Vanliga Misstag när du Sågar [Så Lyckas du Med sågningen]

Sågning är en central del i de flesta snickeri-och byggarbeten. Det finns en rad olika sågtyper, och en oändlig mängd sätt som du kan såga på. Eftersom att sågning är så viktig är det också viktigt att du sågar på rätt sätt för minimera misstag och få perfekta resultat.

I denna artikel går vi igenom de vanligaste misstagen när du sågar så att du kan undvika dem och uppnå perfekta resultat varje gång.

Felmätning

Låt oss säga att du måste skära tre identiska träbitar av samma längd. Du kanske mäter snabbt och markerar två linjer och gör sedan dina skär. Men när du ska använda bitarna för ditt projekt upptäcker du att två av bitarna är för korta. Anledningen är att du glömde att ta hänsyn till sågen, eller tjockleken på sågsnittet.

Kanten bestäms av bladets bredd (vanligtvis 1/8 tum) men också snittet och storleken på vilket material som sågas ut av bladet. Det är anledningen till att du måste tänka lite extra på att planera dina sågningar. Lyckligtvis finns det en enkel lösning för att komma ihåg storleken på din sågbit.

Skär en del i färskt material till skrotmaterial och använd sedan din penna. Nu när du gör din sågning kommer den att matcha linjen för ditt märke. Mät din nästa sågning från den nåsågade kanten så du kan undvika felmätning.

Ojämna kanter

När du sågar är det inte helt ovanligt att flisor eller träfibrer slits ut bakom ett sågblad. Det kan hända med alla typer av skär, på en bordssåg eller en geringsåg, eller till och med en borr. Undvik onödiga slisor genom att vara uppmärksam på ditt blad innan du börjar arbeta.

Ett blad som inte är skarpt kommer att riva i din träbit och bör undvikas av denna anledning och av säkerhetshänsyn. På samma sätt väljer du rätt blad för jobbet: Ett sågblad med färre tänder kommer att skära snabbare, men resulterar i mer upprivning av materialet. Fler tänder på bladet kräver en långsammare hand men resulterar i ett renare snitt. Du kan ofta hitta speciella blad för material som är benäget att rivas.

Ett annat knep är att skydda materialet med målartejp/maskeringstejp. Lägg tejpen på den sida som bladet kommer att komma ut från, eftersom det är det område som är mest utsatt för att flisas. Flisning är en av de frågor som kommer att fortsätta att vara ett problem för ditt träbearbete och att lära sig att hantera det tidigt kan förbättra dina resultat drastiskt.

Efterbehandling i en smutsig miljö

Det är svårt att hålla en verkstad skinande ren. Men för vissa jobb kan miljön vara lika mycket en faktor som ditt hantverk. Det kan vara extremt frestande att slutföra ett träbearbetningsprojekt och omedelbart gå över till målningen. Men om du har kört en såg fylls den omgivande luften med damm och skräp. När du har sågat kommer allt det dammet att sätta sig och fastna på ytan m du målar och därmed förstära ditt resultat.

Om möjligt, gör ditt slutarbete på en annan plats än där du sågade. Om det inte är ett alternativ, ge rummet gott om tid för dammet att sätta sig, eller överväg en dammsugare som suger upp allt skräp och damm. Lite damm på första skiktet är inte nödvändigtvis hela världen, men det finns inget mer frustrerande än att ha en vacker träbit som blivit förstörd på grund av det tidigare sågarbete du utförde.

Avtorkning

Medan vi diskuterar fläckar och ytbehandlingar, låt oss prata om trasor. Problemet är att de oljebaserade fläckar och ytbehandlingar som ofta används i träbearbetning torkar genom en process som kallas “oxidation”. Oxidation producerar värme och en skrynklig trasa fångar upp värmen i sina veck och låter temperaturen byggas upp. Om du har otur kommer temperaturen att byggas upp tillräckligt högt för att nå förbränningspunkten och sedan att börja brinna.

Om du precis börjar är den enklaste processen att helt enkelt sprida använda trasor platt eller drapera dem över kanten på ett icke brännbart föremål, till exempel tvättstället. Låt dem torka tills ytan är helt härdad, vilket vanligtvis tar en dag eller två. Vid den tiden är det säkert att kasta dem i papperskorgen.

Använda fel verktyg för jobbet

Träbearbetning och sågning är ett imponerande hantverk. Det finns otaliga specialverktyg, och det kan vara svårt att hålla dem alla raka. En viktig färdighet att utveckla är att förstå vilket verktyg som är bra att ha och vilket verktyg som verkligen behövs. Ibland kan en svår uppgift göras nästan trivial genom att bara använda rätt verktyg.

