För- och Nackdelar med att bli Hyresvärd

Många som är intresserade av att investera sina pengar i fastigheter väljer att köpa hyresfastigheter. Att investera i hyresfastigheter är ett bra sätt att tjäna lite extra inkomster vid sidan om.

Enligt Pew Research Center finns det fler hyresgäster i USA nu än någon gång under de senaste fem decennierna men även runtom i världen.

Men vissa människor är helt enkelt inte skapta för att vara hyresvärdar. Innan du investerar dina pengar i hyresfastigheter är det viktigt att förstå för- och nackdelarna med att vara hyresvärd.

Med denna information i åtanke kan du undvika de vanliga misstag som hyresvärdar gör, särskilt nybörjare.

Fördel: Extra inkomstkälla

Hyresvärdar får månatliga hyresintäkter från sina hyresgäster, och denna extra inkomst är en av de främsta fördelarna med att äga hyresfastigheter. Även om du har en inteckning i fastigheten, bör månadshyran vara tillräckligt hög för att täcka betalningen så du kan hålla fast vid denna investering utan att betala ur fickan.

Hur mycket pengar som hyresvärdar tjänar kan variera beroende på typ av fastighet och läge. Men det genomsnittliga hyrespriset i Sverige är på en rekordhög nivå på 10.000-15.000kr i månaden, vilket gör detta till en lukrativ möjlighet för hyresvärdar över hela landet.

Fördel: Skatteavdrag

Hyresvärdar ska betala skatt på hyresintäkter, men det finns vissa skatteavdrag som kan gynna dem. Det finns gränser för hur mycket du kan tjäna skattefritt genom uthyrning.

Nackdel: Underhåll och reparationer

Hyresvärdar ansvarar för att reparera och underhålla sina fastigheter. Detta innebär att kommunicera med hyresgäster, anlita tekniker och hantverkare och att se till att arbetet utförs korrekt.

Att reparera och underhålla en fastighet är en huvudvärk. Dessutom kan det kosta tusentals dollar per år, särskilt om större reparationer behövs.

Nackdel: Tidsengagemang

Att vara hyresvärd innebär så mycket mer än att bara samla in en check i början av varje månad. Hyresvärdar måste marknadsföra sina fastigheter och utföra bakgrundskontroller av blivande hyresgäster. De måste skriva och upprätthålla villkoren för hyreskontrakt förutom att lösa eventuella tvister som kan uppstå med deras hyresgäster.

Hyresvärdar måste svara sina hyresgästers frågor och svara på förfrågningar om reparationer och underhåll. Vissa hyresvärdar måste också skaffa hyrestillstånd från staden eller länsstyrelsen för att hyra ut sina fastigheter.

Som du kan se är att vara hyresvärd en tidskrävande och stressande syssla. Tänk på detta när du bestämmer dig för om det är i ditt bästa intresse att göra denna investering.

För- och nackdelar: Långsiktig investering

Det är viktigt att förstå att hyresfastigheter är långsiktiga investeringar. Detta är både ett för- och ett nackdel beroende på hur man ser på det.

Förhoppningsvis kommer fastigheten du köper att växa i värde under åren, vilket innebär att du så småningom kommer att kunna sälja den för mer än du betalade för den. Under tiden kan du hyra ut fastigheten så att den genererar hyresintäkter som får din ekonomi att växa.

Nackdelen med detta är det faktum att dina pengar kommer att vara bundna till en hyresfastighet i flera år. Om du behöver pengar för att betala för en oväntad utgift måste du antingen refinansiera fastigheten eller sälja den för att få pengar. Båda dessa alternativ kan ta månader, vilket gör det svårt att “utbetala” denna investering.

Det råder ingen tvekan om att hyresfastigheter är en klok investering. Detta betyder dock inte att det är rätt för dig att köpa en hyresbostad. Fundera länge och noga på om det är rätt för dig att bli hyresvärd eller inte innan du gör denna betydande investering.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!