Gersåga till Taklister för Innerhörn – Hur Man Gersågar Taklister

Kronformning är inte lätt att installera, men med rätt trim kan det förvandla ett rum. Här illustreras steg-för-steg-riktlinjer som bevisar att en skicklig layout och smarta genvägar kan förändra alla lärlingens snickare till en taklistmästare.

Att installera kronlistar är lite knepigare än andra trim eftersom det kräver skärande och sammansättning av vinklar. Dessutom kan hörn utan kvadrat och utbuktade, vågiga väggar vara en mardröm för en nybörjare. Men under ett dussin jobb har jag kommit med några genvägar.

Gersåga till Taklister för Innerhörn - Hur Man Gersågar Taklister

Preparation

Kronformning spikas vanligtvis mot väggknapparna längs nedre kanten och i takbjälkarna ovanför. Jag hoppar över allt detta genom att installera en plywoodbackerbräda på topplattan (det horisontella inramningselementet ovanför väggbultarna). Den metoden gjorde det möjligt för mig att spika projektets 11 cm krona till vilken punkt som helst längs varje vägg.

För att bestämma bredden på stödbrädet höll jag en bit kronformning mot det inre hörnet av ett inramningsfyrkant och ritade en linje längs kronans rygg. Den diagonala linjen minus 3mm för frigång för stödbrädans bredd. Jag använde en bordssåg med klingan inställd på 45 grader för att riva på stödbrädorna från 19mm plywood och fäst sedan varje bräda på topplattan med 75mm gipsskruvar med en mellanrum på 40 cm till 60 cm.

Genvägar för sågning

Kraftgenereringssågen och stativet ger ett säkert, snabbt och exakt sätt att utföra exakta skär. Välj en 25 cm eller 30 cm såg med en dammuppsamlingspåse eller avgasport för att fästa ett vått / torrt vakuum. Välj ett stativ med en integrerad powerlist och utdragbara armar för att stödja längden på gjutningen. Craftsman-riggen som jag använde inkluderade en 30 cm geringssåg och en sågstativ.

Det finns två sätt att skära av kronan: Antingen lägg den platt under bladet eller ställ den mot sågen i vinkel, på samma sätt som den kommer att installeras mellan vägg och tak. Jag föredrar det senare alternativet. Den plana metoden kräver att sågklingan justeras så att den både gör en avfasning och geringssnitt. på min väg fungerar sågbordet som taket, staketet är väggen och en upp och ned krona kan skäras i en sammansatt vinkel med en enkel 45-graders vertikal huggning.

För att hålla kronan på plats hjälper det att klämma fast en klämma på sågbordet. För att ställa in detta klämde jag först fast en längd med gjutning med sina kanter spola mot sågens vertikala staket och horisontella bord. Jag pressade en 30-tums, rakkantad bräda tätt mot kronan och klämde fast den vid bordet. Denna bit, klampan, stannade på plats mellan skärningarna, så jag kunde lätt släppa varje krona på plats. Jag skär bort mitten av klampan genom att göra en vänster och en högers 45-graders geringsskärning och öppnar en kanal för bladet att passera genom.

Raka körningar

Mest krona kommer i längder på 5 meter, så om du inte trimmar ut ett gym kan en enda bit vanligtvis spänna över varje vägg. När det inte går, går två längder ihop med en halsdukfog. Detta kombinerar motsatta sammansatta vinklar i en ren, och är en nästan oupptäckbar söm. Gjutning kan krympa eller förskjutas ur position – med en halsdukfog, i motsats till en fyrkantig rumpfog, kommer ett gap inte att visas i sömmen. För att bilda en halsdukfogning gjorde jag en sammansatt vinkelskärning i slutet av en kronlängd. Jag spikade kronan på stödbrädet och gjorde sedan en motsatt sammansatt vinkelgering på slutet av parningslängden på kronan. Efter att ha applicerat lite trälim på fogen gled jag den andra kronan på plats och spikade den på stödbrädet.

Inuti hörn

En skarvförband förbinder två bitar av kronformning i ett inre rumshörn. Jag föredrar denna typ av fog framför en geringsfog eftersom vägghörn sällan är perfekt 90 grader. En skarvförband, i vilken en krona är skräddarsydd för att passa en angränsande profils kurvor, gör en tätt passande söm även om det inre hörnet är ur kvadrat – så många är.

