Bygga Altan och Trädäck- En Komplett Guide

Att bygga ett däck är det ultimata DIY -projektet för ditt hem och din bakgård. Det kräver lite arbete, men i denna artikel går vi igenom hur du bygger altan och trädäck steg för steg och allt du behöver tänka på.

Det första steget är att skapa en plan. Så här gör du.

När du planerar storlek, se till att du har tillräckligt med utrymme för dina utemöbler och att du har tillräckligt med utrymme att flytta runt.

Tänk på storlek när det gäller terrassen också. Försök att planera en däckstorlek som inte lämnar smala bitar i ändarna när du väljer dina plankor.

Tryckimpregnerat virke och kompositmaterial

Tryckimpregnerat virke är standardmaterialet som används för träck och altaner eftersom att de är skapta för att att klara väder och vara väldigt väderbeständiga. Mycket tryckbehandlat virke är blött när det levereras direkt från affären, så du måste låta det torka innan det målas. Som ett alternativ, överväg att uppgradera däck och räcken med kompositmaterial.

Bygg bättre trappor

Enkla hackade trappsteg är bra för inre trappor. De spikas fast i väggreglarna för stabilitet och döljs när huset är klart. Det är inte likadant med trappor på trädäck. Nakna, hackade trappjackar i behandlat trä är oattraktiva och vingliga. Och eftersom det inte finns mycket material att fästa stolpar på, har du också vingliga ledstänger.

Men det är lätt att stärka dem och pigga upp dem. Att lägga till rejäla, rejäla bitartill de yttre uttagen och trappuppgångar gör allt.

Däck

Det traditionella sättet som de flesta byggare går tillväga för att bygga ett däck är att slumpmässigt skjuta ihop fogar. Resultatet är att däckbrädor delar tjockleken på varje bjälklag. Det kan orsaka problem, särskilt med trädäck.

Du bör använda en mer materialeffektiv metod som kallas sömnad. Det är helt enkelt strategiskt att placera en söm (eller sömmar, på större däck) och använda samma längdskivor för varje sektion. Varje söm är gjord av en förhöjd vertikal däckbräda med reglar på båda sidor.

Sömnad fungerar också bra för massivt kompositgolv, som kommer i färre längder.

Layoutram

Det är snabbare och enklare att bygga en layoutram från däckbrädor eller reglar. Och till skillnad från sträng, ger en ram dig en gedigen guide för att markera fothål och justera stolpbaser.

Du kan markera ramens placering genom att köra några insatser och sedan ta bort den för att gräva hål eller hälla fotfästen. Sedan kan du snabbt byta ut ramen för att justera stolpbaser eller ställa in stolpar. Du kan till och med skruva fast stolparna på ramen för att hålla dem i perfekt läge medan du fyller på.

Planering och förberedelse

Den här guiden beskriver metoden för att installera ett däck på en nivå med en träram och en horisontell däcksplacering.

Börja med att bestämma platsen för ditt däck, med tanke på faktorer som solljus och integritet. Försök att undvika starkt skuggade områden eftersom de kommer att kräva mer underhåll och undvik fuktiga områden helt.
Planera noggrant ditt däck innan du börjar, eftersom detta kommer att begränsa skärning och slöseri och hjälper dig att vara exakt när du beställer det material du behöver.

När du utformar däcket, kom ihåg att beakta mellanrum på 5-8 mm mellan däckbrädorna i dina planer.
Om du ska bygga ditt däck bredvid ett hus, se till att det är 150 mm under den fuktsäkra banan och att du inte täcker några luftstenar.

Planera däcket så att ramens fall är 1: 100 och springer bort från huset, detta hjälper vatten att rinna bort och hjälper till att stoppa däcket från att bli halt. Tänk på i höst när du kontrollerar nivåerna under hela bygget.

Vi rekommenderar att du planerar ditt däck så att det bara passar hela däckbrädor, för att slippa behöva klippa ett däckbräda på längden för att fylla ett gap.

