Bästa Sågbordet – 9 Bäst i Test [Lista & Tips]

Om du använder tunga verktyg och såg kan ett stativ vara en mycket praktisk sak att ha. För stbil och precis sågning kan ett sågbort komma väl till hands. Med ett bra sågbord kan du vara säker på att vila din geringssåg på ett säkert ställe, och du kan enkelt fälla bort den när du är klar med den.

Självklart vill du ha det bästa bärbara sågbordet, men med så många olika på marknaden, hur vet du vilken du bör välja?

Sågbord varierar mycket i design och funktion. Vissa är designade som en arbetsbänk eller sågbänk där du lägger ditt stycke för att sedan såga det. Andra är däremot designade för att montera din såg på, såsom geringsågar, för en stabil och precis sågning. Majoriteten av sågbord används specifikt för montering och användning av kap- och geringsågar.

Träarbete av hög kvalitet kräver utmärkta verktyg. Så när man använder en geringssåg för industriella eller tekniska ändamål måste man vara uppmärksam på de olika ytorna där en geringssåg skulle placeras. Detta kommer att diktera hur bra verktyget skulle fungera eftersom det alltid behöver en gedigen och pålitlig hållning för att kunna utföra sitt jobb på rätt sätt. Därför är ett sågbord lika kritisk som en geringssåg.

En såg som vacklar är riskabel. Således är ett sågstativ användbart, vilket ger en stabil och kompakt bas för din såg som kan bäras runt arbetsplatsen eller till och med in i din verkstad. Genom att använda ett lämpligt sågbord kan du inte bara undvika farliga risker utan också få ett mer exakt projektresultat.

I denna artikel går vi igenom allt du bör veta om sågbord för att hitta det bästa för just dina behov. Vi går även igenom de bästa och mest populära sågborden på marknaden.


Bästa sågbordet – sågbord bäst i test

Nedan går vi igenom de bästa och mest populära sågborden på marknaden för alla olika behov, användningsområden, och preferenser.


Niko Power Tools 10 såg-och arbetsbord

Detaljer

 • Arbets-och sågbänk som är lämplig för brädor upp till 3,75m
 • Kan användas med kap och geringssågar från Hitachi
 • Förlängningsbar design med lätt konstruktion i aluminium som är enkel att transportera
 • Robust och hög kapacitet pågå upp till 180kg

Hikoki 15

 

Detaljer

 • Förlängningsbart såg/arbetsbord som kan bli upp till 2.9m och är därför lämplig för långa brädor
 • Bordet är samtidigt kompakt tack vare att det är förlängningsbart, och har en längd på enbart 1,33 meter väl ihopfällt
 • Hög kapacitet som klarar upp till 150kg, men lätt design i aluminium
 • Utrustad med universalfästen som gör det möjligt att använda den med Hitachi kap- och geringssågar

Dewalt Sågbänk DE7023-XJ Universal

Detaljer

 • Robust sågbord med kapacitet upp till 227kg
 • Konstruerad i lätt aluminium med ihopfällbar design och bärhandtag som gör den lätt att transportera,
 • Maximal utdragbarkapacitet till 3.83 m som gör det möjligt att hantera långa brädor
 • Utrustad med ett uppläggningsstäd som kan användas för ändstopp

Sågbänk GTA 3800 Bosch

Detaljer

 • Sågbord utformat för långa sågstycken
 • Designad med inställbara upplägg med inbyggda längdstopp
 • Flexibel design som gör den möjligt att använda med majoriteten av kap och geringssågar
 • Designad med låg vikt och bärhandtag som gör den lätt att transportera

Arbets- och sågbänk PWB600 Bosch

Detaljer

 • Praktisk arbets- och sågbänk från Bosch  för en rad olika syften
 • Lämplig som sågbänk, för att mäta, som stöd, och mycket mer
 • Stabil och gedigen konstruktion
 • Lätthanterlig med aluminumkonstruktion med ihopfällbar design

Sågbord med Hjul DWE74911

Detaljer

 • Robust sågbord med hjul för enkel transport över ojämn mark och trappsteg
 • Designad med infällbara ben och lätt vikt  för enkel förvaring och transport
 • Möjlighet att ha sågen monterad samtidigt som du transporterar bordet
 • Gjord för att användas med DWE7491 och DW745 men fungera med universalbyglar som gör det möjligt att anpassa med de flesta kap- och geringssågar

Black & Decker BEZ100-XJ

Detaljer

 • Kompakt och robust sågbord som är speciellt lämpligt för kap- och gersågar
 • Bordet kan förlängas med 1,5 meter för att hantera längre stycken
 • Sågbordet kan lätt fällas ihop för enklare transport, och utrustad med integrerade handtag
 • Lätt vikt på 12kg gör den lätt att transportera
 • Robust konstruktion gör att den klarar upp till 150kg