Jag skär den första kronans längd med en fyrkantig ände, tryckte den tätt i hörnet och spikade den på plats. Sedan skär jag en sammansatt vinkel ger i slutet av parningslängden på kronan. Därefter använde jag en klossåg för att kapa formen längs dess konturerade profil. Tanken är att såga bort tillräckligt med virke för att låta det klibbiga snittet passa tätt mot profilen på den första kronan.

Efter kapning behövde den klara delen lite finjustering innan den passade ordentligt. Jag slätade ut den fogade leden med rått-svans, halvrunda och platta filer, samt en träplugg insvept i sandpapper med 80 korn.

Utanför hörn

Ytterväggshörn är sällan perfekt fyrkantiga, så att helt enkelt skära båda kronbitarna till 45 grader kommer vanligtvis inte att få dem att mötas snyggt vid hörnet. En teknik som jag har använt i flera år mäter perfekta geringsfogar utanför, oavsett väggvinkel. Jag håller två överlappande 50 cm långa 1 x 4s mot taket i hörnet. Jag spårar båda kanterna på bottenbrädet på toppbrädet och drar sedan en diagonal linje för att ansluta de två märkena. Sedan staplar jag 1 x 4s på geringssågbordet, justerar sågbladets vinkel så att den passar diagonallinjen och skär 1 x 4s. Jag testmonterar 1 x 4 genom att hålla dem mot det yttre hörnet och kontrollera sömmen. Om kanterna inte blir täta, jämna i kontakt, justerar jag sågen för en andra kapning. När 1 x 4s passar på väggen låser jag sågbladets vinkel och gör ett snitt i en av kronlängderna. Sedan justerar jag sågen så att den gör en motsatt skärning – i samma vinkel – i slutet av det passande kronstycket. Med den första delen av kronans ände sitter i jämnhöjd med vägghörnet borrar jag ett pilothål och handspikar det på stödbrädet med 38mm 4d-spikar (avfyrade naglar kan avböjas och bryta igenom gjutningens yta) .

Jag lägger på trälim i fogen, skjuter det passande kronstycket på plats och spikar det på stödbrädet.

Upplägget

Gersåga till Taklister för Innerhörn - Hur Man Gersågar Taklister

1. Spåra kronans bakre del för att planera ett stödkort – installerat mellan vägg och tak, detta kort fungerar som ett fäste för kronan.

Gersåga till Taklister för Innerhörn - Hur Man Gersågar Taklister

2. Kläm fast en bräda vid gersågen för att skapa ett enkelt, konsekvent sätt att hålla kronan på plats när varje bit skärs.

Gersåga till Taklister för Innerhörn - Hur Man Gersågar Taklister

3. Klämman, med sin mittavskärning, håller inverterad krona i sågen i en vinkel. Genom att placera formen i sågen kan enkla vertikala kotletter skapa de sammansatta vinklar som är nödvändiga för installationen.

Raka körningar

Gersåga till Taklister för Innerhörn - Hur Man Gersågar Taklister

4. Anslut raka körningar med halsdukfogar som passar sida vid sida i en diskret söm. Fäst den genom att avfyra 2-tums naglar eller handnagla 2-tums 6d-naglar.

Inuti hörn

Gersåga till Taklister för Innerhörn - Hur Man Gersågar Taklister

  1. Kapa en fyrkantig sektion på geringssågen och skjut den in i hörnet. Klipp det andra stycket i 45 graders vinkel.

Gersåga till Taklister för Innerhörn - Hur Man Gersågar Taklister

2. Använd en klossåg för att skära bort baksidan av det andra formstycket, så att det kan överensstämma med profilen på det kvadratiska stycket.

Gersåga till Taklister för Innerhörn - Hur Man Gersågar Taklister

3. Finjustera den gjutna formen genom att slipa den med en tappstång lindad i 80-kornpapper.

Utanför hörn

Gersåga till Taklister för Innerhörn - Hur Man Gersågar Taklister

4. För att göra exakta snitt på väggar utanför kvadrat, börja med att spåra kanterna på två 1 x 4s. Anslut linjerna.

Gersåga till Taklister för Innerhörn - Hur Man Gersågar Taklister

5. Klipp igenom båda delarna längs anslutningslinjen. När du väl har fått brädorna i jämnhöjd i hörnet är sågen inställd på rätt vinkel.

Gersåga till Taklister för Innerhörn - Hur Man Gersågar Taklister

6. Två speglade geringsnitt kommer att ge ett perfekt yttre hörn – bitarna möts snyggt.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!