16 Frågor att Ställa Innan du Påbörjar en Badrumsrenovering

Är det dags att uppdatera och renovera ditt badrum?

Renovering och uppfräschning av ett badrum rankas högst upp på många husägares önskelista av saker att göra, men samtidigt kan kompletta renoveringar vara dyra. En badrumsrenovering kan kosta mer än 200 tusen kronor beroende på storlek, inredning, och materialval.

Badrummet kan ofta vara ett av de minsta rummen i huset, men samtidigt kan renovering av badrummet vara lika dyrt som att renovera ett kök. Det kan också vara lätt att gå över budget om du inte är försiktig och håller dig till planen.

För att få ut det mesta av din budget och få en lyckad badrumsrenovering är det viktigt att du noga tänker igenom ditt projekt. I denna artikel går vi igenom de viktigaste frågorna som du bör ställa dig själv och besvara när du planerar att renovera ditt badrum.

Vilket är det bästa golvet för mitt badrum?

Golvet är givetvis en viktig aspekt i ditt badrum. Först och främst, ta hänsyn till säkerheten när du väljer ett nytt golv till ditt badrum. Att kliva ur ett badkar med våta fötter på ett polerat marmorgolv är inte idealt från ett säkerhetsperspektiv, även om det kan vara snyggt. Kom ihåg att mattan är olämplig för badrummet. Den suger upp vatten, får dålig lukt och ökar risken för mögeltillväxt.

Behöver jag en dusch eller bara ett badkar?

Om en husägare har lyxen att ha mer än ett badrum i huset, är det en bra idé att installera en duschkabin i minst en av dem.

Om du redan har dusch någon annanstans i huset kan ett badkar vara lämplig, om du vill ha ett så klart. Annars bör du inkludera en duschkabin, om än bara som en investering i framtiden.

Olyckor kan hända som gör det utmanande att komma in och ut ur ett badkar. Med antingen ålder eller nedsatt rörlighet blir det en säkerhetsfråga att kliva in och ut över väggen i ett slätt, vått badkar. Duschkabiner ger mindre risk att glida och ramla och kan erbjuda plats för en bänk, om det behövs.

Vilka material är bäst för ditt badrum?

Det finns en rad olika materialval som du kommer att behöva göra i din badrumsrenovering. Inte minst när det kommer till klinkers och kakel. Titta på inspirationsbilder för att få en idé om vilka olika typer av material som du tycker om. Gillar du mässingshandtag? Marmorgolv? Marmorbänk? Vanliga vita klinkers? och så vidare…

Försök att återskapa utseendet som du ser i inspirationsbilder inom din budget.

Hur viktig är ventilation?

Badrummen är de fuktigaste områdena i ett hem.. Så länge som varma duschar lämnar speglarna immiga innebär det att fukt också täcker väggarna, inredningsmöbler, skåp, och så vidare – även om du inte ser det. Den fuktiga miljön kan bli grogrund för mögel såvida du inte vidtar åtgärder för att torka ut utrymmet.

En bra och lämplig åtgärd är en badrumsfläkt i alla badrum utan fönster som öppnas utåt men du kan även välja att installera en fläkt så att du aldrig behöver öppna fönstret.

En bra fläkt tar effektivt bort vattenånga från badrummet och ventilerar den utanför huset. Dagens ventilationsfläktar för badrum fungerar mycket tystare än sina föregångare, vilket gör att de knappt märks. Oavsett om du väljer en vanlig ventilationsfläkt, fläkt/ljuskombination eller en modell med inbyggd värmare (perfekt för uppvärmning av badrummet under kyliga vintermånader), är denna installation är ett måste.

Vilka typer av badrumsarmaturer ska du ha?

Husägare har en mängd olika alternativ att välja mellan när de gör om badrummet, inklusive armaturer som erbjuder en kombination av bra design, komfort och hög effektivitet. Kostnaderna för armaturer ökar dock snabbt, med snygga bekvämligheter som uppvärmda toalettstolar och exklusiva duschar utrustade med flera duschmunstycken.

Att lägga den största tyngden på effektiva funktioner kan hjälpa dig att få tillbaka kostnaderna i dina månatliga elräkningar samtidigt som det gynnar planeten.

Du bör till exempel fundera på hur dessa lösningar kan hjälpa till att minska din vattenkonsumtion.

Tänk sedan på komfort. Komforthöjda toaletter har ökat mycket i popularitet, och för många konsumenter är de en välkommen förändring från vanliga toaletter som är lågar. De högre toalettstolarna gör det lättare att gå på och av toaletten för de flesta vuxna, särskilt äldre och funktionshindrade.

Varför vill du göra om?

Det är viktigt att du definierar grunderna innan du börjar. Vad är din motivation för renoveringen? Är det utdaterad? Tvingades du in i en renovering på grund av en läcka?

Gillar du inte ditt nuvarande badrum? Vad fungerar inte? Finns det saker som bara inte fungerar? Saknar du handdukskrokar? Är bänkskivan för låg? Vill du ha ett separat badkar och dusch? Ta verkligen lite tid att ta reda på varför du går denna väg och vad som behöver ändras för att du ska älska ditt badrum.

Hur ser ditt drömbadrum ut?

Nu vet du att saker måste förändras. Nu är den återstående frågan hur.

Kanske är du redo att säga adjö till byggmaterialet eller kanske du måste du göra ditt badrum modernt. Som nämnt tidigare, titta på inspirationsfoton, se hur andra badrum ser ut och leta inspiration på nätet.