Stanley FME790-XJ

Detaljer

 • Utdragbart sågbord till 2.06m för längre brädor
 • Hopfällbart med låg vikt och handtag för enkel transport
 • Klarar av belastning upp till 185kg
 • Designad för lasthöjd på 843mm
 • Utrustad med snabbfästen och justerbara metallstöd

Bosch Sågbänk GTA 2500 Compact

Detaljer

 • Sågbord utrustad med monteringsfästen samt säkerhetslås för snabb och enkel montering av de flesta sågar
 • Designad med individuellt justerbara stativ med längdstopp för materialrullar
 • Designad med låg vikt för enkel transport

Att tänka på vid köp av sågbord


Sågbordets konstruktion

Först och främst måste du vara säker på monteringen av sågbordet. Vad är det gjort av och hur starkt är det? Välj helst ett sågbord av rostfritt stål som ska vara tillräckligt starkt för att tjäna dig länge. Ett belagt sågbord kommer att stå emot utomhusmiljön. Detta innebär att de enkelt kan bekämpa rost och korrosion utan problem.

I princip skulle det vara önskvärt att montern skulle vara mer balanserad och stabil. Observera dock att det vid själva användningen av sågbordet finns en plats för en balans mellan stabilitet på lång sikt, och det skulle vara mer lämpligt för kort och medellång användning.

Sågbordets vikt och hållbarbarhet

Tillsammans med konstruktionen måste du också ta hänsyn till stativets vikt. Ett sågbord kan vara tillverkat av högkvalitativt rostfritt stål eller aluminium, men det kan fortfarande vara lätt. Du bör inte alltid välja den tyngsta om du har en tung såg. Här måste du överväga sågbordets vikt i förhållande till bärbarheten.

Den bör antingen vara tillräckligt lätt på mindre än 20 kg eller så, eller så ska den levereras med transporthjul så att du lätt kan flytta runt den. Hur som helst vill du se till att den är lätt att flytta.

Viktkapacitet

Det här är en av de viktigaste delrna av sågbordet. Även med stativets hela konstruktion är det inte tillräckligt pålitligt om den inte kan stödja din såg.

Sågbordet du köper måste ha en viktkapacitet som klarar av din såg samt virket som du placerar på den.

För en tillförlitlighet, välj en som kommer med en hög viktkapacitetsgräns. Vissa kan stödja till och med 1000 kg, vilket är tillräckligt pålitligt och robust för de allra flesta. På samma sätt som hållbarhet, om ditt sågbord inte klarar av en stor vikt kommer det definitivt inte att hålla länge. Om du tittar noggrant på kapacitetsviktsgränsen för varje produkt du köper kan du se vilka sågbord som har den vikt du behöver. Välj därför den som har högre viktkapacitet / belastning.

Sågens kompatibilitet

Du måste också veta om din såg inte bara stöds av sågbordet utan också passar perfekt på fästet. Vissa enheter har universella fästen så att du kan fästa de flesta sågarna passar. Andra är enbart kompatibla med vissa märken. Se till att sågbordet är kompatibelt med din såg så att du kan montera den för användning. Om du har flera sågar kan du köpa olika fästen för att passa dem på stativet efter behov.

Vikt storlek och bärbarhet

Hur stort eller kompakt är stativet när du fäller ihop det? Kommer det att ta upp mycket av ditt utrymme när du förvarar det eller inte? Innan det, se till att sågbordet är lätt att fälla ihop och även sätta upp. Det borde komma med ett snabbkopplingssystem som hjälper dig med det.

Det är också viktigt att tänka på rörlighet. Observera att de bästa bärbara sågborden är de som kan stödja en mängd sågar samtidigt som de är lätta och lätta att flytta.

Det finns även sågbord med hjul som gör det lättare att förlytta dem vilket är någonting som är väldigt praktiskt.

Höjdjusterbar

När du letar efter recensioner om ett sågbort stativ kan frågan uppstå om det kommer med justerbar höjd eller fast höjd. Vissa har en bekväm höjd som anses vara standardhöjden, men de tenderar att vara fasta. Justerbar höjd ger större frihet och hjölper dig att anpassa höjden utifrån dina behov.

Stabilitet

Sågbordet som du tänker köpa måste vara tillräckligt stabilt för att göra jobbet med din såg enkelt för stabila och exakta kapningar. Basen ska vara tillräckligt bred för att ge extra stabilitet och hjulen ska kunna låsas så att hela enheten inte rör sig när du arbetar med ditt projekt. Om möjligt, se till att du testar stativets stabilitet och kan också se fler tips som kan vägleda dig för kloka köp.

