Fantastiska myggfria sommar – Hur du Undviker Mygg

Det finns ca 33 000 mygg-arter, varav få av dem sticks eller bits. I Sverige finns gott om stickmyggor. Honorna sticks då de behöver protein till äggutvecklingen. Ibland ser du dem inte men så fort du stänger dina ögon när du ska sova så finns de där, surrande och irriterande. Resultatet av mygg och knottbesök är kli och sveda, svullnad och rodnad. Kroppens immunförsvar reagerar på de salivämnen som myggan sprutar in för att hindra blodet från att koagulera. 

Som alla som någon gång har tillbringat en sommarkväll i det fria vet är myggor ett besvär. Med sitt gnällande surr och obevekliga sökande efter blod kan de med lätthet tvinga även de hårdaste utomhusälskare inomhus.

Att lära sig att kontrollera och motverka myggor är ett viktigt steg mot att skydda ditt hem, gräsmatta och landskap.

Myggfångare eller myggavvisare?

Det är trevligt att njuta av sommarens sköna kvällar i lugn och ro. Försäkra dig om att du får vara ifred från surrande, stick och klåda. Myggfångare och myggavvisande prylar är en fantastisk uppfinning och det finns en hel del av dem att välja på, beroende av behov och sammanhang. 

Mini

På den lilla balkongen eller uteplatsen med fokus att skydda sällskapet omkring bordet så passar det med lite mindre alternativ till Myggfångare. Det finns exempelvis myggavvisande lanternor som drivs av små gaspatroner, myggnät, myggskydd, myggarmband, rökelser eller 230 volts värmeplatta som sätts i eluttaget, vilken fungerar lika bra på altanen som inomhus i exempelvis sovrummet.

Midi

På festen där folk är i rörelse, vid sällskapshörnor, restauranger och vid mingel så kan du skapa en myggfri zon med en apparat som stöter bort mygg och utsöndrar ett luktfritt myggmedel som håller myggen borta upp till ca 20 kvadratmeter. Här används gaspatron och myggmedelsmattor. Refill finns att köpa i vanliga affärer och på nätet. Beroende av hur stort sällskapet är så går det utmärkt att placera ut flera.  

Maxi

Ifall du har problem på stora ytor, tomt och mark, så är det myggfångare med gasol som gäller. Detta minskar myggbeståndet på sikt över hela säsongen. Det tar tid innan effekt ges och den bör placeras ut redan vid första kläckning. Myggen dras här ner genom en fläkt i en behållare när de kommer tillräckligt nära.   

Förhindra framtida myggproblem

Eliminera stående vatten.

Många (men inte alla) mygghonor lägger sina ägg i stående vatten. Eftersom det bara tar ungefär en vecka för en mygga att gå från ägg till vuxen, kan att bli av med det stående vattnet på din fastighet hjälpa till att minska antalet myggor som kommer att plåga din bakgård.

Töm vatten som har samlats i barnleksaker, trädgårdskrukor, hinkar, papperskorgarlock, skottkärror eller andra föremål som ligger och kan samla vatten.

Inspektera hängrännor för träskor och rengör dem regelbundet för att förhindra vattenansamling.

Om du har ett fågelbad, byt vattnet regelbundet.

Gå runt din fastighet och ta itu med eventuella låga ställen på gräsmattan som samlar vatten eller områden som har dålig dränering.

Rensa upp skräp

En barnpool är inte det enda som kan vara en grogrund för myggor. Vissa typer av myggor lägger sina ägg i fuktig jord eller skräp, som ruttnande stockar och lövhögar, så se till att rensa bort dem.

Kom ihåg att ta bort löv och annat skräp från hängrännor också. Om du fortsätter att ha problem med myggor och har mycket skugga på din trädgård kanske du vill överväga att klippa dina träd för att öka ljusnivåerna och göra ditt landskap mindre beboeligt för dessa skadedjur.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!