Extrarum – 5 Tips på vad du kan göra!

aNär ditt extra rum är litet kan man bli osäker på hur det ska göras funktionellt och bekvämt för övernattande gäster och annat bruk. Hur får du ut det mesta av ett litet rum? Lyckligtvis finns det många idéer för inredning och för att öppna utrymmet och få ut det mesta av det du har.

Extrarummet kan lätt falla i fällan att bli en plats för röran. Det är viktigt att du ger ditt rum ett syfte, så detta händer inte. Kostnaden för att förvandla ditt extra rum till ett nytt utrymme varierar. Till exempel, om du vill göra det till ett hemmakontor, förvänta dig att betala mellan 500kr till 2000kr per kvadratmeter. Du kan minska dessa siffror ytterligare genom att göra jobbet själv.

Ett extra rum kan också hjälpa dig när du är redo att sälja. Leta efter utrymme som folk vill ha som du inte redan har i ditt hem, till exempel ett kontor, hemmagym eller barnkammare.

1. Gästrum

Ett dedikerat utrymme för gäster uppmuntrar familj och vänner att besöka oftare. Ett litet utrymme är dock inte så mysigt att de försöker flytta in permanent. Använd denna lilla idéen för att förvandla ett litet rum till en avkopplande oas genom att välja mindre möbler och begränsa antalet föremål i rummet.

Välj en stor säng istället för en liten. Lägg till ett litet sidobord och en plats där de kan ställa sin resväska. Du behöver ingen byrå i ett gästrum. Ljusa målarfärger och speglar hjälper rummet att se större ut än det faktiskt är. Satsa på inredning som är ljus och luftig, som säsongsblommor och vita gardiner.

2. Hemgym

Om du redan har ett gästrum och hemmakontor, kanske du vill använda utrymmet för att skapa ett plats för ett träningspass. Du kommer att spara en massa avgifter för gymkort över tiden, särskilt om mer än en person i din familj tränar.

En av de viktigaste faktorerna för att förvandla ett litet extra rum till ett gym blir golvet. Du vill ha något som utrustningen balanserar på utan att gunga fram och tillbaka. Lägg till din utrustning, motivationsaffischer och citat på väggarna. Du kan även ställa dit ett minikylskåp för att hålla flaskor med vatten eller energidrycker kalla.

3. Hemmakontor

Med fler som jobbar hemma vill husköpare ha en inbyggd kontorsyta. Innan covid-19-pandemin slog till var det bara en liten andel av arbetarna som jobbade hemma. Idag är denna siffra betydligt större.

När människor får smaka på kortare pendlingar och bekvämligheten med att arbeta i ditt eget hus, kommer antalet distansarbetare sannolikt att öka.

Få ut det mesta av ditt lediga rum genom att lägga till inredning som ger en bekväm arbetsmiljö. Sök efter inredning som ger flera funktioner. Till exempel ett skrivbord som expanderar till ett större arbetsområde.

Inred ditt kontorsområde med växter och konst. Tanken är att bara gå upp för raster och lunch och fokusera på jobbet, så ta bort eventuella distraktioner.

4. Hantverksrum

Om du älskar att sy eller göra något annat kreativt, kan ett hantverksrum vara perfekt för dig. De flesta hantverkare måste dra ut sina uppgifter, arbeta med dem och sedan lägga undan allt. När du har ett dedikerat utrymme sparar du tid eftersom du kan arbeta med föremål under längre perioder utan att stanna och genomföra städning.

Leta efter organisatoriska verktyg för ditt pysselrum. Häng papper eller material på ställ på väggen. Investera i ett skåp du kan stänga i slutet av dagen. Ställ upp ett långt bord och en bekväm stol för arbetet.

5. Lekrum

Trött på leksaker och stök i hela ditt hem? Använd ditt extra rum som en lekplats för dina barn. Förklara varför leksakerna bor i det rummet och inte kan lämna det.  Se till att golvet är bekvämt. Om det är jobbigt, lägg ner fluffiga mattor till exempel. Du kan också köpa skumgolvbitar som låser ihop som en extra kudde. Du behöver en leksakslåda, säkra hyllor som inte välter och kreativa leksaker som ett köksset eller en arbetsbänk.

Tänk på dina behov

Även om det är smart att tänka på vilken dag du ska sälja din bostad och vad som kan vara attraktivt för köpare, måste du bo i det under tiden. Tänk på vad du har störst behov av när du skapar ditt rum. Du kan till och med använda den som ett omklädningsrum där du förvarar majoriteten av dina kläder och har plats att göra dig redo för jobbet. Det finns ingen gräns för vad du kan använda ett litet extra rum till.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!