Mångsidighet

De flesta sågbord kan hantera ett stort antal sågar. Kom ihåg att istället för att medföra extra kostnader på flera stativ kan du skaffa ett enda sågbord som kan hantera de flesta modeller eller märken.

Längdkapacitet

Vissa sågbord kan förlängas för att hantera längre brädor och plankor. Beroende på vilken typ av sågbord du har har du därför olika längdkapacitet. Fundera på hur långa brädor du kommer att hantera och köp ett sågbord som möter dina behov.

Vanliga frågor

Varför använder man ett sågbord?

Ett sågbord används för att enkelt och korrekt skära trä. Det är ett mycket användbart tillbehör för hemmabrukare och professionella träarbetare. Det är ett måste för att skära trä med både noggrannhet och säkerhet. Sågbordet är utrustat med en lång, horisontell stålplatta som används som en arbetsbänk.

På den sitter ett sågstativ som håller sågen och skyddar både såg och användare. Två stöd stöder arbetsbänken, vilket ger en säker och stabil arbetsplattform. Sågbordet har också en rad olika funktioner och tillbehör som förbättrar sågningen. Dessa inkluderar vanligtvis en ställning, som gör det möjligt att skära träet med en vinkel; en justerbar slits, som ger korrekt djup för sågning; och en skjutbar fångare som fångar trä som faller när det skärs.

Sågbordet erbjuder även andra fördelar. Den kan användas för att såga raka kanter och göra det jämnare. Ett sågbord kan göra det lättare att mäta och rita linjer som är viktiga för en korrekt sågning. Det ger också ett säkert stöd för sågen, vilket minskar risken för att träet skadas eller att sågen skadas.

Sågbordet är ett oumbärligt tillbehör för att skära trä. Det är en viktig investering för de som ofta arbetar med trä. Det ger ett säkert, stabil, och korrekt sätt att såga trä, vilket gör det möjligt för hemmabrukare och professionella träarbetare att skapa något unikt och attraktivt.

Vad bör man tänka på när man köper ett sågbord?

När du köper ett sågbord är det viktigt att du förstår vad du köper, vilken typ av bord som är bäst för dina behov och din budget. Det finns olika typer av sågbord som kommer med olika funktioner och funktioner. Först och främst bör du överväga vilken typ av såg du behöver.

Beroende på vilken typ av såg du har kommer du att behöva ett sågbord med olika storlekar, former och funktioner. Du bör även tänka på andra funktioner som du kanske vill ha. För exempelvis kommer du att behöva ett sågbord som är stadigt och hållbart, så att det kan stå emot de konstanta vibrationerna som kommer från sågen.

Du kanske vill ha ett bord som har justerbar höjd och vinkel, för att få en bekvämare arbetsställning. Det kan även vara bra att söka efter ett sågbord som har fästen och hållare för att hålla verktyg och diverse säkerhetsanordningar. En annan viktig sak att tänka på när du köper ett sågbord är att titta på dess storlek samt att se till att bordet är stort nog för att passa din såg. Det bör även ha tillräckligt med plats för att hålla alla verktyg som du behöver.

Till slut bör du jämföra priser mellan olika sågbord för att se till att du får ett som passar din budget. Det är bra att köpa ett sågbord som har en bra balans mellan pris och kvalitet. Om du följer dessa råd kommer du att hitta det perfekta sågbordet för att hjälpa dig att få jobbet gjort.

Vilka är fördelarna med ett sågbord?

Ett sågbord är ett användbart tillbehör som används för att möjliggöra precisa, kontrollerade sågningar.

Det gör det möjligt att skapa olika projekt i trä och andra material.

Fördelarna med ett sågbord är många. För det första gör ett sågbord det säkrare att såga trä. Det minimerar riskerna för skärsår eller andra skador som kan uppstå vid sågning. I stället kan du säkert använda sågbordet för att skära precisa snitt med hjälp av rätt verktyg och inställningar.

För det andra är ett sågbord ett mycket effektivt tillbehör. För att skapa exakta mått och snitt kan du justera bordets inställningar.

För det tredje är ett sågbord ofta anpassningsbart vilket gör sågningarna mer ergonoiska.

Det kommer ofta med olika typer av tillbehör och justeringsmöjligheter som kan användas för att möjliggöra för användaren att skapa olika typer av projekt och att arbeta säkrare och mer ergonomiskt.

För det fjärde är ett sågbord ett prisvärt tillbehör sett till dess fördelar. Det är ett kostnadseffektivt tillbehör som kan hjälpa dig att spara tid och pengar, skapa bättre resultat, och göra arbetet enklare och mer ergonomiskt.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!