Bygga Trätrappa – Så gör du Steg-För-Steg

Det finns två olika typer av trätrappor. Den första klassen är en fabrikstillverkad trappa som vanligtvis tillverkas i en träbutik och skickas till arbetsplatsen som ett kit, redo för montering och installation. Den andra typen är en snickeritrapp, och detta är en trappa byggd på plats (platsbyggd) av en snickare. Denna typ av tillverkning är billigare och gör att trappan kan täckas med matta.

En platsbyggd trappa kan göras snyggare med trä och kjolbrädor. Och enkelt väggmonterat räcke är ett populärt alternativ för att slutföra båda typerna av trappor.

När du bygger en trappa är funktionalitet det viktigaste. Extrem noggrannhet och precision måste användas för en säker design. Innan du börjar bygga bör du kolla regler, byggkoder, och krav.

När du gjort detta är det dags att överväga trappans designaspekter. Kom ihåg att de byggmaterial som du använder kommer att diktera resultatet av din färdiga produkt, och kvalitetsmaterial ger ett kvalitetsjobb.

Tänk inte av misstag att eftersom materialet kommer att täckas med matta och ingen kommer att se det så spelar ingen roll kvaliteten på byggmaterialen; det gör det. När du använder en lägre kvalitet på material som innehåller knutar och tomrum kan trappan få sprickbildning vid ett senare tillfälle. Många byggvaruhus har trä som används speciellt för att bygga trappor.

Layouter och beräkningar

När du har bestämt vilka regler som gäller för att bygga din trappa är du redo att börja planera och beräkna din trappa. Ta en penna och skriv dina planer på papper, skissera en grov ritning av din trappa.

Bestäm först storleken på din trappa och se till att du får rätt utrymme för trappan. Takhöjd är mycket viktigt; du måste kunna gå upp och ner trappan säkert. Många trappor har rivits ut på grund av felaktig beräkning innan trappan byggs och installeras. Det finns inget värre än att ha en trappbyggnad som har fel dimensioner och mått.

Ta reda på hur många trappsteg som kommer att krävas för din trappa genom att beräkna höjden på området och avstånd mellan golv och övervåning.

Först måste du redogöra för önskad takhöjd och konstruktion på övervåningen, inklusive golvbjälklagshöjd, golvtjocklek och tjocklek på gips.

Nu när vi har anvisningar på papper om hur vi bygger vår trappa är det dags att börja kapa trät. Snickare mäter alltid två gånger och skär en gång, en bra regel att följa när man skär träbitar för din trappa. Trappbyggnad kan vara dyrt; du vill bara köpa materialen en gång, så kapa klokt.

När du startar projektet, se till att ditt arbetsområde är rent och väl upplyst. Att arbeta i bekväma omgivningar gör en svår uppgift lite lättare.

Lägg ut delarna för att börja det faktiska trappprojektet. Gör detta genom att ställa in trappans stigning och körning på inramningen. Markera sedan antalet trappsteg som behövs för denna trappa. Börja alltid med det första trappsteget och avsluta med det övre trappsteget. Vid det här laget är det bra att räkna antalet steg så att det inte finns något layoutfel.

Trappbyggnadsguide

När du har markerat trappstegen är det dags för de sista justeringarna. Som med alla välplanerade konstverk kan det vara nödvändigt att justera designen.

När du framgångsrikt har lagt ut stegen, skär av de triangulära delarna. En motorsåg är det bästa verktyget för denna uppgift, men var försiktig så att du inte skär bortom dina markerade layoutlinjer, vilket försvagar konstruktionen. Slutkapningen av trianglarna kan skäras ut med en handsåg. När alla tre strängarna har klippts ut, placera dem tillsammans för att se till att de alla matchar. Tre perfekta matchningar är vad du vill uppnå.

Du kan nu ta vänster och höger del och placera dem ovanpå 1-till-12-tums kjolbrädor. På varje kjolbräda, spåra snittet där strängaren möter golvet och det övre steget. Såga ut dessa linjer och gör också en lodskärning på botten av denna bräda på basbordets höjd. Fäst på de två strängarna.

Dessa två strängar är nu färdiga och kan spikas på toppen av gipsväggen. Om ingen gips är på plats, fyll i strängarna till gipsens tjocklek. Spik eller skruva alltid på skruvarna. Mittsträngaren är nu redo att monteras på det övre huvudet och fästas på blockeringen vid golvet.

Nu när dem är på plats är det dags att dubbelkontrollera alla dina nedskärningar. Kontrollera att slitbanans snitt är plant och lodlöst. Kontrollera dina mått i alla riktningar, från vänster till höger och framifrån och bak. Kontrollera topp- och bottensteget – tillåter det slitbanans höjd? Det övre steget bör ha en slitbanetjocklek på mer än 7 3/8 tum och det undre steget ska ha mindre slitbanetjocklek.

Nu ör det dags att lyfta upp stegen till rätt höjd och spika fast dem efter att du har kontrollerat alla dina snitt och är nöjd med att du är på rätt väg. Glöm inte att limma och spika dem för långvarig hållbarhet. Dina slitbanor ska vara 11-1 / 4 tum så att du bara skära dem till rätt längd, limma och spika på plats.

Din trappa är nu klar förutom väggen eller ledstången. Beroende på var din trappa är placerad kommer du att behöva bygga räcket på olika sätt.

Trappbyggnad är en konst. Förvänta dig inte att kunna lära dig allt i bara en artikel. Många erfarna snickare har svårt att bygga trappor. Så om du har upplever att projektet är utmanande är övning det som ger den bästa färdigheten. Var tålmodig och med lite övning kommer du att kunna bygga perfekta trätrappor.

Tips för att bygga trätrappa

  1. För att skapa en mjukare kant där mattan går sönder över slitbanekanten, dra kanten med en 1/2-tums rund överbit innan du installerar slitbanorna
  2. Om ditt material rör sig, borra dina hål. Detta kan också hjälpa till att förhindra knarrande i framtiden.
  3. Limblock kan placeras på undersidan mellan slitbanan och trappstegskorsningen.
  4. Ett annat mycket viktigt men ibland förbisett objekt är att försegla trappans undersida. Detta kommer att förhindra att trappan knarrar och vrider sig.

Läs också: Renovera Trätrappa – Bästa Tips & Guide

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!