En Guide till Hållbara Badrumsgolvalternativ [Bästa Tips]

När det kommer till att renovera ditt hem, vill du ägna särskild uppmärksamhet åt ditt badrum. Alla uppmärksammar badrummen i ett hem, eftersom alla besöker dem vid ett eller annat tillfälle. Som sådan är det mer press på att hålla badrummet modernt och stilrent än att uppdatera de flesta andra rum.

Du kommer att vilja tänka på mer än bara estetik när du ger dig i kast med att renovera ditt badrum. Om du verkligen vill göra utrymmet lämpligt för 2000-talet kanske du också vill fundera på hur du gör det hållbart. Mer specifikt bör du överväga hållbara badrumsgolvalternativ.

Vad är fel med keramiska plattor?

Många människor antar att de inte kommer att kunna använda keramik under deras badrumsrenovering, men det är faktiskt inte nödvändigtvis sant. Keramik är verkligen inte det enda alternativet du har när du vill ge ditt badrumsgolv en hållbar makeover, men det är en perfekt rimligt val. Faktum är att keramik är gjord av lera och andra råvaror, vilket innebär att den kan tas direkt från jorden. Som sådan kräver det inte förstörelse av naturresurser (till skillnad från trä, som kräver avverkning av träd).

Trä är ett vanligt stilistiskt tillskott i badrum i år, men det kan vara miljömässigt oansvarigt. Istället för att pryda ditt badrumsgolv med lövträ i år, överväg att välja lövträ imiterat av keramiska plattor.

Bambu

Till skillnad från träd, som kan ta årtionden att växa, ersätts bambu lätt och kan bli fullvuxen inom bara tre år. Ännu bättre, bambu visar sig vara mer motståndskraftig än de flesta lövträytor och slår ut lönn och norrländsk röd ek när det kommer till seghet.

Dessutom motstår bambu lätt fukt och mögel, vilket gör den idealisk för användning på platser med mycket rinnande vatten. Men du kommer fortfarande att vilja se upp för överfulla handfat och toaletter, eftersom stora mängder vatten kan övermanna dessa egenskaper och förvränga plankorna.

För att undvika dessa problem, överväg att köpa bambugolvalternativ som är speciellt framtagna för att vara extra motståndskraftiga. Du kan också överväga modulära bambugolvprodukter, så att du enkelt kan byta ut enskilda plankor om de blir skadade.

Industriellt

Många människor tycker om stenens utseende i sina badrum, men vägrar att använda det när de ser priset. Istället för att lägga till en dyr stenbeläggning på dina badrumsgolv, varför inte ta bort ett lager och upplev det näst bästa: betong?

De flesta badrumsgolv har redan ett underskikt av betong under ytan. Tidigare hade exponeringen av detta lager ansetts vara en design faux-pas.

Men nuvarande design har trendat mot ett industriellt utseende som stöds av exponerade betongundergolv. Att exponera ditt betongundergolv och använda det som vanligt badrumsgolv anses hållbart eftersom det använder en befintlig yta istället för att du måste lägga en annan.

Det håller också mycket längre än kakel. Även utanför badrummet kan betong ge fördelar för husägare. Det erbjuder ett utmärkt sätt att minska luftföroreningarna inomhus – en av EPA:s fem största miljörisker för allmänheten – genom att ersätta mattor som lätt kan samla smuts över tiden.

Användning av strålningsvärmegolv

Ditt materialval är inte det enda du bör tänka på när du gör om ditt badrumsgolv. Du kanske också vill fundera på system som kan hjälpa dig att använda energin mer effektivt. Radiant Heat Flooring är ett intressant alternativ: ett nätverk av värmeslingor under ditt golv som ger jämn värme från grunden. RHF-system är dyrare än traditionella ugnar – till en början i alla fall. Men de kompenserar så småningom sina kostnader med långsiktiga energibesparingar och är mycket kompatibla med klinkergolv.

Nyfiken på hur mycket energi ett RHF-system kan spara dig? Gör en energibesiktning av ditt hem och se var du spenderar mest pengar. Chansen är stor att en betydande del av dina månatliga räkningar kommer från kostnader för uppvärmning och kylning. Om de är det, kanske du vill överväga mer energieffektiva alternativ.

När det kommer till att renovera ditt badrumsgolv finns det många alternativ du kan välja. Du kanske väljer bambuens motståndskraft, betongens enkelhet eller bekvämligheten med kakel. Du kan också överväga att utforska nya sätt att värma upp utrymmet, så att du kan spara mer energi medan du använder det. Se den här guiden när du handlar och välj gröna material som passar ditt hem.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!