Bygga Innertak – Så Gör du! [Steg-för-Steg]

Att sätta upp gippskivor i taket är ett naturligt steg i att bygga innertak. Men utan rätt kunskap kan det vara svårt att göra det på ett ankelt och effektivt sätt.

Att bygga innertak kan vara en jobbig och smärtsam syssla. Men det finns några knep och tips som gör det till en hel del enklare.

Idag lär du dig hur du kan bygga innertak genom att hänga gipsskivor.

Hitta bjälklag

Om du vill hänga nya gipsskivor över ett gammalt tak måste du först hitta balkarna (reglarna)

Markera regelns position på väggen eller inramningen. Detta märke bör indikera mittenpå bjälken eftersom två gipskivor skruvas fast i en bjälk för att skapa en gipssöm.

Mät takets längd och bredd

Mät längden och bredden på taket. Ingen vägg är fyrkantig och bredden kan variera . Det betyder att du inte bara kan lägga till en bit gips över hela spannet.

Med det sagt, istället är du tvungen att skära gips för en perfekt passform.

Här är några tips för att skära gips för små utrymmen:

  • Placera avsmalnande kanter mot andra avsmalnande kanter
  • Subtrahera 1/4 ″ från en gipsskiva om den spänner över hela rumsbredden
  • Gör flera mätningar

Tips 1 hjälper till med efterbehandling.

Tips 2 hjälper till att montera gipsväggen mot bjälken.

Skär gips

Skär din gips i storlek med en vass verktygskniv och knäck den sedan. Ställ gipsskivan på kanten, knäck ryggen med ditt knä och skär av pappret på baksidan med kniven.

Markera gipset

Märk gipskanten som “Dörr” för dörrsidan och gipskanten som “Fönster” för fönstersidan. Märk ut allting som du behöver anpassa gipset till. Detta inkluderar även saker som ventilation.

Använd försänkbar skruv

När du skruvar in gipsskruvar i gips, använd en försänkbar skruv. Detta bäddar in gipsskruvarna så att de är något nedtryckta i papperet. Detta gör i slutändan din spacklingsprocess enklare. När din gips är kapad är den redo att skruvas på takreglarna.

Lägg till stöd på väggen

Om du måste hänga gipsstak själv, fäst ett skrotstycke på 2 × 4 på väggen. Det ska vara ca 3/4 ″ från botten av bjälken.

Använd en gipshiss

En gipshis är ett otroligt praktiskt redskap som hjälper dig att montera gipsskivor i taket utan att själv behöva kämpa med att lyfta upp dem och samtidigt försöka skriva fast dem.

På så sätt kan du lyfta gipsväggen över huvudet, vila den på gipshissen och säkra gipsväggen till takreglarna.

Säkra gips till bjälklag

Du kan rita en linje med en krita över gipsskivorna för att ge dig själv en referens för var du ska borra skruvarna. Kom ihåg de bjälkmärken du gjorde på väggen för dessa kommer till nytta just nu. Skruvar ska placeras var 10-12 tum längs en regel och ungefär 3/4 av vardera från kanten.

Hitta mittplats för fläkt eller lampor

Identifiera mittplatsen för badrumsfläktar eller infällda lampor. Se till att lägga till dena dimensionen på inramningen eller väggen.

Gipsväggspaneler skapar släta väggar och tak när de installeras korrekt. Nyckeln till professionellt utseende är att placera gipsskivorna tätt mot varandra. Eftersom gipsplattor är stora och otympliga kan det vara svårt att få gliprna tillräckligt täta. Du får bästa resultat genom att följa installationssekvensen som används av proffsen. Installera alltid gipsskivor innan du hänger väggpanelerna, om du ska använda dessa.

Takpaneler

Den allmänna regeln för installation av gipsskivor i taket är att installera de största panelerna du kan hantera. Standardpaneler . Panelernas långsidor har milda avfasningar, men panelernas ändar är trubbiga. Installationen börjar i ett hörn av taket med längden på gipsskivorna som löper vinkelrätt mot takbjälkens riktning. Om rummet är bredare än panelernas längd, mät och skär ytterligare paneler så att panelerna möts i mitten av ett bjälklag. Detta är viktigt för att säkra panelerna.

Väggpaneler

Installera den övre raden av paneler först och tryck upp varje panel så tätt som den går mot takgipsen. Att lyfta och hålla panelerna kräver minst två arbetare om du inte använder en gipshiss. Den nedre horisontella panelen är den sista att installera. Skjut upp den tätt mot översta raden.

Fästa gipsskivor

Sätt i gipsskruvar i taket med en var sjätte tum i sömmarna och en var 8 tum i planet. Varje skruv måste träffa takbjälkarna (reglarna). Om du missar, ta bort skruven och sätt i en annan.

Minimera springor

När de är korrekt installerade ska gipskivornas långsidor bilda de flesta fogarna. Detta är att föredra eftersom de fasade sidorna skapar en fördjupning som rymmer spackel och tejp utan att skapa utbuktningar. När din layout tvingar dig att röra ihop icke-fasade ändar tillsammans kan tejpning över dessa fogar resultera i synliga sömmar.

För att undvika detta problem, fäst gipsskivor på bjälkarna på vardera sidan av skarvförbandet innan du fäster panelerna.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!