många fördelar! Och detta är givetvis också anledningen till att råspont är så populär i byggvärlden.

I det här inlägget kommer vi att gå igenom allt du bör veta om hur du lägger råspont för ett perfekt resultat. Till att börja med finns med många användningsområden för råspont, men vanligast används råspont för vägg och tak.

Välja trä för en råspontsvägg

Först och främst bör du välja vilken typ av trä du ska använda när du lägger en råspontsvägg.

Råspont finns i olika bredder, så välj utifrån dina bevov. Råspont har en “tunga” och “spår” för att integreras i varandra och skapa en perfekt passform och ge perfekt täta sömmar likt med parkettgolv.

Försök att hitta raka plankor med så få fläckar.som möjligt (om du planerar att måla).

Nu ska du spika dina plankor på väggen. Här är några tips …

Markera dina reglar

Använd en pinnsökare eller slå eller borra hål tills du hittar reglarna längst upp och ned på den del av väggen du ska installera dina plankor på. Knäpp en krita eller använd en rak kant och markera en linje på alla dubbar så att du vet var du ska sätta spikarna.

Undvik synliga spikhål

Installera plankor med tungan uppåt. Spika i en vinkel direkt genom tungan och in i dina knoppar.

Du behöver inte spika genom plankorna någonstans förutom på den nedre raden och nära taket. Börja med den nedre raden först och arbeta dig uppåt.

Lämna ett expansionsgap

Installera inte din första rad med plankor direkt på golvet/taket. Trä expanderar och dras samman och det behöver utrymme för att göra det. Lägg en planka, sätt sedan den första raden av plankor ovanpå den när du spikar dem på väggen. Detta skapar ”rörelseutrymme”. När hela väggen är installerad drar du ur den från vägen och installerar min basbord.

Nivå eller parallell

Det är upp till dig om du vill installera dina plankor “Level” eller om du vill att de ska vara parallella med ditt golv (och förhoppningsvis tak). Om dina plankor är plana, men golvet inte är det, kan du ha en synlig skillnad som är väldigt itrriterande.

Om du vill råsponten i nivå, använd ett vattenpass eller laser för att hålla plankorna jämna när du spikar dem.

Efter den första raden kommer botten på varje planka att fästas vid väggen med tungan och spårfogen så att du bara behöver spika toppen av varje planka efter den första raden. Det viktigaste är att du lägger första raden bra, sedan efter det blir det väldigt enkelt att spika in resten.

Måla

Många gillar utseendet på den målade råspontsväggen. En råspontsvägg med kalt trä skulle skapa ett rustikt utseende och passar vissa, men andra föredrar att måla sina väggar

Se till att du fyller på med en bra fläckblockerande grundfärg, annars kommer knutarna att blöda igenom efter några år.

Det är faktiskt mycket lättare att måla med grundfärg innan du installerar dina plankor på väggen. Om du kan hitta någonstans att lägga plankorna platt, kan du måla grundfärgen på det sättet.

Sand

Efter grundmålning, slipa ner plankorna lätt. V-spåret behöver i allmänhet särskild uppmärksamhet eftersom det kan vara ganska grovt. Det krävs inte så mycket, det krävs bara en lätt slipning.

Fylla

Det finns ofta sprickor och knutar som måste fyllas i. Men du kan vänta på att fylla och måla tills plankorna är uppe på väggen, eller göra det innan. Det är upp till dig. Även om du spikar genom tungan finns det alltid ett par fläckar där du har synliga spikhål som måste fyllas.

Att installera råspont är ett snabbt och billigt sätt att lägga paneler alla tak eller väggar. Du kan installera råspont över bar inramning, gips eller annat, så det är ett bra skydd för ett fult tak.

Avsluta tunga och spårbrädor före installation

Råspontskivor är ökända för att krympa och expandera med förändringar i temperatur och fuktighet. Oavslutade råspontsarbeten installerade under fuktiga sommarförhållanden kan skapa en röra under vinterns torrhet. När träet torkar och krymper visas oavslutade ränder där tungorna dras tillbaka från spåren. Men om du applicerar finish före installationen blir tungorna helt färdiga.

Börja med lister på färdiga tak

När du installerar råspont över gips, börja med lister på färdiga tak

Om du installerar råspont över gips är det en bra idé att installera 1×2 lister och fästa dem direkt i ramverket med skruvar. De ger dig en mycket mer solid spikyta. Om du försöker spika genom råsponten och gipsväggen kan du inte vara säker på att spiken kommer att tränga tillräckligt långt för att hålla fast.

Listerna kommer också att platta ut ojämna tak. Ett annat plus: Du kan köra lamellerna antingen parallellt eller vinkelrätt mot takramen, beroende på vilket sätt du vill att tungan och spåret ska springa.

Förbered ändarna på råsponten

Sätt tillbaka ändarna på varje bräda. Du tar bort häftklamrar som är kvar från fraktomslaget, skär bort eventuella splittringar och får rena, fyrkantiga kanter. Ett av de bästa knep för att få en professionell installation är att lägga till en 45 graders fasning. Denna teknik kallas “V-grooving”. V-spåret maskerar små ojämnheter i fogarna.

Blindspik tungorna

Planera alltid ditt arbete så att tungorna pekar mot installationsriktningen. En av de coolaste sakerna med råspont är att du kan använda en teknik som kallas “blindspikning”.

Om du gör det ordentligt har du inga spikhuvuden eller hål att fylla. Kör spikarna genom tungans axel in i ramverket i ungefär 45 graders vinkel. Nästa räfflade kant döljer spikhålen.

Slå in spikarna!

Att installera råspont kan vara ett riktigt träningspass. Detta påå grund av att du vanligtvis jobbar över huvudet, d u måste placera spåren ihop, de vill inte alltid gå ihop, och råspont är inte alltid plana.

Det bästa sättet att göra det är också det snabbaste sättet: Använd sidan av spikaren för att knacka (och ibland slå) brädorna tillsammans. Om du börjar krossa tungan för dåligt för att få nästa bräda att sitta, ta en kort bit trä för att använda som ett redskap som du kan slå på för att få råsponten på plats.

Ta del av kampanjpriser på utvalda produkter hos Proffsmagasinet. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till den 8 december!
Ta del av kampanjpriser på utvalda produkter hos Proffsmagasinet. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till den 8 december!