Bygga Dörrkarm – Så Gör du! [Steg-för-Steg]

Grunden till en bra dörrinstallation är en robust och exakt byggd dörrkarm. Om dörrkarmen är tunn eller om den inte är korrekt, fungerar inte allt som är byggt ovanpå, och inte heller kanske dörren fungerar. Å andra sidan, om du ramar in dörren väl, kommer dörrkarmarna och trimmen att se professionell ut och själva dörren svänger fritt och stängs tätt.

Den goda nyheten är att en dörrkarm inte är dyr eller svår att bygga. En dörrkarm består endast av två och fyra fästningar. Att skapa en välbyggd dörrkarm handlar mest om att kapa utformningen korrekt och fästa dem på rätt ställen. Inga andra material behövs och dina enda verktyg är en hammare, såg, vattenpass och måttband.

Hur en bra dörrkarm byggs

Sidhuvud: Sidhuvudet är en horisontell planka som sträcker sig över dörrkarmens bredd. Det är den översta delen av dörrkarmen. Den övre delen av dörrens exponerade hölje fästs på huvudet.
Korta stödpinnar: Korta vertikala pinnar löper mellan huvudet och topplattan.

Topplattan är en fördubblad serie som löper kontinuerligt runt omkretsen av ramen. Topplattan är redan en del av huset och ingår inte i dörrkarmkonstruktionen.
Dörrens botten: En vågrät bottenplatta vilar på hemmets undergolv. Byggnadselementen som bildar dörrens sidor vilar på bottenplattan. Sula / bottenplatta kan redan vara på plats eller du kan behöva lägga till den.

Instruktioner

Om du skär en dörr i en befintlig vägg finns det redan en bottenplatta. Annars spikar du en kontinuerlig planka över dörröppningens bredd. Dessa träcker sig över dörröppningen för tillfället men kommer senare att tas bort. För en dörröppning med en grov öppning på 34 tum, skär bottenplattan till 40 tum.

Klipp plankorna så att de sträcker sig från toppen av grunden / bottenplattan till undersidan av topplattan. Denna mätning varierar beroende på takhöjd.

Spika spikarna så att de är 38-1 / 2 tum ifrån varandra, i mitten. Skruva i karmskurvarna.

Skär huvudet till 37 tum långt. Stå på en stege och placera sidhuvudet ovanpå domkraftskruvarna

Mät avståndet mellan toppen av rubriken och undersidan av topplaceringen. Klipp av två bitar av två gånger fyra till den längden. Spika dessa stödbrädor på toppen. Stödbrädornas bottenpartier kan fästas genom att spikar uppåt genom huvudet.

Beroende på dörröppningens bredd kan det hända att du måste installera två eller flera två gånger fyra som sidhuvudet eller till och med använda en annan typ av konstruktionselement, såsom laminerat fanertimmer LVL trä.

Använd handsågen för att skära bort den del av sulan / bottenplattan som sträcker sig över dörröppningen. Om golvet är undergolv kan du såga ner det direkt till undergolvet eftersom mindre kosmetiska skador inte är ett problem. Om golvet är ett dekorativt golvbeläggning, placera tejp på skärområdet för att undvika skador. Sakta ner skärningen mot slutet för att undvika att såga i golvet.

Tips för att bygga dörrkarm

Ett annat sätt att undvika skador på dekorativa golv är att såga bottenplankan till rätt storlek före installationen.

Kontrollera dörrkarmen för att se till att inga spikar sticker ut och att tapparna är släta. Slå ner alla utskjutande spikar. Dörrkarmen är nu redo för antingen en förhängd dörr eller för konstruktion av ett dörrhölje från grunden.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!