En Guide till att Återuppliva din Igenvuxna Trädgård

Tänk på det här — du har varit extremt upptagen och gå utanför för lite avkoppling, bara för att finna ditt grönområde igenvuxet. Eller så har du precis flyttat till ett nytt hem bara för att upptäcka att den tidigare ägaren saknade en grön tumme. Är det möjligt att återuppliva din igenvuxna trädgård?

Trädgårdsrenovering kan vara en svår uppgift, särskilt om det var ett tag sedan du skötte den. Övervuxna buskar, krypande vinrankor, mattor av ogräs och fleråriga perenner kan avskräcka den mest inbitna trädgårdsmästaren från att plocka upp sina handskar och murslev.

Ska du kasta in handduken och låta naturen återta ditt utrymme? Nej! Att återuppliva en igenvuxen trädgård är inte så omöjligt som det verkar. Följ istället stegen nedan för att ge ditt grönområde en komplett makeover.

Städa och klipp trädgårdsområdet

  • Öva ogräsbekämpning
  • Lägg ner ekologisk kompost
  • Beskär eller ta bort oönskade växter
  • Fyll på fleråriga trädgårdar

Transplantera eller fyll på med fleråriga trädgårdar

Perenna trädgårdar måste omarbetas för att innehålla tillväxt och ge plats åt andra växter. Gräv ut perenner på hösten och dela eventuella plantor som blivit för stora. Transplantera sedan några av dem till andra delar av din trädgård eller kompostera dem.

Ta bort den döda stjälken på ettåriga växter på våren och ersätt dem med nya. Du kan också plantera perenner på tomma ställen för att undvika att byta ut dem varje år. Att fylla din trädgård med friskt växttäcke kan ytterligare hjälpa till att tränga ut ogräs.

Få din övervuxna trädgård under kontroll

Nu när du har ansträngt dig för att återuppliva din trädgård, se till att den ser bra ut. Ägna några timmar varje vecka till att underhålla den, särskilt på våren och sommaren när ogräs dyker upp. Mulch igen efter behov, putsa och vattna växter och håll utkik efter skadedjur som kan äta grönsaker och löv.

Med lite kärlek – och lite armbågsfett – kommer din trädgård se bättre ut än någonsin.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!