Flytta eller Renovera – Vad ska du Göra?

Av någon anledning (eller många) uppfyller ditt hem inte längre dina behov. Men ska du renovera eller flytta? Det korta svaret är att det finns många faktorer som spelar in och det finns tillfällen då båda är lämpliga.

Här är några frågor att ställa dig själv när du gör detta övervägande.

1. Vad är din känslomässiga anknytning till huset?

Många har en känslomässig anknytning till sin bostad. Vissa kanske köper sitt första hus tillsammans, andra flyttar till ett hem de ärvt efter att den ena makens föräldrar gått bort. Oavsett orsaken, om du eller din make har en stark känslomässig koppling till hemmet, överväg att göra om över en flytt för att möta dina behov.

Att renovera och bygga om ett hem kan ge dig det du behöver samtidigt som du behåller många av dessa fantastiska minnen.
Om det handlar om att behålla ägandet snarare än att bo i det kan du hyra ut det till personer du litar på vara ett sätt att kompensera för kostnaderna för att behålla det medan du flyttar till ett annat hem. Det ger dig också möjlighet att återvända senare om du bestämmer dig för att du vill.

Ta inte bort känslor när du bestämmer dig för om du ska bygga om eller flytta. Det här valet stannar hos dig länge!

2. Kommer en flytt att förbättra läget?

Den här är ganska enkel. Läge, läge, läge! Om området du befinner dig i är farligt eller om du kan ge dina barn en bättre utbildning genom att flytta, börja packa.

Å andra sidan är perfekta stadsdelar och bra skolor svåra att få tag på. Om du är på ett bra ställe, flyttas beslutet om flytten eller ombyggnaden på ett avgörande sätt till ombyggnad. Om dina barn är små kommer potentiella skolor framöver som tas i beaktning hjälpa dig att styra dig i en riktning för att antingen renovera ditt hem eller flytta.

3. Behöver du mer utrymme?

Du kan få utrymme genom att flytta in i ett nytt hem, bygga ut ditt nuvarande hem, eller ibland genom att bara konfigurera om det utrymme du har. Att köpa ett nytt hem är spännande, stressigt och roligt, men det är inte alltid det bästa alternativet.

Om det bara är en fråga om kvadratmeter, ta fram din miniräknare och fundera över hur mycket det kommer att kosta att renovera eller flytta. Glöm inte räntorna och börja om med ett nytt bolån.

4. Är hela designen av ditt hem föråldrat?

Det finns en tid i när man ser tillbaka och hoppas att undrar hur hus kunde byggas med så fula designer. Om du bor i ett av dessa hus behöver stilen inte tvinga ut dig. Faktum är att vi har samlat några av de bästa ombyggnadsidéerna för att hjälpa dig gå vidare.

Gamla kakeljobb är relativt lätta att bygga om och ersätta med modernt utseende. Du kan uppdatera kök och golv. Att måla om invändigt och exteriört ger dig ett omedelbart nytt utseende. Vi tycker också att installation av moderna tak såsom tegelpannor eller plattåk verkligen kan uppgradera utseendet på ditt hem … förutsatt att det är strukturellt hållbart..

Överväg också att förbättra framsidan på huset med en vacker landskapsarkitektur.

Som en bonus kan en modern uppdatering av ett äldre hem verkligen förbättra dess värde om du bestämmer dig för att sälja senare. Å andra sidan kanske du bara blir kär i den igen och stannar i 20 år till.

5. Hur kan ditt hus göras om?

Kanske har du gott om ytor i ditt hem, men utrymmet är helt enkelt inte optimalt. Att helt enkelt renovera ett befintligt rum (eller två) kan lösa en mängd problem. När du renoverar ditt hem uppdaterar du de områden du behöver ändra samtidigt som du lämnar resten av det du älskar ifred.

När du funderar på om du ska renovera eller flytta, kom ihåg att väggar och dörrar också kan flyttas. Det är bara gipsskivor, reglar, el och VVS. Detta kan förenkla saker och ting lite. För en kvalificerad entreprenör är det inte så skrämmande att bygga om ett område i ditt hem som det låter.

