Företagslån för Byggbolag – Lån för Byggindustrin Allt du Bör Veta

Om du äger ett litet bygg- eller entreprenadföretag kan du ibland behöva extra finansiering för att expandera din verksamhet eller genomföra ett projekt.

Som byggföretagare som står inför utmaningarna med säsongsvariationer, konkurrens och spontana tillväxtmöjligheter kan du också dra nytta av att förstå värdet av att ha tillgång till kapital för att finansiera ditt företag och dina projekt. Byggföretagslån är en finansieringslösning att hålla koll på. För företagare, vare sig det är ett företag inom detaljhandeln, en snickare, eller en fastighetsutvacklare, är finansiering en viktig del. Och som tur är finns det en mängd olika lån för företagare.

Se altid till att du jämför företagslån för att hitta det bästa erbjudandet och det som passar just dina behov bäst.

I den här guiden kommer vi att diskutera hur olika lån för byggnationer fungerar, vilka typer av bygglån som finns, vanliga sätt att använda bygglån och mer.

Lån för byggbranschen

Generellt finns det olika typer av lån för företag inom fastighetsbranschen. Det kan antingen vara ett vanligt företagslån utan säkerhet, men det kan också vara lån som är kopplade till fastigheter som säkerhet. Detta beror givetvis på vad du ska använda pengarna till.

Vad är bygglån?

Ett bygglån är en typ av bankutgiven kortfristig finansiering, skapad med det specifika syftet att finansiera en ny bostad eller annat fastighetsprojekt. Ett traditionellt bolån, även kallat permanentlån, hjälper dig att köpa ett befintligt hus. Men om du behöver bygga ett nytt hus från grunden, särskilt om du också behöver köpa mark först är det där ett bygglån kan hjälpa. Bygglån kallas vanligtvis byggnadskreditiv. Även om byggnadskreditiv vanligtvis används av privatvpersoner är de även tillgänglige för företag.

SEB skriver:

“Byggnadskreditiv passar bra för företag och bostadsrättsföreningar som behöver finansiera en nyproduktion eller vill bygga om en befintlig fastighet. Prissättningen är individuell och du betalar bara ränta på den kredit du har utestående. Det tillkommer en kreditavgift baserad på det beviljade kreditbeloppet.”

Hur fungerar bygglån?

Lånet kan sökas av alla som investerar sin tid och sina pengar i byggnation eller relaterade utgifter. En enskild husägare, en entreprenör eller en småföretagare kan använda byggnadskreditiv för att finansiera sitt byggprojekt. Om du redan äger marken kan det egna kapitalet som du har i den fastigheten användas som kontantinsats för ditt bygglån. Många låntagare frågar hur ett bygglån blir till ett bolån. Efter att huset är färdigt och löptiden på lånet går ut (vanligtvis bara ett år) kan låntagaren lägga om lånet bygglånet till ett permanent fastighetslån. Alternativt kan låntagaren ansöka om ett nytt lån (ofta kallat och ”slutlån”) för att betala av bygglånet.

Betalar låntagaren månatliga betalningar på ett bygglån? Ja. Däremot kan räntebetalningar på denna typ av lån bara krävas medan byggprojektet fortfarande pågår. Byggnadskreditiv liknar mer en kredit än ett engångsbeloppslån och därför baseras räntan baseras endast på det faktiska beloppet du lånar för att slutföra varje del av ett projektet snarare än allt på en gång vilket tenderar att resultera i högre räntekostnader.

Mer än bara för själva byggnaden kan ett bygglån också användas för att betala för utrustning som används i konstruktion, byggmaterial eller för att anställa anställda.