Använd alltid konstruerat behandlat virke och skruvar som är speciellt utformade för jobbet. Detta säkerställer att däcket är byggt för att hålla.

När du sågar, använd 90-graders styrmarkör på din såg, eller en fyrkant, för att hjälpa dig att göra exakta snitt.
Vid borrning, markera alla pilothål för att säkerställa att dina fixeringar är så exakta som möjligt.
Slipa ändar av virke för att ta bort splinter.

Om du behöver skära ett bräde på längden, gör det antingen med en handsåg eller cirkelsåg och placera det på området med minst genomgående trafik. Lägg sedan dina däckbrädor från motsatt ände.

Det är möjligt att bygga ett däck på egen hand, men det är mycket lättare med ett par extra händer, så fråga en vän om de kan hjälpa till.

Håll dig säker

  • Säkra träet ordentligt och var försiktig vid sågning eller borrning.
  • Vid borrning är det bäst att bära skyddsglasögon.
  • Använd skyddshandskar när du hanterar brädorna eller applicerar träskydd.
  • Följ alltid tillverkarens instruktioner för torkning och säkerhet när du använder träskydd.
  • Använd skyddsglasögon och en dammmask när du använder en sticksåg.
  • Bär en dammmask när du slipar alla snittändar av trä.
  • Avverkninga av tryckimpregnerat virke ska kasseras på ett säkert sätt och får inte brännas – en återvinningscentral bör kunna ge råd om den bästa metoden.
  • Tänk på att reglar kan vara tunga, så var försiktig eller be om hjälp när du flyttar dem.

Eftervård

När däcket är klart applicerar du träolja eller liknande för att ytterligare skydda virket. Dessa finns i en mängd olika färger att välja mellan.

Om du väljer en skuggig plats är det bäst att rengöra och behandla träet årligen för att bevara virket.

För att hålla däcket rent, ta bort smuts eller löv med regelbunden borstning.

Däckdesignen

  • Antal personer du kommer att rymma på ditt däck
  • Storleken/vikten på dina möbler, badtunna, grill etc. ingår)

Detta måste klargöras och bekräftas innan du börjar med din konstruktion.

Standard däckstorlekar

Det fina med trägolv är att det kan anpassas helt. Det betyder att de verkliga däckmåtten varierar. Så det finns ingen standardbredd och längd. Du kan bygga det hur litet eller stort som du vill.

Behandla träet

Träet och andra trävaror som används för ditt trädäck måste behandlas. Detta hjälper till att skydda träet från röta, insektsangrepp och sprickbildning.

Varje terrassmaterial innehåller en viss nivå av underhåll. Trädäck måste målas eller behandlas vartannat år beroende på slitage och exponering för olika element såsom regn och användning. Om du är intresserad av ett alternativ med lågt underhåll kan du överväga komposit. Kompositgolv behöver bara sköljas av med vatten en eller två gånger om året.

Oavsett vilket material, storlek eller stil du väljer för ditt däck, var noga med att utforska dina idéer om hur du ska använda ditt nya bostadsutrymme, liksom dina långsiktiga planer för ditt hem.

De vanligaste stolparna är 100 mm-125 mm i änddiameter även om vissa föredrar 150 mm-175 mm stolpar. Ju större stolpe, desto större belastning kan stolparna hålla. Kolla in den här artikeln om hur man beräknar maxposthöjder för däck

Design

Oavsett hur lågt eller högt det är byggt, består ett däck av flera grundläggande delar: foten; stolpar eller vertikala stödorgan; balkarna eller horisontella stöd; reglarna; däck- och finishdetaljer som räcken och trappsteg. Storleken och avståndet mellan de olika elementen beror på däckets utformning och skogen som används.

Att lägga ut däcket

Det är viktigt att däcket läggs ut fyrkantigt, och även fyrkantigt med alla byggnader det ska fästas vid. Även om en del av däcket är fritt eller avrundat måste den grundläggande stödstrukturen vara kvadrerad.

