Byta Tak Själv: 5 Steg för att på Egen Hand Byta Tak

Att ha tak över huvudet kan utan att överdriva ses som en mänsklig rättighet. I den här artikeln lotsar vi dig steg för steg vad du behöver tänka på om du vill byta ditt tak på egen hand. Vi ger dig också värdefull information om vad som krävs om du samtidigt vill montera solceller på taket.

Får man lov att byta tak själv?

Du får lov att byta tak själv, men du behöver vara beredd på att det kan komma att krävas bygglov från din kommun innan du kan sätta igång. En kommun kan till exempel kräva bygglov om taket kommer att förändras väsentligt genom ett skifte av material eller färg. 

Någonting som också kan påverka om du behöver ansöka om bygglov är huruvida fastigheten ligger i ett detaljplanerat område eller inte. Så är i regel fallet om du bor inne i stan, och då måste du med andra ord se till att bygglovet är i hamn innan du börjar arbeta med taket.

Du bör också vara förberedd på den arbetsinsats som det kommer att krävas av dig i samband med att byta tak. Om du inte litar på att din egen kompetens är tillräckligt för att hålla taket tätt och säkert rekommenderas att du alltid tar hjälp av professionella hantverkare och firmor.

Om ditt tak behöver repareras eller bytas ut bör du inte vänta längre än absolut nödvändigt innan du skrider till verket. Risken är annars att problemen eskalerar genom till exempel algbildning, mögel, skadedjursangrepp och i förlängningen ett fördärvat tak.

Steg för steg hur du byter tak själv (5 steg)


1. Planering och förberedelser

Innan du sätter igång måste du ha klart för dig vad som krävs i form av material, tid och arbetskraft för att byta tak själv. Här ingår sådant som att inspektera det befintliga taket, mäta taklutningen, skriva en inköpslista över det material du behöver och sätta upp en säker byggarbetsställning.

2. Ta bort de delar av taket som ska bytas ut

Tidigt i processen måste du också arbeta med det tak som redan är på plats. Hängrännorna ska plockas ned, men de som är i bra skick kan du återanvända. Sortera bort gamla takpannor och ta även ned vindskivorna om du planerat att byta ut dem också. Laga undertaket för att få en stabil grund.

3. Rulla ut underlagsduken

Underlagsduken skyddar taket mot hårt väder. Det går att använda underlagspapp också, men duken är lättare att hantera. När takfotsplåten är spikad och underlagsduken är på plats kan du spika strö- och barläkt enligt de mått du förberett. Du kan få hjälp på nätet om du är osäker på hur du ska mäta.

4. Installera dina nya pannor

Nu är det äntligen dags att på riktigt se det nya taket ta form utvändigt. Kom ihåg att du kan behöva en materialtransportör för att få upp pannorna på taket. När pannorna är på plats kan du fästa dina vindskivor, vindskiveplåten och montera tillbaka den hängränna du inledningsvis plockade ned.

5. Säkerhetsanordning och det sista plåtslagandet

Nu är det bara den sista pusselbiten som ska läggas innan ditt nya tak är på plats. Säkerhetsanordningar som till exempel takstege eller snörasskydd ska nu installeras. Slutligen innan allt är klart bör du också boka en plåtslagare som kan anpassa taket runt till exempel skorstenen.

Kan man installera solceller i samband med takbyte?

Det mest optimala är att installera solceller i samma veva som du byter tak. Att byta taket efter att du installerat solceller innebär ett stort merjobb eftersom dessa måste plockas ned först. Det går att installera på ett gammalt tak, men anpassningen blir alltid som bäst i samband med takbyte.

Hur gör jag för att installera solceller själv när jag byter tak?

För att installera solceller måste du ta hjälp av en auktoriserad elektriker. Det gäller oavsett om du vill montera solcellerna före, efter eller i samband med ett takbyte. Att utföra elinstallationer utan att ha behörigheten är förenat med stora skaderisker och dessutom olagligt.

Det finns emellertid vissa saker du får lov att göra inför en solcellsinstallation. Du får till exempel montera fästena och solpanelerna, planera arbetet och förbereda inköpen. På Hemsol.se kan du läsa fler exempel på vad du får och inte får göra när det kommer till att installera solceller själv.

Solceller Offert: En Komplett Guide – Få Gratis Offert

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!