6. Hur är din ekonomi?

När vi flyttar upp i våra karriärer, ger högre löner möjligheter att flytta in i ett annat hus i en ny stadsdel. Omvänt kan uppsägningar, pensionering eller oväntade nödsituationer negativt påverka din ekonomiska situation. I dessa fall är minskningar av bostaden bra.

Om du är på uppgång i din karriär är ombyggnad, utbyggnad, och flytt alla möjliga alternativ. Om du kommer att ha lägre inkomst framöver kan flyttning vara din bästa insats. Glöm inte heller dina lånealternativ. Om du kan sänka ditt bolån och ha lite eget kapital i ditt hem kan det sänka dina betalningar avsevärt.

En sak som vi dock sällan rekommenderar är att förlora dina framsteg vid en omfinansiering. Det är något underbart att betala av huslånen snart som möjligt. Trots vad vissa revisorer kan säga till dig, är det verkligen inte bra att ha skulder. Om du bara har 15 år kvar på ditt bolån rekommenderar vi att du (inofficiellt) gör allt som står i din makt för att konvertera till en 15-årig (eller lägre) löptid. Att gå tillbaka till ett 30-årigt lån resulterar i en dramatisk ökning av den totala räntan som betalas under lånets löptid.

Att förkorta din pendling kan bokstavligen lägga till timmar till din dag i vissa fall. Att sitta ner och äta middag klockan 6 slår så klart att sitta i trafiken eller på tåget. Den här kräver uppenbarligen en flytt.

Oavsett om du renoverar eller flyttar är det ett stort beslut och ett som du inte bör ta lätt på. Att planera i förväg och prata med en pålitlig finansiell rådgivare kan göra vägen tydligare.

7. Bekvämlighet och tid – gör flytten bekväm med en flyttfirma

Att ta hänsyn till bekvämlighet är ingen liten sak, särskilt om du vill ha ett nytt kök och kommer att behöva gå månader utan tillgång till en ugn för att renovera ditt nuvarande. En helrenovering av en lägenhet tar runt fyra månader och det kan ta längre tid om tillstånd och godkännanden är svåra att få. Att flytta, å andra sidan, kan ta cirka fem månader att slutföra hela processen, inklusive hemsökning, bud och flytt. Om du bestämmer dig för att flytta bör du ta hjälp av flyttfirma Stockholm för att slippa släpa, slita ut dig, och spendera en ansenlig tid på att flytta alla dina tillhörigheter. Det är lättare att lämna det till proffsen.

Bekvämlighetsfaktorn där är hur obekvämt ditt hushåll kommer att vara under processen. Under en renovering, särskilt om det är en uppdatering av hela hemmet, är du nästan säker på att vara väldigt obekväm eftersom kök, badrum och andra mycket använda utrymmen görs otillgängliga i dagar eller veckor i taget. Under en flytt är du bara riktigt obekväm när du faktiskt packar, flyttar och packar upp, även om det är otroligt stressigt att arbeta igenom en flyttchecklista (och sälja ett hus). Ändå, åtminstone då har du tillgång till ett badrum hela tiden.

Men igen, om du bara behöver ett bättre utrustat badrum, skulle det innebära en kortare period under vilken du skulle bli besvärad – mellan tre och sex veckor – och du skulle kunna hoppa över stressen med rör på sig.

Ska du renovera eller flytta? Det beror på. Att renovera ett kök eller ett badrum – eller ett annat rum i hemmet – uppväger definitivt besväret med att flytta, men att flytta kan ge dig allt du behöver i ett hem, inklusive mer utrymme, helt nya badrum och kök och mer. Innan du fattar beslutet, tänk på hur ditt nuvarande hem fungerar för ditt nuvarande livsskede och var du skulle vilja vara om fem till tio år. Du vill ha ett hem som kan växa och förändras med dig – eller så behöver du vara beredd på att flytta.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!