Om du tvekar att spendera pengar på ett specialverktyg som du bara kommer att använda en gång finns det några alternativ. Överväg verktygshyrningstjänster, hitta motsvarande handverktyg eller gör ett köp under rea. Billiga verktyg håller ibland inte, men de kan ge dig möjlighet att prova något nytt och ta reda på om du vill göra verktyget till ett permanent tillskott till din verkstad.

Brännmärken på trä

Det är ingen nyhet att trä brinner. Men vissa oerfarna träarbetare är förvånade över att höra att brännmärken orsakade av deras sågar och fräsbitar inte är en nödvändig biprodukt av träbearbetning.

Brännmärken från platta blad är relativt lätta att eliminera. Brännmärkena kan hyvlas eller slipas av. Eller ännu bättre, undvik dem helt genom att använda ett skarpt, rent blad.

Bränning från ditt blad kan dock vara svårare att ta bort på grund av komplexiteten i bitprofilen. För att undvika detta, se till att du rengör dina sågblad efter varje projekt. Damm kan byggas upp på ett blad och orsaka att metallytan värms upp snabbare. Detta ökar i sin tur risken att dina nästa träbitar får brännmärken. Och den högre värmen sliter ut bladen snabbare. Så rengör dina blad så sparar du också pengar!

Var också villig att ta dig tid att göra flera pass när du sågar stora mängder material. Om du sågar tjocka träbitar, gör flera grundare passeringar så minskar du risken för brännmärken.

Trubbiga blad

Trubbiga blad är någonting som inte går att undvika. Som nämnts i det senaste tipset värms trubbiga och smutsiga blad snabbare och tenderar att lämna brännmärken på trä. De är också mer benägna att riva upp ditt trä och ge ett dåligt resultat. Men du behöver inte spendera pengarna på ett helt nytt blad! Gör en snabb sökning online för att se om det finns en sliptjänst nära dig. Proffsen där kan hjälpa dig att avgöra vilka blad som är värda att slipa om och vilka som är bättre att helt enkelt byta ut. Ett kvalitativt sågblad kan vara en dyr investering, men med slipning kan du hålla det i drift under en överraskande lång tid.

Detsamma gäller för andra verktyg: från verktygsknivar till motorsågar, ett trubbigt blad saktar ner ditt arbete, skadar ditt material och ger ett överlag sämre resultat med lägre precision.

Fukt

Det kan inte betona nog att trä är ett naturligt material. Det kommer alltid att expandera och krympa i förhållande till temperaturen och fukten i sin miljö. Att lämna utrymme för expansion och ihopdragning är en viktig del av byggnadsvetenskap och möbelkonstruktion. När du ansluter träföremål till en befintlig struktur (det vanligaste exemplet är trägolv i ett befintligt hus) måste detta vara en acklimatiseringsperiod innan du påbörjar arbetet.

Om du gör flera projekt kan du överväga att investera i en fuktmätare. Om du inte har en mätare är det vanligtvis tillräckligt med ett 48-timmars fönster för att trä ska kunna acklimatiseras i en ny miljö. Det kan vara frustrerande att vänta, men det är mycket mer frustrerande att se ett vackert träbearbetningsprojekt förstöras på grund av att det expanderar eller krymper.

Felaktig sågning på långsidan

Förr eller senare i ditt träbearbetning kommer du att behöva såga brädor på längden. Eftersom det är ett längre snitt görs det ofta med en bordssåg men det kan åstadkommas med en cirkelsåg. Det kan vara knepigt att få denna sågning precis rätt, och ett tidigt misstag kan få negativa effekter på resten av ditt projekt. Se till att du sågar rakt och uppnår perfekt precision.

Försiktighet

Trä verkar som ett tufft material.  Men när ditt träbearbetning fortskrider lär du dig att behandla dina material med omsorg. Din färdiga produkt och råvaror bör hanteras med omtanke och behandlas med den omsorg som är lämplig för avslutningen av ett visst projekt.

Om du bygger en inbyggd bokhylla eller matbord måste du vara mer försiktig än om du ska bygga en bod.

Den vanligaste skadan på verkstaden är från föremål som läggs ovanpå material. Hammare, sågar och filer kan alla böja eller repa trä som är avsedda att vara kontaktpunkten för ett nytt projekt. Förhoppningsvis lär du dig av vårt exempel och undviker detta beteende helt. Se till att du är försiktig med de träbitar som kommer att vara visuella.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!