Här är några användningsområden och saker att veta om bygglån:

  • Nybyggnation: Om du är en privatperson eller småföretagare som söker finansiering för att bygga ett nytt hem åt dig själv eller en kund, då kan du ansöka om ett kortsiktigt bygglån. Denna typ av lån kan användas för att betala för uppförandet av nya byggnader. Bygglån har högre räntor på grund av risken.
  • Byggare eller husägare som vill bygga skräddarsydda hem använder i allmänhet ett bygglån. Efter att ha avslutat projektet kan du lägga om lånet till ett bolån, eller så kan du återbetala det genom att ta ett nytt lån från en annan finansiell institution.
  • Räkna med en stor handpenning: Bygglån kräver i allmänhet en stor kontantinsats på cirka 20-25 % av den totala kostnaden för projektet, vanligtvis kostnaden för konstruktion och bolån.
  • Grundlig ansökningsprocess: När du ansöker om ett bygglån kommer du att bli ombedd att tillhandahålla detaljerna om ditt byggprojekt, inklusive det totala beloppet för finansiering som krävs, detaljer om byggaren, en detaljerad projekttidslinje, planritningarna eller konstruktionen ritningar, materialkostnad och arbetskostnad.
  • Håll utkik efter pappersarbete: Tills nyligen var det svårt att hitta långivare som erbjöd bygglån online. Om du vet att du vill ansöka om ett bygglån kanske du tycker att det är lättast att besöka din lokala bank eller regionala kreditföreningar och be om information personligen. Dessa institut kommer att vara medvetna om den lokala fastighets- och byggmarknaden och bör kunna hjälpa dig att skapa en plan för din ansökan.

Varför ta ett bygglån?

  • Köp utrustning och material: Du kan använda ett bygglån för att köpa material och utrustning som kommer att användas i byggandet av den nya fastigheten.
  • Utöka ett företags anläggning: Om du är en småföretagare med en fysisk plats och du behöver bygga ett nytt kontor eller renovera ett befintligt, kan du använda bygglån för att finansiera ditt byggprojekt.
  • Anställa och utbilda anställda: Du kan använda medlen från ett bygglån för att anställa nya medarbetare för byggändamål. Du kan också finansiera utbildnings- och utbildningskostnader för de anställda med ditt bygglån.
  • Att övervinna skador eller katastrofkostnader: Om ditt kontor eller din kommersiella egendom skadas av oförutsedda omständigheter som en jordbävning eller annan katastrof, kan du använda bygglån för att göra nödvändiga reparationer.

Första stegen mot byggfinansiering

Innan du fattar beslut om ditt potentiella bygglån rekommenderar vi att du överväger ett brett utbud av alternativ. Banker, onlinelångivare, mäklare och underleverantörer kan var och en hjälpa dig genom den svåra och stressiga processen att slutföra ditt byggprojekt. Å andra sidan, om du väljer fel partners kan de lägga till förseningar och komplexitet.

Här är några fler rekommendationer för att komma igång:

Sök efter rätt långivare: Du kan leta efter en långivare som erbjuder alla alternativ du behöver. Vissa långivare kommer inte att ge bygglån medan vissa långivare kommer att ge lån med begränsade alternativ som du inte behöver. Kolla in dina lokala banker och kreditföreningar för att lära dig vilken typ av byggfinansiering de erbjuder och vilka alternativ som är tillgängliga för dig.

En mäklare är en professionell och expert på bygglån, och en erfaren kan spara dig mycket krångel. De kommer att förstå dina krav, förklara för dig de bästa alternativen som du har gett din budget och sedan leta efter rätt långivare. De kanske kan ge dig bättre priser än du kan förhandla fram själv. Mäklare förstår den ekonomiska sidan av bygglånet såväl som byggsidan och båda deras begränsningar.

Bekräfta långivarens erfarenhet: Detta kan låta självklart, men se till att välja en långivare med erfarenhet av byggfinansiering. Om deras tidigare erfarenheter inte är tydliga kan du fråga dem om tidigare byggprojekt som de har finansierat. Du kan också be om referenser från andra utvecklare som de har hjälpt.

Nätverk och ditt lokala samhälle: Om du letar efter hjälp med ett bygglån, leta lokalt. Ditt personliga nätverk är alltid ett bra ställe att leta efter pålitliga rekommendationer. Om du har en bra relation med en lokal bankman eller finansiell institution är det också ett bra ställe att börja.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!