Första steget är att bestämma däckets höjd. Om däcket ska fästas på ett hus eller en byggnad, mät höjden på husgolvet ovanför betygslinjen eller vid dörröppningen. Låt ett 2- till 4-tums steg ner från husgolvet till däcknivån så att vatten inte tillåts komma in i byggnaden. Mät sedan ena sidan till den längd som behövs och kör en insats.

Fäst ett snöre i huset på den bestämda höjden. Använd en strängnivå för att skapa en nivålinje och fäst strängen på insatsen. Mät för det andra hörnspelet, se till att mätningarna är desamma. Mät sedan avståndet mellan de två linjerna som är fästa på huset och justera stödbenen så att de är lika långt från varandra. Detta ger den grundläggande formen. Kör insatser och konstruera brädor cirka 2 fot på vardera sidan av de yttre insatserna. Innan brädorna fästs på plats vid insatserna, sträck stränglinjerna över till brädans toppar och använd en strängnivå för att se till att topparna på smetbrädorna är i nivå med strängpositionerna på huset och i nivå med varandra.

Tänk på storlek, stil och funktion

När du lägger till ett däck i ditt hem är det viktigt att se till att din däckstorlek och stil kompletterar ditt hems övergripande estetik. Tänk på andelen däck till ditt hem och din bakgård. Många husägare gör misstaget att bygga ett däck som är för stort för sitt hem och/eller gård. Ett däck bör generellt set inte överstiga hälften av hemmets storlek. Men notera att detta bara är en generell tumregel.

Hur kommer du att använda ditt däck? Innan du börjar bygga, planera hur du ska använda utrymmet. Om du planerar att underhålla och umgås med vänner kan du behöva matplats och sittplatser. Om du planerar att i första hand koppla av på ditt däck kanske du vill överväga inbyggda sittplatser eller bänkar. Är du en trädgårdsmästare? Du kan ha inbyggda planteringar i ditt däck. Glöm inte att tänka på belysning.

Skapa sidfoten

Om du gör ett trädäck, gräv hål och häll sedan grus i botten av hålen och placera kartongformar med armeringsjärn i varje hål. Använd höghållfast betong blandad till en tjock konsistens som du komprimerar i varje hål. Sätt in en J -bult i mitten av varje fot och lämnade en tum utsatt.

Fäst stolparna

Låt betongen härda över natten och fäst stolphållare på var och en av fotbultarna. Kapa till stolparna och skruva in dem i stolphållarna. Efter att alla stolpar är på plats kan du markera och kapa dem till deras slutliga höjd för att säkerställa att ditt nya däck passar perfekt med den befintliga verandan.

Placera balkarna

Limma och fäst balkar efter med spik och såga till att alla inre skarvar så att de centreras över en stolpe. Sedan placerar du balkarna på stolparna och säkrar dem med delade stolphållare.

Installera reglarna

Därefter säkrar du reglarna till ytterkanten på båa balkarna och se till att allt är jämnt. Därefter mäter du varje plats och kapar en balk i den storleken. Därefter fäster du reglarna och säkrar dem.

Applicera däcket

Nu är det dags att montera själva däcket. Fäst dem till varje bjälklag med hjälp av en spikpistol och galvaniserade ringskaftspikar. Lämna ett ”överhäng” på kanterna. Kapa däckbrädorna så att alla sömmar överlappade reglar och höll sömmen placerad slumpmässigt.

Applicera förseglare

Applicera en penetrerande färg eller olja för att skydda däcket från fukt, mögel och UV -strålar. Välj en lämplig färg som passar det utseende du vill ha.

Installera räckestolpar

Kapa till däcken för varje stolpplats så att stolparna kan monteras i linje med balk och fälgregel. Kapa sedan och fäst stolpar med bultar och se till att de är i lod.

Bygga Altan: Gratis Offert – En Komplett Guide

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!