Bygga om Garage till Bostad – Så gör du! [Bästa Tips]

Lösningen på ditt behov av mer utrymme kan redan vara kopplad till ditt hus! Att bygga om ett befintligt garage är billigare än att bygga ut ditt hus från grunden. Och det är dessutom mycket mindre komplicerat!

Att göra om ditt garage till ett extra sovrum, ett vardagsrum eller ett lekrum kan förbättra inte bara ditt hems andrahandsvärde utan också din livskvalitet. I jämförelse med att bygga ut ditt hus är en garageomvandling mycket billigare och innebär färre byråkratiska hinder, men det är inte att säga att det är ett helt enkelt projekt. När du börjar planera din, ta hänsyn till dessa väsentliga överväganden.

I denna artikel går vi igenom de viktigaste sakerna du bör tänka på när du ska bygga om garage till bostad.

Golv

I ett garage med en platt och torr betongplatta finns det en mängd olika golvalternativ att välja mellan.

Klinkers, oavsett om det är keramik eller vinyl, lockar för sin enkla installation. Den kan läggas direkt över plattan, så länge plattan är ordentligt förberedd. Detta innebär vanligtvis att fylla sprickor, rengöra spill med en avfettningslösning och applicera tätningsmedel eller en plastmatta eller liknande för att blockera fukt från att stiga upp genom den porösa betongen.

Mindre prisvärda och mer krävande alternativ är mattor eller parkettgolv. Båda materialen kräver förberedelser av undergolvet. Ska du lägga parkettgolv kan du lägga en dämpande matta som både minskar ljudet och gör golvet mer bekvämt att gå på, samt eventuellt en plastmatta för att skydda mot fukt. I vissa fall kan du behöva lägga plywood på betonggolver också. När du lägger golvet måste du givetvis också ta hänsyn till den förändrade golvhöjden.

Dörrar och fönster

Många som gör om sitt garage till en del av hemmet väljer i slutändan att lämna garageporten intakta för en mer industriell stil. Andra husägare ersätter garageporten med en massiv vägg eller fönstervägg. Det går till och med att installera en dörr för enklare åtkomst.

När du bygger om, fråga dig själv om utrymmet har ett tillräckligt antal fönster. Du vill inte att ditt nya utrymme blir för mörkt eller inte har några fönster alls. Överväg dock inte bara naturligt ljus och utsikt, utan också integritet, beroende på vad du ska ha utrymmet till.

Väggar och isolering

Om dina garageväggar är isolerade och har paneler i gips är det en klar fördel som kommer spara dig både tid och pengar.

Om de inte är det beror dock ofta hur du löser problemet på hur ditt garage är uppbyggt. Om ytterväggarna har reglar, montera isoleringen mellan reglarna och fäst sedan gipset. För väggar med gipsvägg men ingen isolering kan sprutskumisolering användas). Innan du stänger väggarna, kom ihåg att dra elledningarna för takbelysnin och eluttag.

Elektricitet

När väggarna är inne, anlita en auktoriserad elektriker för att installera uttag och ljusbrytare, liksom alla armaturer som du vill montera på eller hänga i taket. (Observera att det kan vara nödvändigt att lägga till en krets till din strömbrytare.) När det kommer till el är rekommendationen att alltid ta hjälp av proffs.

Uppvärmning

Det finns flera sätt att värma upp ditt nya utrymme. Du kan ställa in radiatorer, tillfälliga värmare som du bara använder när det blir riktigt kallt, titta på golvvärme, eller installera en luftvärmepump. Denna teknik består av en väggmonterad enhet som hämtar luft från en kondensor som ligger direkt utanför byggnaden.

VVS

Att installera ett kök, badrum, dusch eller handfat kan vara den mest komplicerade delen av en garagekonvertering. För att få rinnande vatten kommer du antagligen att behöva installera vattenledningar och eventuellt avloppsrör i betongplattan. Av den anledningen är det klokt att hantera VVS -frågor först innan du tar upp andra funktioner i projektet. Om du vill bygga ett badrum men är orolig för att störa plattan, tänk på ett uppspolningssystem som är beroende av en torkmaskin (för att slipa avlopp) och en pump (för att ta det avfallet till din septiktank eller avlopp).

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!