Så Får du Bort Alger & Mossa från Stenplattor [Enkla Steg]

Oavsett vilken typ av stenläggning du har – vare sig det är plattor, betong, stenar etc. så kommer det kommer att kräva underhåll för att hålla det i toppskick. I vissa fall kan lite hårt arbete med en pensel och lite tvålvatten verkligen ge trötta och fula plattor ett helt annat utseende.

Att fixa till ditt hems exteriör och dramatiskt förbättra intrycket av din fastighet är någonting som är lätt att göra, men som har en stor påverkan på intrycket av fastigheten.

Stenplattor, sten, och andra markläggningar kan över tid få mossa och alger på sig, och bli smutsiga över tid. Mossa, alger, lavar kan ackumuleras med tiden när vatten plattorna utsätts för vatten i specifika områden över lång tid.

När det gäller alger måste detta verkligen tas bort så snabbt som möjligt som när det blir vått eller fuktigt eftersom det kan bli mycket halt och utgör en potentiell fara för alla som går på dessa plattor. Dessutom har de en mycket negativ effekt på intrycket som de ger.

Ogräs kan också vara ett vanligt problem och kan växa ovanpå beläggningen och i fogar.

Hur du rengör och får bort alger och mossa från stenplattor med blekmedel och vatten

Du kan också använda denna metod för att rengöra blockbeläggningar, betong och cement- och stenplattor.

Denna metod är ett billigt, enkelt och effektivt sätt att hålla betong, beläggningsplattor och blockbeläggning rena och fria från alger, mossa och ogräs.

Att rengöra dina stenplattor med blekmedel och vatten är mycket effektivt för att ta bort och rengöra mossa, alger och ogräs från stenläggning men det är inte för alla! Alla typer av stenplattor är olika. Jag skulle inte rekommendera att du använder blekmedel för att rengöra din beläggning om något av följande gäller för din beläggning:

  • Dina stenplattor är gjorda av konstgjord färgad betong. Blekningen kan bleka din stenläggning om den rengörs ständigt med blekmedel under lång tid. Om detta inte berör dig bör du klara av att rengöra stenplattorna med blekmedel.
  • Om det rinner blekmedel och vattenlösning mot en trädgård eller markgräns. Detta beror på att blekmedel kommer att döda alla växter och grönska. Så se till att om du använder blekmedel att det inte finns någon chans att rengöringslösningen kommer att rinna ut på gräsmatta eller rabbater. Om du inte kan undvika en avrinning av blekmedel och vatten mot ett område med gräsmatta eller gränsområde rekommenderar jag att du först fuktar alla gröna områden för att minska risken för att döda gräset eller planterat område. Skölj sedan med mycket vatten efteråt.
  • Om du har stenar av natursten eller grå konstgjorda betongplattor av konstgjorda stenar och avrinningen från vattnet inte är ett problem, bör du klara av att rengöra dina beläggningsplattor med blekmedel och vatten.

Hur du rengör stenplattor med blekmedel/rengöringsmedel och vatten


Rengör området för att ta bort all lös smuts

Sopa hela den stenlagda ytan för att avlägsna eventuell lös smuts. Dem kanske är täckta av ruttnade löv och gammalt ogräs.

Plocka bort eventuella större ogräs när du sopar området. Du kan använda ett verktyg för att ta bort ogräs för att ta bort ogräset eller bara dra bort dem för hand. Det beror på hur infekterat med ogräs som beläggningsplattorna är.

Mindre ogräs som är svåra att ta bort kan finnas kvar eftersom blekmedlet dödar dessa ogräs när det appliceras.

Blöt uteplatsplattorna med rent vatten

När området som ska rengöras har sopats och lös smuts och ogräs har tagits bort måste hela området vara vått innan vi applicerar blekmedel och vattenlösning.

Du bör skölja med rent vatten. Sopa bort lös smuts när du fuktar området.

Se till att du fuktar hela området. Var särskilt uppmärksam på stenläggningens hörn.

Blanda blekmedlet/rengöringsmedlet med vatten

Därefter måste vi blanda blekmedel/rengöringsmedel och vatten. Du kan använda e vattenkanna av plast eller vilken lämplig behållare som helst som en plasthink eller liknande.

Du kan använda en 5-1-blandning som referenspunkt. Det betyder att du använder 1 mått rengöringsmedel till 5 lika stora delar vatten.

Du kan variera rengöringsmedlets styrka genom att blanda mer blekmedel eller mer vatten beroende på hur smutsig stenläggningen är. Men en blandning av 5 – 1 borde vara tillräckligt för att rengöra och döda ogräs, mossa och alger på de flesta typer av uteplatsbeläggningsplattor.

Applicera blekmedel och vatten på de våta beläggningsplattorna

Applicera sedan rengöraren på den asfalterade ytan. Borsta lösningen så att du får samma täckning av rengöraren.

Se till att du borstar rengöraren i alla hörn av beläggningsplattorna.

Lämna rengöringsmedlet på ytan i 10-15 minuter efter applicering.

Skölj av rengöringsmedlet

Efter att ha lämnat blekmedlet på ytan i 15 minuter börja skölja bort ytan på din beläggning med rent vatten.

Det hjälper om du borstar ytan när du sköljer med vatten. När du har sköljt ytan med rent vatten kommer du att märka hur rena beläggningsplattorna nu är.

All mossa, ogräs och alger har nu dött och beläggningsplattorna lämnas vackert rena.

Få bort alger  och mossa från stenplattor med högtryckstvätt

Mitt favoritsätt för att få bort smuts, alger, och mossa från stenplattor är också det enklaste sättet. Detta innebär att använda en högtryckstvätt. En högtrycktstvätt är ett extremt effektivt sätt att få bort all typ av smuts från stenplattor tack vare det höga trycket som det får bort smuts med, vilket tvingar bort all smuts på ett effektivt sätt. Bäst av allt är att du verkligen ser resultatet direkt när du drar högtryckstvätten över dem smutsiga plattorna.

När du tvättar dina stenplattor med en högtryckstvätt blir de som nya och du får bort all typ av ytbeläggning. Om du ser att ett område behöver rengöras mer, sprutar du bara närmare och mer på detta område.

Bästa Högtryckstvätten – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!