Om du ser en bild du gillar, spara den och fundera på vad det är du gillar. Gör detta så länge du vill. Veckor eller månader. När du har fastnat vackra badrum kommer du att se ett tema över stiltyp som du föredrar. Dras du till ett vitt, fräscht utseende? Gillar du en mer traditionell stil?

Gör varma toner bara göra dig glad. Finns det kakel på väggen? Är golven ljusa eller mörka?

Är det värt investeringen?

Det är här du behöver börja räkna på kostnaderna för din badrumsrenovering. Titta på liknande hus i ditt område som är till salu eller har sålt. Vad säljer saker för? Vad är det genomsnittliga priset per kvadratmeter i ditt grannskap?

Räkna. Vilket ekonomiskt engagemang har du redan för huset? Vad är vettigt att investera i hemmet? Är det vettigt att investera stora pengar i badrummet? Är det vettigt att spara skåp och dusch och göra fler kosmetiska förändringar. Kommer du att kunna få pengarna tillbaka? Tänk på en potentiell köpare som går genom ditt hem. Vad kommer de att förvänta sig? Passar ett badrum i full marmor in i vad folk förväntar sig och är beredda att betala för i detta område? Generellt sett, desto exklusivare område du bor i, desto lyxigare kan du göra ditt badrum och förvänta dig att folk också är villiga att betala för det.

Hur länge planerar du att bo i ditt hus?

Detta är en viktig fråga att ställa dig själv. Det kanske är svårt att veta, men kommer du att bo kvar om 5 eller 10 år?

Om du inte bor i ett hem som du kommer att bo i för en väldigt lång tid framöver är den ekonomiska aspekten mycket viktigare. Om detta är ditt hem för alltid kanske det är vettigt att investera en stor summa för dig då du kommer få nytta och glädje av det.

Var passionerad om ditt hem och renovera, men var smart om investeringen.

Planerar du att hyra ut ditt hem?

Detta är en viktig aspekt i din badrumsrenovering. Är ditt nuvarande hem avsedd att vara en hyresfastighet Om någon Annan ska bo i huset vill du renovera ditt badrum på ett sätt där du inte är allt för orolig att någonting ska gå sönder. Fundera på både hållbarhet och kostnad.

Var får jag mest för mina pengar?

Sätt upp en realistisk budget. Saker kostar ofta mer än du tror att de gör, vilket är varför många tenderar att gå över budget för sin badrumsrenovering.

Givetvis vill du se till att du får ut så mycket som möjligt för dina pengar. Om du inte renoverar hela badrummet, tänk på vad som gör störst effekt. Golv, bänkskivor och belysning kan förändra enormt mycket. Saker som hårdvara och nya handdukar gör också stor skillnad. Vill du ha en nykaklad dusch? Se hur mycket de startpriset är på. Om du försöker hålla nere kostnaderna, överväg en finish som krom. Även mässing är både snyggt och populärt kan det kosta en del.

Vad kan jag göra själv?

Många svarar “ingenting” på denna fråga, men ofta kan du göra någonting. Kan du måla? Även att måla själv kan spara pengar.

Kan du installera nya lampor eller ställa in den nya toaletten? Om du är händig och kan du spara en hel del pengar genom att göra detta själv. En rekommendation är dock att inte försöka med VVS eller elprojekt om du inte är säker på dina färdigheter.

Vem ska använda badrummet?

Tänk på vem som ska använda badrummet för att hjälpa dig att minska dina val. Till exempel, om barn kommer att använda badrummet, kommer du definitivt att vilja ha ett badkar eller badkar/duschkombination. Ett badkar är också en nyckelfunktion när det är dags att sälja vidare – åtminstone för köpare med familjer.

Men om det främst är vuxna som kommer att använda badrummet och om du redan har ett badkar någon annanstans kan du installera en dusch. Duschar får i allmänhet mer användning än badkar, och öppna duschdesigner är en het trend just nu. De tar också mindre plats.

Vill du ha ett större badrum eller ett lika stort?

Många badrum tenderar att vara relativt trånga. Om du vill expandera kan du kanske göra detta. Men det kommer att innebära att man flyttar väggar, minskar angränsande rum eller snider ut utrymme från garderober.

Fördelen med att bygga ut ditt badrum är att du får mer utrymme att koppla av! Dessutom hjälper fantastiska badrum till att sälja hem och bli mer attraktiva för köpare.

Nackdelen är att sådana renoveringar är dyra och kommer att förlänga renoveringstiden. En exklusiv ombyggnad ger inte heller samma avkastning på investeringen som en låg till medelstor.

Byter du armatur och/eller plats?

Var du vill ha allt är viktigt – och att flytta saker kan kosta en del. Många vill ändra en armaturplats, till exempel att flytta en toalett till ett nytt område i rummet. Dessa val har alla en betydande inverkan på både projektets kostnad och varaktighet, så besluta om detta i förväg.

Hur mycket kommer badrumsrenoveringen att påverka ditt hemliv?

I genomsnitt tar en badrumsrenovering cirka 25 dagar. Om du bara har ett badrum, kommer det att innebära att du varken har  toalett, handfat, badkar och dusch i upp till fem veckor, förutsatt att arbetet inte utförs på helgerna.

Medan de flesta hem har mer än ett badrum, så har många inte det. Om du inte har en extra dusch eller badkar, schemalägg ombyggnaden under en tid då du enkelt kan duscha på gymmet eller då du kanske är bortrest.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!